У Москві побільшає таджиків, киргизів та узбеків: Білоруські гастарбайтери міняють Росію на Польщу

Економічна криза в Росії, викликана санкціями, заставила білорусів шукати роботу в сусідній Польщі, де зарплата зараз складає від 500 до 1800 євро.

Таджицькі трудові мігранти. Фото: tajmigrant.com.

Російський криза, викликана західними економічними санкціями і падінням світової ціни на нафту, прямо позначилася на виборі білорусів, які вважають за краще заробляти за кордоном. Якщо раніше вони прагнули їхати за "довгим рублем" в Росію, то тепер - за "довгим злотим" до Польщі, Патріоти України з посиланням на російське видання "Газета.ру".

При цьому білоруси в своєму виборі не самотні і повністю одностайні з українцями: останні сьогодні складають 60% від всіх офіційно зареєстрованих трудових мігрантів в Польщі. Білоруські громадяни посідають друге місце - їх на благо польської економіки працює вже 11 тисяч осіб. На третьому місці - росіяни з куди більш скромними 5,1 тисячі гастарбайтерів.

Відзначимо, що це тільки офіційні дані, які надали журналістам в Службі соціального страхування Польщі. Разом з мігрантами, які воліють працевлаштовуватися неофіційно, ці цифри можуть бути набагато значнішими. До слова, Білорусь вже кілька років поспіль є абсолютним лідером за кількістю виданих шенгенських віз на душу населення, причому посольство і консульства Польщі видає їх чи не більше, ніж інші країни ЄС разом узяті.

Причини, за якими білоруські гастарбайтери змінили східний вектор на західний, криються не тільки в російській кризі, а й в значному підйомі польської економіки, що спостерігається вже кілька років поспіль.

Навіть у кризовому для ЄС 2009 році Польща стала єдиною країною в Європейському Союзі, де мав місце не спад ВВП, а його зростання. Триває він і зараз. Та й відтік населення з Польщі, який мав місце після вступу країни в ЄС, давно змінився його притоком: на батьківщину повертаються поляки, які добре заробили в інших країнах Євросоюзу і прагнуть інвестувати ці гроші в економіку своєї батьківщини. В результаті звичайна польська зарплата зараз складає від 500 до 1800 євро, що дуже приваблює трудових мігрантів з України, Білорусі та Росії.

Легенда Динамо став персоною нон ґрата в Українській асоціації футболу

понеділок, 29 квітень 2024, 22:44

Легендарного ексгравця київського Динамо Анатолій Дем’яненка не пустили в Будинок футболу, повідомив журналіст Ігор Циганик на YouTube-каналі FootballHub, передають Патріоти України. За словами Циганика, це неприйнятне ставлення з боку УАФ до легенди у...

Кажуть, що причина була поважна: В Одесі співробітники ТЦК заштовхали чоловіка в мікроавтобус

понеділок, 29 квітень 2024, 22:29

У Мережі поширюється відео нібито з Одеси, на якому видно, як чоловіки у військовій формі заштовхують іншого чоловіка в мікроавтобус. В Одеському ТЦК заявили, що на кадрах затримують громадянина-втікача. Про це йдеться в заяві Одеського обласного ТЦК і...