У Мінкульті розповіли про алгоритм дій, якщо УПЦ МП не перейменується

Від дій керівництва російської церкви будуть залежати і дії держави. УПЦ МП у даній ситуації краще вирішити питання мирним шляхом.
УПЦ МП краще перейменуватися без примусу. Фото: УНІАН.

У Міністерстві культури України заявили, що сподіваються на те, що Українська православна церква Московського патріархату виконає закон про перейменування в Російську православну церкву, оскільки від цього надалі буде залежати позиція держави. Про це сказав директор департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш під час брифінгу "Державна реєстрація помісної церкви і реалізація нових законодавчих норм у сфері релігії" в п'ятницю в Києві, передають Патріоти України.

"Закон не є декларативним, він не є загальним, він має чіткі критерії за якими можна визначити релігійну організацію, яка підпадає під його норми", - заявив він. За його словами, УПЦ МП повністю потрапляє під дію закону і зобов'язана перейменуватися.

"Ми дуже сподіваємося, що буде прийнято відповідне адекватне рішення і тоді буде можливість і релігійним громадам у себе на місцях внести відповідно до закону зміни до своїх статутів", - сказав Юраш.

На його думку, це стане тестом для УПЦ МП, наскільки її керівництво є конструктивним і наскільки воно не зацікавлене в провокуванні умисної конфліктності в суспільстві. "Від дій керівництва цієї церкви будуть залежати і дії держави, як вона буде реагувати на абсолютне виконання норм закону або на свідомий непослух", - зазначив представник Мінкульту.

Він додав, що якщо закон не буде дотриманий, то після консультацій з Мін'юстом будуть прийматися відповідні рішення на рівні уряду. "Якщо релігійні організації не внесуть у відповідний термін зміни, то їх статути втратять силу в частині, під яку потрапляє назва даних релігійних організацій", - додав чиновник.

За його словами, таким чином організація збереже статус юридичної особи, але залишиться без назви. "Це відкриває можливості для держави самостійно вибрати і назвати цю релігійну організацію. Я не думаю, що це найкращий випадок для самих релігійних організацій, коли їм будуть пропонувати якісь назви", - підкреслив Юраш. Він додав, що, відповідно до закону, якщо релігійна громада змінила свою юрисдикційну підпорядкованість, вона залишає за собою всі майнові права на все рухоме і нерухоме майно, якими володіє ця громада.

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...