Табу на квіти й акція "Свободу Надії": депутатки Верховної Ради визначилися, як відзначатимуть 8 Березня (відео)

Нардепи-жінки тішаться можливості отримати додатковий вихідний, щоб зібратися у родинному колі.

Ілюстрація:poradumo.pp.ua

Останнім часом все частіше лунає критика на адресу свята 8 Березня. При чому святкувати відмовляються саме жінки. Про це пише сайт ТСН, зазначають Патріоти України.

Багато народних депутаток поділяють цю думку, пояснюючи це тим, що з маніфесту за права жінок 8 Березня перетворилося на єдиний день у році, коли чоловіки ніби зобов'язані дарувати подарунки та виконувати усі примхи жіночої статі. Хоча, запевняє нардеп Олена Кондратюк, свято має бути кожен день.

"Я вже давно не святкую 8 Березня. Це свято, яке було пов'язано з правами жінок, а не зі святом жінок. Це з жінками пов'язано тільки тим, що жінки повинні й надалі дбати про свої права і їх виборювати, щонайбільше для рівності між жінками і чоловіками. Я дотримуюся того, що жінки повинні за себе дбати не менше, ніж про них повинні дбати чоловіки", - розповіла депутат від "Батьківщини" Олена Кондратюк. 8 березня

Депутатка додала, що усі її знайомі чоловіки знають про її погляди, в тому числі й чоловік, який розділяє їх. "Він вважає, що свято має бути цілий рік, якщо говорити про свято. Він не балує мене подарунками, але абсолютно поважає мою свободу, мої думки", - зазначила Кондратюк.

Нардеп від БПП Ірина Фріз також каже, що далека від того, щоб якось особливо святкувати 8 Березня. Водночас вона не виступає і проти, оскільки все ж таки для багатьох українок це свято важить досить багато, тож вона поважає їхню думку.

"Син ще не привітав мене, а чоловік знає, що я не виступаю за те, щоб мене вітали 8 березня. Квіти він дарує і без такої нагоди", - каже депутатка. Цього дня Ірина Фріз планує взяти участь в акції на підтримку полоненої Росією української льотчиці Надії Савченко.

Зазначимо, що ходу в рамках акції "Свободу Надії" завтра планують провести небайдужі киянки та львів'янки. Збір планується на 12 годину у Києві - за адресою Повітрофлотський проспект, 6, (біля Міністерства оборони, вхід зі сторони стадіону), у Львові - біля пам'ятника Шевченку на площі Свободи.

У свою чергу нардеп від "Самопомочі" Оксана Сироїд публічно обурилася подарунком до 8 Березня, який виявила у своїй приймальні. Фото подарунка від імені голови Фіскальної служби у кращих радянських традиціях депутатка виклала на Facebook. Добре ще квіти, але у корзинці був пакуночок з парфумами Chanel, вартістю близько 3 тис. грн.

"Проблема не лише в тому, що це несучасно та неетично, тим більше в умовах війни, але є ще й Закон України "Про запобігання корупції", який забороняє мені приймати подарунки, вартість яких перевищує встановлену законом межу. Я дуже сподіваюся, що Голова Державної фіскальної служби просто не обізнаний про те, яким чином від його імені вітають жінок з 8-м березня.

Цю радянську практику "подарунків" потрібно викорінювати в першу чергу зі свідомості держслужбовців чи може навіть з підсвідомості, бо мені невідомо, де саме народжується ідея робити презенти вартістю понад 3000 грн", - написада Сироїд, додавши, що подарунок відправила на зберігання відповідно до закону. Незважаючи на небажання надавати 8 Березня занадто велике значення, деякі жінки все ж таки бачать у цьому можливість отримати додатковий вихідний, щоб зібратися у родинному колі.

Так, нардеп від "Народного фронту" Людмила Денісова сподівається зустрітися зі своїми донечками й онуками. "Просто подаруємо один одному якісь подарунки", - розповіла Денісова, зазначивши, що для онуки вона сама вже приготувала подаруночок. Депутат додала, що не очікує якихось подарунків, але обов'язково будуть квіти.

А нардеп "Батьківщини" Олександра Кужель вже точно знає, як відзначатиме 8 Березня - вона вже запросила до себе на обід усіх своїх дітей та онуків. Депутатка планує приготувати родині холодець та олів'є.

"Для мене це навіть не свято, а вихідний, коли можна побачити своїх рідних, посидіти, поспілкуватися. Подарунки обов'язково будуть. Мені внучки намалюють листівки. Я їх зберігаю. Мені здається, що у кожної мами з дитячого садка, зі школи ці листівочки - найцінніші подарунки", - розповіла Олександра Кужель.

Водночас депутатка запевняє, що не скаржиться на брак уваги з боку її рідних чоловіків. "У мене два сини і чоловік, мені якраз протягом року і сумки носять, і квіти дарують. Тож я не обділена увагою, тому і не виділяю 8 березня", - додала Кужель.

Тож, незважаючи на різні погляди щодо святкування 8 Березня, жінки Верховної Ради сходяться на тому, що чоловіки мають демонструвати любов і повагу жінкам не один раз на рік. "Чим більше компліментів жінці - тим краще, жінкам це подобається", - підсумувала Кужель.

З 4 травня ВЛК не вказуватимуть "обмежено придатний": Чого чекати чоловікам

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:56

З 4 травня в Україні майже повністю скасували індивідуальну оцінку придатності, коли військово-лікарська комісія могла обирати формулювання "обмежено придатний", передають Патріоти України. Деталі: Цей наказ набирає чинності 4 травня. За даними видання...

Зростання цін в Україні прискориться: Нацбанк оновив прогноз з інфляції

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:45

Темпи зростання споживчих цін в Україні впали до 3,2% р/р у березні, що суттєво нижче прогнозу НБУ. Інфляція прискориться вже найближчим часом, передають Патріоти України з посиланням на "Інфляційний звіт" Національного банку України (квітень 2024 року...