Україні загрожує "атака клонів" з Криму, - екс-міністр АРК

Чим "краще" стає жити в Криму, тим активніше кримчани оформляють своїм дітям українські документи.

Кримчани стали активніше оформляти українські документи. Ілюстрація:alnews.com.ua

Процес видачі українських документів жителям Криму може стати безконтрольним і мати негативні наслідки. Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив колишній кримський міністр Олександр Лієв, передають Патріоти України.

Як зазначив Лієв, останнім часом спостерігається позитивна динаміка в отриманні кримчанами документів українського зразка на материковій частині країни. При цьому, за його словами, є певна закономірність: "чим" краще "стає жити в Криму, тим активніше кримчани оформляють своїм дітям українські документи".

Однак робота в цьому напрямку оголила проблему. "На сьогоднішній день в Україні немає єдиного реєстру (обліку) юридичних фактів, що відбулися на окупованій і не підконтрольній території України, - пояснив Лієв. - Сьогоднішній алгоритм встановлення юридичного факту народження в Криму і отримання свідоцтва про народження абсолютно безконтрольний.

При певних маніпуляціях з "окупаційними" медичними та реєстраційними документами, можна отримати необмежену кількість рішень судів про встановлення факту народження дитини на різні прізвища, імена, відомості про батьків, місце народження та інше. В майбутньому це дозволить шахраям створити цілу "армію клонів"- громадян України. Така умовна "армія клонів" може привести до колапсу в юридичній, банківській, фінансовій, цивільній та інших сферах суспільного життя. Поняття "мертві душі" перейде з категорії літературного в категорію фактичну ".

Наприклад, пояснює Лієв, на фіктивних осіб можна буде отримувати кредити, оформляти допомоги багатодітних сімей, матерів-одиначок, змінювати соціальні статуси і багато іншого.

"Ще більш проблемним є питання встановлення фактів смерті. Сьогодні будь-який державний чи кримінальний злочинець, який проживає на території Криму, цілком спокійно може самостійно надрукувати собі свідоцтво про смерть "окупаційного" зразка і через родичів або спеціальних людей отримати рішення суду на материковій Україні про власну смерть , - додав Лієв. - Таким чином, людина юридично "помре" в Україні, а фактично продовжить спокійно жити на території іншої країни під іншими документами.

Юридично щодо таких умовно "померлих" осіб будуть закриті всі кримінальні виробництва, припинено кримінальне та санкційне переслідування, припинені оперативно-розшукові та контррозвідувальні справи".

У зв'язку з цим правозахисники ініціюють перед Радою національної безпеки і оборони України, Міністерством юстиції та Службою безпеки України питання про взяття під контроль обліку і реєстру юридичних фактів, що відбулися на території Криму та інших непідконтрольних територіях України.

Працював на ворога: У Харкові місцевий мешканець намагався навести російські ракети по базі спецпідрозділу ГУР

вівторок, 23 квітень 2024, 14:25

У Харкові Служба безпеки затримала коригувальника російських ракетно-бомбових ударів по місту, який намагався виявити та передати російським військовим місця розташування спецпідрозділу "Кракен" Головного управління розвідки Міністерства оборони Україн...

"Моя ідея набуває видимі обриси": Ганна Маляр у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу

вівторок, 23 квітень 2024, 14:05

Ексзаступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України. «Це все, що поки можна викладати публічно. Один із знімальних д...