Труднощі перекладу: Як без проблем отримати візу в будь-яку країну

Україна на порозі безвізового режиму з ЄС, а в ЗМІ пишуть, що українцям стали частіше відмовляти у видачі віз

Як без проблем отримати візу в будь-яку країну.  Фото: fishki.net.

Відкладати подорож хочеться не всім, а скасування віз може затягнутися до кінця літа. Тим більше, мрії досвідчених мандрівників часто простягаються далеко... Про те, як збільшити шанси на успіх у консульстві та візові нюанси в різних країнах розповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости і попонують своїм читачам інтерв'ю з Іриною Журавель, досвідченою мандрівницею, автором проекту і блогу "Сам собі Колумб"

- Ірино, як вважаєте, чому наразі частіше відмовляють українцям у візах?

- Підхід консульств змінюється мало. Зате зростає кількість людей, які стрімголов мчать у консульство, не розібравшись, чи саме сюди треба подавати документи.

Часто люди недобросовісно підходять до підготовки, надають або недостовірну, або неповну інформацію. Інколи переоцінюють власні шанси – подають на річну або десятирічну візу, щойно отримавши паспорт. А відсоток відмов у видачі мультивізи набагато вищий, ніж у видачі звичайної.

Мандрівникам треба вивчити усі вимоги, вказані на сайті консульства або уповноваженого візового центру. Там зазначені моменти, які або полегшують процес підготовки документів, або підказують, що робити, аби до вас поставилися лояльніше. І такі моменти індивідуальні для кожної країни.

- Наприклад?

- Наприклад, в іспанському консульстві до документів можна додати квитанцію з обміну гривень на євро. Вочевидь, людина збирається брати з собою готівку у іноземній валюті, тож надати документ – не проблема. Це дуже зручно, адже не всі можуть показати виписку з банківського рахунку.

Не обов’язково показувати виписку і в італійському консульстві. Там дозволяють надати ксерокопію лицевого боку картки, якщо вона іменна. Плюс – чек з банкомату про те, яка сума знаходиться на рахунку в день видачі готівки. Для багатьох це легше, адже отримати офіційні дані в банку може бути дорого і довго.

А от візу у Чехію люди віком до 26 років можуть отримати безкоштовно. І таких нюансів чимало.

- Складнощі виникають не тільки з банківською випискою, але і, наприклад, з довідкою з місця роботи. Чимало українців все ще працюють неофіційно….

- Цей документ не є обов’язковим. Ви можете надати або довідку з роботи, або банківський рахунок, або пояснення про ваш матеріальний стан і занятість на даний момент. Наприклад, людина може подати "Заяву про фриланс", розповівши, чим саме займається, і знову ж таки, підкріпити виписку з банківського рахунку. Документ складається у вільній формі. Наприклад так: "Я, ФІО, працюю фотографом і заробляю N грошей на місяць".

Показати консульству, що у вас є гроші – один з ключових моментів, але зробити це можна різними способами.

Лекція Ірини Журавель на фестивалі Best Woman (фото bestwomanfest/facebook).

ПАРІ КРАЩЕ ПОДАВАТИ ДОКУМЕНТИ РАЗОМ, АЛЕ СТЕЖИТИ ЗА ПРІЗВИЩАМИ У БРОНІ

- Які ще ключові моменти варто зауважити?

- В консульствах хочуть побачити чотири пакети документів. Перший – стандартний. Це паспорти, фото, страхування. Другий – документи, які підтверджують мету поїздки. Це авіаквитки, бронювання готелів, прописаний маршрут-план поїздки, можливо – з квітками між країнами. Завдяки такому плану в консульстві переконаються, що ви звернулися за адресою. Адже подавати документи треба в консульство країни, де ви збираєтеся провести найбільшу кількість днів.

Третє – документи, які показують ваші фінансові можливості. І остання група – папери, що демонструють укоріненість в Україні. Це авіаквитки назад, документи про наявність нерухомості, та ж довідка з роботи, в якій вказано, що під час подорожі за вами зберігається робоче місце. Для студентів стаціонару – аналогічна довідка з вишу.

- Це більш-менш зрозуміло. Але навіть якщо виконати правила, одному дають візу, а іншому відмовляють. Може, є якісь не прописані в офіційних джерелах секрети?

- Особливих секретів тут немає. Але в деяких країнах проти українців може грати роль статистика. Наприклад, в Італію великий відсоток дівчат з України їде за туристичними візами і залишаються там працювати. Природно, що створюється поганий стереотип. І відсоток відмов для дівчат, які їдуть в Італію самостійно, буде вищим. Якщо ж дівчина їде в парі зі своїм хлопцем або чоловіком, її розглядатимуть під іншим кутом.

- Як довести, що ви їдете в парі без штампу в паспорті?

- Можна подати удвох документи – це зіграє позитивну роль. Також, можна показати документи про спільний банківський рахунок, документ про спільну нерухомість, авто. Словом, все, що показує укорінення.

Але важливо, щоб у бронювання готелю чи апартаментів були прописані прізвища кожного. Інакше може бути відмова. Недбалість в цьому питанні - одна з причин, чому одній людині дають візу, а іншій – ні.

ПОЯСНЮВАТИ СИТУАЦІЮ ТРЕБА ПИСЬМОВО

- Чимало людей сильно хвилюються, як справити гарне враження у візовому центрі…

- Що б ви не казали у центрі і як би сильно не просили, це все не має значення. Рішення щодо кожної заяви приймає особисто консул. З ним ви поспілкуватися не зможете – тому він буде судити за вашими документами. Тому краще подбати, щоб пакет документів був повним і додати до нього додаткові виписки. Наприклад, виписку не тільки з банківського, але і з депозитного рахунку. Ним ви не зможете скористатися за кордоном, але він буде показувати, що вам є навіщо повертатися в Україну. Те ж стосується і документів на нерухомість.

Якщо взагалі нічого немає, я раджу у вільній формі написати, наприклад, про батьків похилого віку, яких ви не можете залишити. Це важко довести, але можна письмово пояснити ситуацію, аби консул зауважив цей момент.

- В Інтернеті є чимало оголошень від компаній, які гарантують 100% результат в отриманні візи. Чи варто їм довіряти?

- 100% не може гарантувати ніхто, крім особисто консула. Ті, хто пише про гарантії, працюють з липовими довідками. Часто це бізнесові, а не туристичні візи. Але консульства стають все більше агресивними через масу неправдивої інформації. Якщо людина надає довідку про, наприклад, бізнес у Польщі, це, скоріше за все, будуть ретельно перевіряти.

Є й інший момент. Звертаючись в агентство, людина не відстежує збір документів, не бачить, як і що робиться. Потім їй відкривають візу, але віза – це ще не допуск у країну. Рішення про допуск приймає прикордонна служба. Тобто вже на кордоні людині можуть поставити питання щодо адреси його майбутньої роботи, прізвища керівника. І якщо мандрівник відповідатиме невпевнено, його розвернуть, а візу анулюють.

ГРОШІ НЕ ЙДУТЬ В УКРАЇНУ ЧЕРЕЗ ЖОРСТКУ ВІЗОВУ ПОЛІТИКУ

- Які візи отримати найважче?

- Це, звичайно ж, візи в авторитарні країни на кшталт Північної Кореї та Туркменістану. Також серед складних віз – австралійська та новозеландська.

Серед більш легких є консульства, які прискіпливо розглядають наші документи, і в них небажано подаватися, особливо в перші рази. Це Бельгія, Австрія, Німеччина, Фінляндія. Відкритими і позитивними вважаються Угорщина, Литва, Чехія, Іспанія і Польща.

При цьому останнім часом Польща потерпає через величезну кількість туристів. Всі їдуть через Польщу, сподіваються отримати візу одразу на кілька років. Тому у них все стало жорсткіше – особливо, запит на подання. Треба довго моніторити, аби вихопити вільну дату і записатися у візовий центр. В даний момент я не рекомендую зупиняти вибір на Польщі, тому що є більш спокійні варіанти.

- А як щодо азіатських країн?

- Азіатський регіон – один з найлегших для будь-якого паспорту. Донедавна було проблематично отримати візу в Індонезію – вони хотіли побачити доволі велику суму на рахунку, що парадоксально, оскільки країна бідна і там можна подорожувати дешево. Але недавно уклали договір про полегшену візу на 30 діб, яку можна оформити вже прибувши в країну.

В Японію потрібно запрошення від мешканця країни. Це може бути запрошення від власника приватного готелю, хоча на ці йдуть не всі. Бояться, що їхнє запрошення просто використають для візи, а потім оберуть інше житло. В Китаї теж вимагають запрошення, але його зробити простіше. Можна зареєструватися на якусь технологічну виставку, яких в країні проходить чимало. Організатори без проблем вишлють потрібний документ.

Чимало легких варіантів у Латинській Америці. Наприклад, не так давно у нас почав діяти безвізовий режим з Чилі. Але на тлі всього цього сама Україна в плані отримання візи залишається однією з найдорожчих і складних країн.

- Дивно, для мешканців ЄС, США та Канади усе просто…

- Так, але вони не надто охоче до нас їдуть… І, на жаль, більшість грошей з туризму не йде в Україну через те, що наша політика дуже жорстка. От, наприклад, ми нещодавно були в Малайзії. З цією країною у Україною безвізовий режим на 30 днів. Ми просто отримуємо штамп на кордоні. А їм потрібно готувати документи, квитки у зворотній бік, показувати броні.

Мешканці Австралії можуть відкрити візу до нас лише у себе в країні. Якщо австралієць подорожує Європою і вирішив заїхати до нас, його відправлять додому, робити візу. Між іншим, одноразова віза в Україну коштує $85 – це дорожче, ніж в Шенген, ніж в Китай…

Студенти з доволі забезпечених країн – Кувейту, ОАЕ, Китаю – часто платять за візу по $200 через необхідність легалізованих перекладів документів українською. І при цьому часто отримують відмови.

Коли дивишся на ситуацію з іншого боку, українцям отримати візу не так вже і важко. Здебільшого головна складність – це значна сума на банківському рахунку, наявність якої вимагають у забезпечених країнах.

Дуже злякався? Легіонер "Шахтаря" хоче залишити Україну після обстрілів Києва

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:58

Венесуельський нападник донецького "Шахтаря" Кевін Келсі хоче залишити український клуб, повідомляє Telegram-канал "Футбол з вертольота". За інформацією джерела, бажанням 19-річного футболіста залишити клуб є страх війни у країні, передають Патріоти Ук...

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...