Українські надії на "Євро-2020": Наші школярі виграли путівки на чемпіонат світу по футболу і майстер-клас легендарного капітана Барселони

Максим і Денис отримали унікальну можливість побувати в Міжнародному футбольному таборі Сopa Coca-Cola, спеціально організованому компанією для кращих команд і гравців з 15 країн світу.

Фото:http://www.aafu.org.ua/

"Коли я вперше вийшов на поле, звичайно, трохи переживав. Але тато мене заспокоїв. Сказав, що якщо буду переживати, то грати буде виходити гірше. І першу гру я відіграв дуже добре - забив два голи", - розповідає Максим з Чернівців. Про це йдеться на сайті Новое время, інформують Патріоти України.

Зараз він - 13-річний український хлопчик, якому буквально своїми ногами вдалося завоювати право поїхати до Франції. Там Максим стане учасником Міжнародного футбольного табору Сopa Coca-Cola. У насиченій програмі перебування в таборі навіть відвідування чвертьфіналу Євро-2016 - мрія кожного юного футболіста!

Природжений футболіст, зараз - гравець підліткової команди "Буковина", Максим ганяє м'яч з восьми років. Хлопчина розповідає, що інтерес до гри йому прищепив тренер футбольної секції, куди його відвели батьки. За словами Максима, доводиться кілька разів на тиждень їздити на тренування до Чернівців, за 50 км від рідного села. Рік тому команда, складена на базі гравців-односельчан, виграла "Шкіряний м'яч-Кубок Coca-Cola". Максим, її капітан, став найкращим гравцем турніру.

У Дениса з Дніпра дорога до такого ж успіху була довшою та складнішою. Він згадує, як на першому тренуванні шестирічним хлопчиком просто не потрапляв по м'ячу. Потім були роки наполегливих тренувань (останнім часом - 5 разів на тиждень після школи), перемоги і поразки ... "Іноді після прикрих поразок не хотілося навіть тренуватися, згадує Денис, - але потім збирався.

Адже за чорною смугою завжди повинна йти біла" . Його шкільна команда тричі брала участь в турнірі "Шкіряний м'яч - Кубок Coca-Cola" і виграла його тільки в останній спробі. "Три роки тому ми виграли тільки обласні змагання, наступного року - перші зональні, зупинившись за крок до великого фіналу. І, нарешті, минулоріч перемогли вже у фіналі Всеукраїнського турніру в Сумах. А мене визнали найкращим гравцем", - посміхається 15 -річний нападник.

Максим і Денис отримали унікальну можливість побувати в Міжнародному футбольному таборі Сopa Coca-Cola, спеціально організованому компанією для кращих команд і гравців з 15 країн світу. Цілий тиждень вони зможуть тренуватися, змагатися і потім отримати майстер-клас від "зірки" іспанського і світового футболу Хаві. А відвідування чвертьфіналу Євро-2016 на паризькому стадіоні "Стад де Франс", стане воістину незабутньою подією для всіх хлопців. Незалежно від їхньої національності та вболівальницьких переваг.

Необхідно відзначити, що найбільший виробник напоїв вже багато років допомагає організовувати національні юніорські футбольні турніри в шістдесяти країнах світу. Зокрема, компанія є партнером Всеукраїнських змагань ось уже шість років. Зараз в турнірі на початковому етапі задіяна переважна більшість шкіл як з мегаполісів, так і з невеликих сіл. І, як показують історії Максима і Дениса, у всіх команд є шанс на успіх. Близько 600 тис. школярів щорічно виходять на старт цих змагань. Це робить український турнір одним з найбільш масових національних змагань в Європі.

Незважаючи на нібито несерйозність шкільного та дворового футболу, такі змагання часто стають рушієм розвитку та подальшого успіху сотень підлітків. В УЄФА визнають, що турніри такого типу - невід'ємна умова розвитку футболу та спорту в країні. У Союзі європейських футбольних асоціацій "низовий" футбол називають grass roots, - буквально: "коріння трави", яке лежить в основі досягнень нації.

І не тільки нації, а й кожного окремого гравця. Наприклад, Егі Мельгіансьях на початку 2000-х босоногим підлітком грав у футбол на запорошених вулицях села на Яві в Індонезії, поки не почув про місцевий турнір для підлітків Copa Coca-Cola. "Молодим гравцям він дає шанс досягти мрії і отримати шанс на майбутнє. Турнір став приголомшливим досвідом", - згадує він.

У 2006 році Егі було названо кращим гравцем місцевих змагань. Десять років по тому Мельгіансьях - півзахисник одного з найбільших футбольних клубів Індонезії, був капітаном юнацької збірної країни. Зараз він забезпечує освіту двом своїм братам, а також будує новий будинок для батьків. "Якби не цей турнір, не знаю, де б я зараз був. І точно не був би таким успішним, як зараз", - визнає він.

Поштовх для становлення дав і український турнір нашим Максиму і Денису. Хлопців помітили, обох вже запрошували на перегляд до футбольної академії донецького "Шахтаря" ...

Мова футболу об'єднує людей з різних країн і стирає відмінності і суперечності. Починаючись по суті з вулиці або шкільного двору, де активне і здорове проведення часу допомагає дітям розкриватися і розвиватися, він переростає в заходи світового рівня. Де і фанати, і зрілі гравці, і молоді футболісти об'єднуються завдяки спільним цінностям.

"Це не я виграв, а вся команда. Вся команда була єдиним цілим, мені здається, що у нас був найсильніший командний дух, завдяки чому ми й перемогли", - ділиться Максим. Турнір не стільки ґрунтується на бажанні перемогти, скільки на прагненні до нових знайомств, згуртуванні команд, і, само собою, загальною любові до гри.

Українка Вероніка Мірошниченко зізналась, чому потиснула руку російській тенісистці

неділя, 5 травень 2024, 13:51

Тенісистка Вероніка Мірошниченко, яка має російський паспорт, поділилась спогадами з матчів проти представниць країни-агресора. Українка розповіла, що на емоціях потиснула руку росіянці Анастасії Тиханової, однак після цього ігнорувала всіх спортсменок...

"Йому треба вчити нашу історію": Зірка українського боксу розніс Ломаченка

неділя, 5 травень 2024, 13:14

Український боксер Тарас Шелестюк висловився про позицію ексчемпіона в трьох дивізіонах Василя Ломаченка щодо вторгнення Росії в Україну, передають Патріоти України. За словами спортсмена, його співвітчизник повинен вчити історію України. «Я роблю те, ...