Унікальна знахідка: Кладовище древніх кораблів виявлено на дні Чорного моря (фото)

​Затонулі в безодні і століттях судна належали грекам, римлянам, візантійцям і османцям.

Археологи знайшли кілька типів суден, раніше невідомих вченим. Фото: dailymail.co.uk.

Археологи виявили на дні Чорного моря 40 стародавніх кораблів. Добре збережені дерев'яні корпуса і щогли знайшли на глибині, в тому числі, і більше 1,8 кілометра. Дослідження проводилися в рамках Чорноморського морського археологічного проекту, який включає в себе міжнародну команду на чолі з Центром морської археології Університету Саутгемптона, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Найстаріші знайдені кораблі належали древнім грекам, римлянам, морякам Візантійської імперії, більш "нові" - Османської. Унікальні знахідки добре збереглися, так як на глибині понад 150 метрів вода Чорного моря майже не містить кисень, який сприяє розпаду. Завдяки такій приголомшливій знахідці, вчені вперше побачили деякі нові типи суден, про які раніше не знали.

Сканери охопили майже 1250 кілометрів морського дна, що є рекордом для однієї експедиції. Чотири десятки кораблів були знайдені не в одному місці, а протягом всієї експедиції на різних глибинах.

Експедиція сканувала морське дно за допомогою двох спеціальних глибоководних сонарів. Техніка здатна фіксувати основні геофізичні показники в радіусі декількох кілометрів.

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

Загроза для врожаю? Синоптикиня розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:52

На вихідних, 20 та 21 квітня, у більшості регіонів України очікуються нічні заморозки. Проте вдень температура повітря може піднятися до +18 °C. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. Зазначається, що у більшості об...