Це як християнину зняти хрест: Євреям Франції радять відмовитися від кіпи

Французи на знак підтримки самі стали надягати кіпи.

Єврейська кіпа. Фото: dw.com

Носити чи не носити - ярмулка у Франції стала на цьому тижні "аксесуаром спотикання". Після того, як в Марселі підліток-курд напав на викладача теології, пролунали заклики на деякий час залишити кіпу вдома, повідомляють Патріоти України, посилаючись на Нескучные новости.

На івриті слово "кіпа" означає покриття або купол. Це знак контакту з Богом, мовляв, є ще щось вище твоєї голови. До речі, папа Римський теж носить ярмулку - червоного кольору. Тільки називається вона пелеолус.

Про те, що пора переглянути гардероб, євреї Франції всерйоз заговорили після того, як на початку тижня на викладача теології Марсельської школи напав озброєний курдський підліток.

"Я йшов на роботу, і тут підбігає ця людина з мачете і починає наносити удари. Я кричав, але не побачив нікого навколо і подумав що тут мені кінець", - розповідає Бенжаман Анселлом, вчитель теології.

Якщо один символ віри спровокував напад, то інший врятував - мсьє Анселлом зумів відбитися Торою. Щоб не спокушати долю ватажок марсельського єврейства закликав іудеїв внести поправки в гардероб. Чим викликав шквал критики.

"Я раджу марсельським євреям локально перестати носити кіпи до того часу, поки все не заспокоїться. Волію попередити і чути критику, ніж не попереджати і потім пошкодувати, якщо щось трапитися", - пояснює Зві Аммар голова єврейських організацій Марселя.

"Та що ж це таке - ярмулку не носити! Я в Марокко жив і завжди носив серед мусульман і всі мене поважали!", - обурюється літній француз.

"Можна носити кіпу під кепкою. Не обов'язково її всім демонструвати, це адже більше для себе носиш", - говорить молодий чоловік.

Тим часом французи настільки занепокоїлися єврейським питанням, що в знак підтримки самі стали надягати кіпи. Навіть деякі депутати до парламенту прийшли з покритою головою.

"Я не єврей, але сьогодні повністю солідарний з євреями. І думаю, що всі французи повинні надіти кіпу зараз", - говорить Клод Ноасген, депутат Національної асамблеї Франції.

Влада запевняє - країна зробить все, щоб захистити право своїх євреїв на їхню віру та звичаї,

щоправда, як кажуть самі іудеї: до кожного єврею охорону не приставиш. А тому воліють свою ярмулку носити. Мовляв, якщо поступитися агресору, завтра і християнам доведеться хрести зняти і паранджу надіти. Спокій, тільки спокій - це найкраща єврейська відповідь.

Мобілізувати хочуть всіх? На блокпостах у Львівський області працюватимуть представники ТЦК

субота, 27 квітень 2024, 9:50

У Львівський області від 25 квітня змінили склад персоналу блокпостів. Про це інформує Tvoemisto.tv з посиланням на слова керівника апарату Львівської ОВА Тараса Греня, передають Патріоти України. У повідомленні вказується, що відтепер на них окрім пра...

13-річна донька найстаршої породіллі України переїхала до нової родини: Спливли нові подробиці скандалу

субота, 27 квітень 2024, 9:30

У житті 13-річної чернігівчанки Анни Підвербної, історія якої рік тому сколихнула всю Україну, стався новий, не менш крутий поворот, передають Патріоти України. Як відомо, торік наприкінці квітня дівчинка написала в соцмережах допис, в якому просила за...