"У нас є багато речей, які дають шанс на майбутнє, але не вистачає правил гри", - Святослав Вакарчук розповів свій рецепт подолання корупції (відео)

Сьогодні влада робить велику помилку, коли не зважає на настрої суспільства. Тому що наслідки цього можуть бути дуже непередбачувані.

Святослав Вакарчук. Фото: star.korupciya.com.

Щоб в Україні розпочалися реальні зміни та реформи, потрібно створити правила гри та побороти корупцію. Про це в інтерв’ю для "Нового времени" розповів український музикант, вокаліст, лідер рок-гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук, передають Патріоти України.

На думку музиканта, українці мають значний внутрішній резерв, щоб почати жити краще. Проте вони навіть не здогадується про його наявність. "У нас є велика кількість людей, об’єктивно-ефективна територія. Більшість українців мають вищу освіту і є грамотними людьми. Це велика рідкість для багатьох країн. У нас є багато речей, які дають шанс на майбутнє. Чого у нас немає? Правил гри. Уявіть: ми живемо у квартирі, між мешканцями якої не існує усталених норм, вони один одному не довіряють. Ніхто не хоче викидати сміття, прибирати, чистити килими, мити вікна... І от коли ти починаєш прокидатися від того, що по тобі бігають пацюки, тому що стільки бруду… Саме в той момент більшість людей, які мають інстинкт самозбереження, починають змінювати свою поведінку", - вважає Святослав Вакарчук.

Як заявляє співак, повинен з’явитися хтось, хто змусить виконувати ці правила. У випадку з Україною це має бути амбітна, сильна команда. Проте змінити ситуацію виключно демократичним способом - неможливо. "Нам просто необхідно створити правила гри, абсолютно однакові для всіх, без заслуг та каст. Але я не вірю, що це можна зробити лише згідно з демократичними нормами. Ідеальна модель: прийшла певна команда, яка не боїться робити різких рухів, знає своє місце в історії. Це не одна особа, бо українці диктатора не сприймають. Команда робить енергетичний поштовх, встановлює правила гри. А потім вона мусить відійти. Це гарантовано спрацювало б", - повідомляє Вакарчук.

За словами лідера рок-гурту "Океан Ельзи", саме страх може допомогти українцям побороти проблеми, наявні у країні. "Коли тобі кажуть, що у тебе високий рівень цукру у крові, проблеми, які загрожують твоєму життю, хвороби із серцем, - починаєш займатися спортом, споживати нормальну їжу. Задумуєшся, що їсти жирне у такій кількості не варто. А до цього часу те, що ти читав у книжках, Інтернеті, або те, що говорили твої друзі, - мало хвилювало. Людині притаманний страх як один із найфундаментальніших інстинктів. Поки людина не боїться за своє майбутнє, вона не буде змінюватися. Проблема в тому, що якщо стає страшно невеликій кількості людей, то вони просто емігрують. А коли злякається уся країна - це дасть великий адреналін, який стимулює до змін", - стверджує вокаліст.

Співак оптимістично налаштований і вірить, що якщо побороти лише дві проблеми - системну корупцію і відсутність розумних правил гри, які відповідають здоровому глузду та нормам справедливості, - краще майбутнє не змусить на себе чекати. Окрім цього, українці звикли до того, що справедливість цінують менше, ніж закон. Це спричинило спроби усіляко оминути усталені норми.

"Справедливість - українці ніколи її не знали. Умовно кажучи, простому громадянину немає місця в цій країні, якщо він піде шукати правди. Чому українець бере хабар? Бо йому не дають нормальну зарплату. Спробуй прогодуй себе за ці гроші. По-друге, він дивиться і бачить, що роблять ті можновладці, які купують будинки у Франції і так далі, а я повинен жити згідно із законом? Ні, не буде цього. Я теж його тихенько омину. І так роблять усі.

Щоб це змінити, потрібно ментально переписати наше ставлення до закону і справедливості. І Конституцію, і закони перебудувати так, щоб наблизитися до європейських стандартів, коли кожен закон відповідатиме здоровому глузду. І коли ми не будемо засуджувати до декількох років того, хто поцупив булочку в магазині, а відпускати під заставу, вивозити з країни ту людину, яка завдала мільярдних збитків", – заявив він.

Сьогодні влада робить велику помилку, коли не зважає на настрої суспільства. Тому що наслідки цього можуть бути дуже непередбачувані. "Українці дуже скептично ставляться до влади, вони можуть під нагайкою, дулом пістолета працювати на панщині, але завжди будуть тримати інтелектуальну, ментальну дулю в кишені. Наприклад, якщо порівняти із Сінгапуром. Там як тільки приходить правитель, влада, яка робить щось добре, їй починають вірити. День-два добрих кроків достатньо, щоб ти мав кредит довіри на дуже довго.

Українці ж інші. Їм треба, щоб ти з ранку до ночі розпинався заради них, сипав золоті гори, тоді вони, можливо, аж після твоєї смерті, визнають, що ти мав рацію. Ймовірно, але не факт. І зараз багато що залежить від влади - президента, суддів, комітетів, рад... Усієї влади. Вони повинні усвідомити - або поступово почнуть змінювати країну на краще, докладаючи зусиль… Або вони всі завершать політичні кар’єри. Наслідки будуть непередбачувані. Якщо ними не керує бажання мати пам’ятник після смерті, ввійти в історію, то ними має керувати хоча б банальний інстинкт самозбереження", - підсумував Святослав Вакарчук.

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...