Увага! Шкідливі нітрати: Як не наїстися і чим виміряти (відео)

​У розпал сезону свіжих овочів та фруктів головне побоювання - як з вітамінами не наїстися нітратів.

Ілюстрація: ukr.media

Запашні рукола та кріп, хрустка редиска та капуста, навіть соковиті бурячки - перші накопичують шкідливі речовини, йдеться у сюжеті ICTV, повідомляють Патріоти України. Цитуємо далі:

"Ми не просто вислухали думки експертів, переглянули документи. А самі взяли в оренду нітратомір і перевірили овочі та фрукти на нітрати. Тож кому довіряти - продавцям, лабораторіям чи власному приладу - про це наш експеримент.

Червоні піраміди помідорів, зелені гори петрушки та кропу, та просто море соковитих огірків і кабачків. Полиці ломляться від літньої свіжини. Продавці рекламують, нахвалюють і переконують. Не лише гарне, а й чисте, без нітратів. Але покупці, щось виглядають, винюхують і навіть намацують, не довіряють бо хімії бояться.

Ми вирішили не гадати, а перевірити. Нітратомір - власний портативний вже не фантастика, а реальність. Інтернет магазини пропонують десятки приладів, середня ціна 2-3 тис грн. Але прилад можна і орендувати, день 70 грн.

У місцевій лабораторії нам пояснюють - всі овочі та фрукти на ринку обстежують самі. Причому, не побутовими приладами, а професійними. Обов’язково щороку сертифікованими та щодня відкаліброваними. Якщо знаходять перевищення норм - торгувати таким не дозволять. Цього року вже бракували ранні кабачки, буряки і дині.

Професійний хімік Володимир Дорощук розкриває всі секрети вимірювання нітратів. Нітратомір в господарстві річ не зайва. Але на точні виміри розраховувати не варто. А ще хімік радить звернути увагу: важлива не лише кількість нітратів в одній окремій ягідці. Але й скільки ви їх з’їли за добу. Причому, не лише із зеленими свіжими огірочками, а з червоною апетитною ковбасою".

Слухав пісню німецькою: Пенсіонер з Росії опинився в центрі "фашистського" скандалу

середа, 8 травень 2024, 22:57

У російському селищі Шахтарськ на Сахаліні розгорівся скандал навколо місцевого пенсіонера, якого звинуватили у "фашизмі" за прослуховування старої німецької військової пісні Wenn die Soldaten. Про це повідомляють російський Telegram-канал Baza, переда...

Тільки жінки та діти: Українських чоловіків більше не чекають у притулку для біженців у Нідерландах

середа, 8 травень 2024, 22:44

Українським чоловікам більше не раді у головному пункті прийому біженців у Нідерландах. Йдеться про Jaarbeurs Hall 5 в Амстердамі. Ще з лютого цей притулок частково відмовляв у притулку певним категоріям українців. А зараз відмовляє у наданні тимчасово...