​Таємниці карпатських мольфарів: У селі Верховина діє унікальний музей, де відвідувачів навчають прийомам гуцульської магії

Якщо хочете розганяти хмари, лікувати тяжкі недуги, готувати цілющі настоянки із змій, і при цьому не боїтеся погубити душу, то сюди варто заглянути.

Про містечко Верховина як столицю Гуцульського краю писав ще сам Іван Франко, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости. Тому не дивно, що саме тут знаходиться єдиний в Карпатах Музей гуцульської магії.

Йдеться про тих самих українських мольфарів, яких шанували і боялися горяни різних країн і народів протягом багатьох століть. Білі і чорні, добрі і злі, вони верховодили по обидва боки Карпат, змушуючи рахуватися з собою не тільки тутешніх селян, а й можновладних панів, князів та навіть королів.

І зараз подорожуючи по Івано-Франківщині та Закарпаттю можна почути захоплюючі історії про таємниці магії і мольфарів про їх незвичайні здібності і повадки.

Оскільки культ цих чарівників завдяки туристам і журналістам розрісся далеко за межі рідних гір і передгір'їв, в 2015 році верховинці відкрили музей історії карпатського молфарства.

Тут можна зануритися в атмосферу несподіваних дзвонів і страхітливих скрипучих звуків, також дізнатися багато цікаво за продавню культуру карпатських мольфарів.

Експозиція музею містить предмети, які використовували гуцульські чарівники в своїй цілющою діяльності, а також в обрядах з гадання про майбутнє і управління природними силами. Тут також роблять цілющі настоянки із змій, вчать розганяти хмари і лікувати тяжкі недуги у людей.

NASA опридюднило унікальне відео лавового озера на супутнику Юпітера

четвер, 25 квітень 2024, 4:15

"Вчені під час місії NASA Juno до Юпітера перетворили дані, зібрані під час двох недавніх прольотів повз Іо, на анімацію, яка підкреслює дві найдраматичніші особливості супутника Юпітера: гору та майже гладке, як скло, озеро охолоджуючої лави", – йдеть...