Технології майбутнього: Людині подарують безсмертя?

Якщо новітні біотехнології зможуть рятувати людські життя, майбутнє зміниться вже від того, що зникне підсвідомий страх смерті.

Нанотехнології - майбутнє людства. Фото: vistanews.ru

Всього три технології - геноміка, нанотехнології і роботехника - змінять уявлення людства про майбутнє, повідомляють Патріоти України про інформацію сайта Нескучные новости.

Економіст Роберт Гордон вважає, що якщо ранні винаходи - на кшталт електрики, двигуна внутрішнього згоряння або антибіотиків - мали далекоглядний ефект, то вплив цифрових технологій в порівнянні з ними здається вкрай вузьким.

За словами винахідника Рея Карзвейла, кінцева мета цифрових технологій - не більше просунуті пристрої та додатки, а нові технології: геноміка, нанотехнології і роботехника. Сьогодні вони тільки починають приносити перші плоди, і в найближчі кілька років їх розвиток покаже, чи правий був Гордон.

Молода наука геномика допоможе вилікувати рак. Виділення генома раку дозволить розробити нові, більш точні методики лікування, грунтуючись на "карті" раку, а не тільки на розташуванні пухлини. У поєднанні з новою імунотерапією з'явиться шанс на винахід ліків від раку. Більш того, технологія під назвою CRISPR дозволяє вченим змінювати ланцюжок ДНК - таким чином, вони зможуть відключати ключові гени вірусу ВІЛ або лікувати, наприклад, розсіяний склероз.

Геноміка - все ще дуже молода наука, але вже очевидно: вона змінить наше уявлення про можливе і неможливе. Антибіотики були справжнім проривом, але вони ефективні лише проти інфекційних хвороб. Потенціал геноміки набагато ширше.

У 1959 році Річард Фейнман, виступаючи з лекцією на щорічному з'їзді Американського фізичного товариства, буквально за годину своїй промови винайшов нову науку, яку зараз ми називаємо нанотехнологією. Сьогодні вона дозволила створити нові фізичні матеріали - наприклад, квантові точки, які є революційними електронними пристроями. З'являються більш ефективні комп'ютери і телевізори з високою роздільною здатністю екрану. А матеріал "графен" можна використовувати для створення різноманітних речей - від найлегших протезів до надхпровідного дроту.

Перші індустріальні роботи з'явилися на лінії заводу General Motors в 1961 році. Сьогодні роботів ще більше - від Baxter, дешевого і безпечного робота для роботи з людьми, до Roomba, робота, що акуратно пилососить підлогу в квартирі. На даний момент 11 тис. безпілотників і 12 тис. наземних роботів займаються розмінуванням і перенесенням обладнання. Солдати навіть прив'язуються до них, даючи імена і ризикуючи життям заради їх порятунку. Також роботи все більше інтегруються в мирне життя. Amazon планує запустити службу доставки, де роль кур'єрів зможуть виконувати такі ж безпілотники.

Інновації - не поодинока подія. Технологія не створює прогрес сама по собі - нам потрібно знайти проблеми, які можна вирішити за її допомогою, а потім змінити принципи своєї роботи, щоб нею скористатися. Нам ще належить побачити реальний вплив цифрових технологій - коли вони почнуть застосовуватися для вирішення принципово нових проблем.

"Ми не віддаємо борг державі, а боремося за власне майбутнє", - комбриг "Холодного Яру"

четвер, 25 квітень 2024, 22:03

Проведення демобілізації до закінчення війни є поганою ідеєю. Щоб бійці могли перепочити після виснажливих боїв, потрібно проводити ротації, а для цього потрібно мобілізувати більше людей. Таку думку висловив командир 93-ї окремої механізованої бригади...

Громадянка РФ організувала роботу борделів у центрі Києва (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 21:02

У Києві затримали громадянку РФ та її трьох спільників, які організували діяльність місць розпусти під виглядом роботи масажних салонів. Борделі знаходились у центрі міста. Про це повідомили в пресслужбі столичної поліції. Зловмисникам загрожує до семи...