Злочини сталінізму: Річниця вбивства засновника ОУН

Про авторитет Євгена Коновальця в середовищі націоналістичного підпілля свідчить факт складення пісень на його честь.

Євген Коновалець із сином Юрком. Архівне фото.

Біля готелю "Атланта" у Роттердамі вранці 23 травня 1938 року пролунав вибух. Спрацювала бомба, закладена у коробці цукерок. Від неї загинув полковник Армії УНР та голова ОУН Євген Коновалець. Цей замах на військового був четвертим, передають Патріоти України із посиланням на gazeta.ua.

Про успіх операції інформували особисто керівника уряду СРСР Йосипа Сталіна. Євген Коновалець розвивав дипломатичну співпрацю із ворогами СРСР і Польщі – Німеччиною та Литвою. Він розумів важливість розробки світоглядної доктрини українців. 1922 року поновив видання "Літературно-наукового вісника" під редакцією Дмитра Донцова.

Про авторитет Коновальця в середовищі націоналістичного підпілля свідчить факт складення пісень на його честь. У них постать провідника виведена передовсім в образі національного "вождя" і "батька", вважає історик Євген Луньо.

"Там далеко в Роттердамі сталася новина,

Вбили наші вороженьки найкращого сина.

Пішов від нас рідний Батько в глибоку могилу,

Заплакала Україна, за ним затужила", - співається у одній із них.

Поховали полковника на цвинтарі Кросвейк 28 травня 1938 року. У цинкову труну склали забальзамовані частини тіла Коновальця. Думали, що ці останки незабаром перепоховають в Україні.

Затримано військових, які розстріляли поліцейських на Вінниччині (фото)

субота, 20 квітень 2024, 13:14

Військових, яких розшукували за розстріл поліцейських на Віниччині, затримано. Про це повідомили українські ЗМІ, передають Патріоти України. За попередніми даними, вони здалися самі. Раніше стало відомо, що Вінницька спеціалізована прокуратура у сфері ...

Завдяки протестам українців: У Нью-Йорку скасували участь артистів балету з Росії у гала-концерті (фото)

субота, 20 квітень 2024, 12:44

У Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру у гала-концерті, присвяченому 25-й річниці престижного балетного конкурсу Молодіжний гран-прі Америки, який мав відбутися 18 та 19 квітня. Про це повідомила посол України у СШ...