"Терпіння в мене багато, хочу дочекатися суду над злочинцями. Я й так кожного дня живу з болем від того, що доньки більше немає", - батько дівчини, яка загинула у МН-17

За словами батька жертви, він радий, що голландська збірна не потрапила на чемпіонат світу в Росії.

Ханс де Борст із донькою Ельземік. Фото: соцмережі.

Родичі жертв катастрофи малайзійського Boeing на Донбасі у 2014 році хочуть, щоб восторжествувала справедливість, і їм боляче спостерігати, що влада РФ не співпрацює з правосуддям. Про це розповів у коментарі "Радио Свобода" голландець Ханс де Борст, у якого у збитому над Донбасом Boeing загинула 17-річна дочка Ельземік. Голландець разом із кількома родичами пасажирів рейсу МН17 написав відкритий лист росіянам, який опублікували 23 травня, передають Патріоти України.

В інтерв'ю Ханс де Борст розповів, що вітає заяву уряду Нідерландів, який офіційно поклав на Росію відповідальність за катастрофу рейсу МН17. "Я радий, що наш уряд висловив бажання діяти. Звісно, Росія продовжуватиме все заперечувати, уже все заперечує. Але тепер ми одержимо справжній судовий процес, на якому докази подасть незалежна команда слідчих. Кримінальний суд відбудеться, але його, найімовірніше, ще довго доведеться чекати, можливо, кілька років", – додав він.

Голландець зазначив, що готовий чекати закінчення розслідування. "Терпіння в мене багато. Я й так кожного дня живу з болем від того, що моєї доньки більше немає... Для мене важливіше, щоб усе було ретельно розслідувано. Не хотілося б, щоб слідчі поквапилися й наробили помилок, тим самим дозволивши Росії посміятися над собою збоку. Нехай слідчі працюють точно і ретельно, і нехай, якщо знадобиться, нам доведеться ще три роки чекати суду", – підкреслив він.

Батько жертви додав, що слідство має дійти до самої суті, "перевернути останній камінь", оскільки Росія не хоче видавати винних. "Ці дії спрямовані не проти російського народу. Я знаю від моїх російських знайомих, що їм теж боляче від того, що відбувається. Але не можна ж усе заперечувати й очікувати, що Голландія просто промовчить у відповідь? Я думаю, що російська влада теж повільно усвідомлює, де правда. Для них це буде важко. І вони продовжать усе заперечувати. Але подивимося, що буде на суді", – заявив він.

Ханс де Борст додав, що Росія досягла успіху у своїй спробі ввести світ в оману, щоб усі втратили інтерес до справи MH17. "Тепер вони помітять, що команди слідчих не зіб'єш. Слідчі працюють спокійно, стримано, я б навіть сказав, стоїчно... Усі або майже всі родичі підтримують слідчих і не сумніваються в них. Зрозуміло, завжди знаходиться хтось, хто починає про те, як Росія нікого не видасть. Не видасть, але, незважаючи на це, я вважаю (і я думаю, багато інших родичів так само вважає), дуже важливо, щоб слідча група незмінно продовжувала рухатися своїм курсом, продовжувала своє незалежне розслідування", – підкреслив голландець.

Батько жертви звернув увагу на висновок слідства, що Росія порушила резолюцію ООН, що передбачає максимальне співробітництво зі слідством із боку всіх країн-учасників. "Тепер цю резолюцію знову обговорюватимуть у Раді Безпеки, і Росії повинні дати по руках за порушення. Така процедура. Тобто особливих плодів це не дасть, але все ж непорядну поведінку Росії буде виставлено на загальний огляд, а це вже немало. Усе-таки втрата обличчя на міжнародній арені", – розповів він.

Голландець зазначив, що розуміє росіян, яким неприємні обвинувачення на адресу їхньої країни і які намагаються все заперечувати або висувають альтернативні версії. "Мені мої російські знайомі пишуть, що їм соромно за свою країну, що вони всім серцем співчувають мені. Але, з іншого боку, мені розповідали, що навіть усередині однієї сім'ї люди нерідко виявляються по різні боки барикад, і тому у прямому сенсі тримають рота на замку – мені так прямо і розповідали! І що тримаються за своє робоче місце, щоб вижити. І не лізуть у політику, тому що від неї одні неприємності. Так мені казали. Це я можу зрозуміти", – пояснив він.

За словами батька жертви, він радий, що голландська збірна не потрапила на чемпіонат світу в Росії. "Австралія також у п'ятницю висунула Росії офіційні обвинувачення, а її команда весело їде на чемпіонат. Я бажаю їм успіху, але, на мою думку, вони могли б відкликати свою участь. На щастя, не мені це вирішувати. Я радий, що голландці не їдуть", – підсумував Ханс де Борст.

В Україні працівників зможуть звільняти за неповідомлення про родичів, які лишилися на тимчасово окупованій території

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:58

У роботодавців з’явиться нова підстава для звільнення працівників - неповідомлення працівниками роботодавцю інформації щодо наявних у них зв’язків з фізичними особами, які знаходяться на тимчасово окупованій території України, передають Патріоти Україн...

Це ще не кінець! Кліматологиня попередила українців про нові бурі з пилом із Сахари

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:45

Пил із Сахари, що долітає до України, рідкісне явище, але воно підпорядковується атмосферній циркуляції. Влітку українцям варто очікувати його повернення. Про це в ефірі телемарафону заявила кліматологиня, фахівчиня в галузі зміни клімату та довгострок...