Синьо-жовтий прапор у радянському Києві: СБУ розсекретила документи про акцію протесту 1966 року (фото)

1 травня 1966 року уродженець Одеси Георгій Москаленко та уродженець Київщини Віктор Кукса почепили саморобний прапор, зшитий з двох шарфів синього і жовтого кольору над будівлею Київського інституту народного господарства.

Прапор вивісили над Києвом у 1966 році. Фото:tyzhden.ua

Служба безпеки України опублікувала матеріали архівної кримінальної справи Комітету державної безпеки СРСР на виконавців протесту 1966 року, коли над Києвом замайорів жовто-блакитний прапор. Про це повідомляє Galinfo, передають Патріоти України.

Як відомо, 30 квітня 1966 року уродженець Одеси Георгій Москаленко та уродженець Київщини Віктор Кукса придбали в Жовтневому універмазі два шарфи – жовтого й синього кольору. Після цього вони зшили їх, таким чином утворивши український прапор. На полотнище прикріпили вирізаний тризуб і зробили напис "Ще не вмерла Україна, ще її не вбито! ДПУ".

Напис "ДПУ", тобто "Демократична партія України", мав переконати громадян, які його побачать, що в Києві діє організація, яка бореться за самостійну Україну. І 1 травня вони почепили цей саморобний прапор над будівлею Київського інституту народного господарства.

Фото прапора з кримінальної справи

КДБ розцінив цей "злочин" таким, що "підриває радянську владу", і негайно почав розслідування.

Документи про цю скандальну справу доступні за цим посиланням.

Драбина, якою Віктор Кукса піднявся на дах інституту народного господарства

У результаті розслідування Георгія Москаленка й Віктора Куксу затримали 21 лютого 1967 року. Їх засудили за статтями 62 частина перша і 222 частини перша і друга Кримінального кодексу УРСР. Москаленко одержав три, а Кукса – два роки ув’язнення в колонії суворого режиму.

Помер відомий український скульптор

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:30

Соцмережі вибухнули скорботними дописами, в яких українці згадують яким був майстер. Зокрема, трагічну звістку підтвердили у Facebook міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, Черкаська міська рада, а також донька митця Олеся Теліженко. Микола Теліжен...

Передвиборча програма звучить дуже спокусливо: У Байдена та Трампа з'явився несподіваний конкурент

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:05

За законами США, президентом країни може стати американець, якому вже виповнилося 35 років. Але ж висловлювати бажання стати президентом законом не забороняється. Про свої наміри очолити Сполучені Штати заявив Броуді Кеньйон зі штату Джорджія, якому не...