Український дисидент та мовознавець Караванський помер у США

Святослав Караванський активно виступав проти русифікації та на підтримку української мови, писав для самвидаву. У радянських таборах провів 31 рік.

Святослав Караванський. Фото:Kraina Info

На 96-му році життя помер учасник українського визвольного руху 40-х років, дисидент і мовознавець Святослав Караванський. Про це повідомила громадський діяч української діаспори США Галина Климук-Хом'як в своєму Facebook, передають Патріоти України.

Вчений помер 17 грудня в лікарні міста Балтимор, штат Меріленд.

Караванський народився 24 грудня 1920 року в Одесі. Під час Другої світової війни брав участь в підпіллі ОУН під псевдонімом Бальзак. Його заарештували і засудили до 25 років таборів. Присуд відбував на Печорі, на Колимі та в Мордовії.

Після звільнення за амністією зайнявся філологічною роботою, яку почав ще в таборах. Активно виступав проти русифікації та на підтримку української мови, писав для самвидаву.

Знову був засуджений і відправлений до табору - досиджувати невідбуту частину строку. Загальний термін, проведений Караванським в радянських таборах, склав 31 рік. 30 листопада 1979 року Караванський з дружиною Ніною Строкатою зміг емігрувати в США.

"Йому треба вчити нашу історію": Зірка українського боксу розніс Ломаченка

неділя, 5 травень 2024, 13:14

Український боксер Тарас Шелестюк висловився про позицію ексчемпіона в трьох дивізіонах Василя Ломаченка щодо вторгнення Росії в Україну, передають Патріоти України. За словами спортсмена, його співвітчизник повинен вчити історію України. «Я роблю те, ...

"Погіршення ставлення не помітив": Український футболіст розповів, що його найбільше здивувало після переїзду в Польщу

неділя, 5 травень 2024, 12:59

Український футболіст Лехії Максим Хлань поділився враженнями від проживання в Польщі, передають Патріоти України. Цього сезону Максим запалює у Першій лізі Польщі. У суботу, 4 травня, 21-річний півзахисник відзначився у ворота Тихи, оформивши свій вос...