Таємниця зеленого арктичного льоду розгадана (фото)

Науковці створили модель кліматичних умов Арктики і в результаті досліджень змогли визначити чинники, які змінили її екосистему.

Зелені арктичні льоди. Фото: vistanews.ru.

Дослідники з'ясували, чому лід в Арктиці стає зеленим. Вони виявили, що арктичний лід став дуже тонким. Це дозволило водоростям рости під ним, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Раніше завдяки товщині льоду мікроскопічні водорості або фітопланктон не могли отримувати достатню кількість сонячного світла. Однак зараз в Арктиці рекордно низький рівень морського льоду, в результаті чого він стає темнішим. Тепер замість того, щоб відбивати сонячне світло, він його поглинає, а умови під льодом сприяють зростанню фітопланктону.

"Зниження на метр товщини морського льоду в Арктиці за останні 30 років різко змінило екологію в цій області. Ми перейшли від стану, коли не було ніякої можливості для цвітіння планктону, до того, що величезні області в Арктиці стали схильні до цих типів зростання", - розповів один з учених міжнародної команди, Кріс Хорват з Гарвардського університету.

Вчені використовували математичне моделювання, за допомогою якого побудували модель змін льодових умов з 1986 по 2015 роки. Вони виявили, що крім зменшення товщини льоду, зростає кількість промоїн в ньому. 20 років тому досить тонкими для розвитку фітопланктону були всього три або чотири відсотки арктичного морського льоду.

Тепер кількість тонкого льоду в регіоні становить близько 30 відсотків. Через таку побічну дію глобального потепління змінюється вся екосистема, оскільки це є живильним середовищем для живих організмів, в тому числі великих морських істот.

Ситуація стає критичною: Україні загрожує гостра нестача робочих рук, незабаром країна потребуватиме мільйонів робітників

четвер, 25 квітень 2024, 6:39

Вже найближчим часом Україна може зіткнутися з гострою нестачею робочої сили. За оцінками фахівців, для того, щоб до 2030 року підтримати щорічне зростання ВВП на рівні 5-7%, країні не вистачатиме до 4,5 млн робочих рук. Про це повідомив виконавчий дир...

Оце так! У Львові дружину військовозобов’язаного засудили до 3 років позбавлення волі за укладення фіктивного шлюбу

четвер, 25 квітень 2024, 6:30

У судовому реєстрі повідомляється, що суд у Львівській області визнав жінку-інваліда 3 групи винною у незаконному переправленні особи через державний кордон, передають Патріоти України. Як йдеться у матеріалах справи, жінка, будучи інвалідом 3 групи, в...