Топ-10 найдивніших реліктових тварин, що збереглися до нашого часу (фото)

​Реліктові тварини - це тварини, що існують на землі мільйони років і особливо не змінилися за цей час.

Наутілус - сьогодні єдиний представник головоногих молюсків. Фото: zoopicture.ru.

Живі копалини незмінно викликають інтерес вчених своєю старовиною, зовнішнім виглядом або властивостями організму, а то і всіма чинниками відразу. Деяких довелося досліджувати докладніше, інших же ледве вдалося ідентифікувати як окремий вид. Реліктові тварини зберігають в собі стільки ж загадок, як і епохи, які їх породили, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Представляємо десяток найдивніших живих копалин, що існують в той же час, що і ми з вами. Вони не обов'язково найдавніші, але цілком здатні спантеличити іншими своїми властивостями. Якщо одні цілком симпатичні, інші ніби вибралися з глибин пекла.

Лілова жаба свого часу - 130 мільйонів років тому - навчилася однієї з безпрограшних тактик виживання. Звучить вона приблизно так: «Їж термітів. При будь-якій небезпеці заривайся в бруд». З-під землі ця жива копалина вибирається тільки заради спарювання, на кілька тижнів на рік, в крихітному районі південної Індії. Як результат, її виявили тільки в 2003 році.

Пекельний вампір. Складно уявити собі більш брутальну назву. На ділі ж це 15-сантиметровий глибоководний молюск, споріднений одночасно з кальмаром і восьминогом, який живиться дрібним органічним сміттям і сліпить хижаків спалахами світла. Істота, безумовно, унікальна, але абсолютно невинна, не беручи до уваги ім'я.

Наутилус мало змінився за минулі 500 мільйонів років, що минули з палеозою. Як і в давнину, він мешкає в теплих водах західного Тихого океану, спливаючи вночі ближче до поверхні для полювання і занурюючись в глибину вдень. Для цього він використовує власну раковину, поперемінно наповнюючи і спустошуючи камери в ній біогазом.

Капібара - найбільший гризун на Землі із вражаючим родоводом в 9 мільйонів років. Незважаючи на стародавність, це надзвичайно поширена в Південній Америці тварина, що населяє берега водойм по всій території континенту. Завдяки доброзичливому вигляду, капібари є популярними домашніми тваринами, хоч доглядати за ними досить складно.

Окапі, на жаль, вимирають, і з цим складно щось вдіяти - вони живуть на небезпечній території Демократичної республіки Конго і дуже погано розмножуються в неволі. Ці живі копалини - другі представники сімейства жирафових, крім самих жирафів. Їх чисельність становить не більше 10 тисяч особин.

Критозябрець аллегамський - настільки хитромудру назву носить одна з найбільших саламандр світу, що розпочала свій родовід ще 170 мільйонів років тому. Вони виростають до 75 сантиметрів, полюють ночами із засідки і можуть жити тільки в дуже специфічних умовах - чистих і швидкоплинних річках і струмках.

Рак-богомол - великий ракоподібний, що виростає від 10 до 34 см. Вони відомі своєю здатністю наносити передніми кінцівками удари неймовірної швидкості і сили, іноді пробиваючи навіть скло акваріумів. Їх очі - найдосконаліші в усьому тваринному світі, що розрізняють весь видимий спектр кольору.

Тихоходки не змінювалися сотні мільйонів років - і навряд чи зміняться ще стільки ж часу. Вони переносять навіть найжахливіші впливи навколишнього середовища, включаючи екстремально низьку і високу температуру, а також потужну радіацію.

Єхидна разом зі своїм найближчим родичем качкодзьобом відноситься до одного з найдавніших родів ссавців - однопрохідних або яйцекладок. Історія єхидни сягає в минуле аж на 150 мільйонів років. Як вони вижили? Ну, рецепт «їж термітів і заривайся в землю» ніхто не відміняв ...

Акула-гоблін, вона ж акула-домовик - глибоководне створення з воістину дивовижною зовнішністю. Її щелепи, що нагадують спотворений людський рот, при атаці висуваються вперед, додаючи акулі схожості з фантастичними Чужинцями. Це один з найдавніших і маловивчених видів акул.

Мобілізація в Україні триває: Стало відомо, які дані потраплять до оновленого реєстру призовників

субота, 20 квітень 2024, 7:26

Напередодні відбулось засідання Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, на якому було розглянуто три законопроєкти. Серед них - про реєстр військовозобов’язаних. Про це повідомила членкиня комітету Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарніс...

В Україні хочуть вивести з обігу паспорти-"книжечки" зразка 1994 року: Чого чекати

субота, 20 квітень 2024, 6:50

Стали відомі нові подробиці можливих змін, які стосуються паспортів українців. Про них у коментарі для ТСН.ua розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передають Патріоти України. "Я оприлюднив річний публічний звіт, як це передб...