​У Софії Київській знайшли унікальну напис візантійського майстра тисячолітньої давнини

Відкриття зроблене зовсім недавно і випадково. Скільки ще таємниць приховує найдавніший вцілілий собор Русі – одному Богу відомо.

0000000000000000000000

У Національному заповіднику «Софія Київська» дослідники виявили унікальну старовинну напис.

Про це розповів заступник гендиректора Національного заповідника "Софія Київська" доктор історичних наук В'ячеслав Корнієнко, передають Патріоти України з посиланням на ABSNews.

«Мені недавно пощастило виявити в Софійському соборі автограф ще одного художника, який розписав 1000 років тому цей храм, - грека Кіріака. Знахідку я зробив випадково: побачив на висоті близько п'яти метрів на фресці «Сорок мучеників Севастійських» щось схоже на напис ", - розповів він.

За словами історика, грек Киріак надряпав фразу на грецькому, яка звучить так: «Господи, поможи рабу твоєму Кіріаку».

«Думаю (спонукала для цього.-ПУ), особлива складність роботи над великою за розмірами фрескою, яку малював майстер. Майстер спочатку виконав її верхню частину, стоячи на будівельних лісах. Потім йому належало взятися за нижню і ідеально скомпонувати обидві частини. Художник вирішив попросити Бога допомогти йому в цьому: вибрав місце і надряпав фразу рідною грецькою, яка в перекладі звучить так: «Господи, поможи рабу твоєму Кіріаку», - додав пан Корнієнко.

Варто зазначити, що особливість виготевлення фрескового стінопису полягала в тому, що художник мав працювати дуже швидко, доку штукатурка ще не втратила первинну вологу. Тому велика фреска – справжній клопіт. І зробити її швидко і вправно міг тільки по справжньому непересічний митець давнини.

В Україні засуджені зможуть служити в ЗСУ навіть офіцерами, але є умова: У Раді пояснили механізм

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:44

Генеральним штабом Збройних сил спільно з Міноборони та Мін’юстом було розроблено законопроєкт про можливість мобілізації засуджених. Документ передбачає обов’язкову згоду не лише самих в’язнів, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спе...

Боротьба тривала 10 днів: Легендарний боксер-чемпіон помер після нападу епілепсії за кермом

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:22

Колишній чемпіон Великобританії та Європейського союзу з боксу Віллі Лімонд помер у віці 45 років, повідомив його син у соціальних мережах. З Лімондом, який виграв 42 зі своїх 48 боїв на професійному рингу з 1999 по 2023 рік, 6 квітня стався епілептичн...