У пошуках правди заради примирення: Українці у Польщі запропонували створити спільний реєстр жертв 1939-1947 років

Нез’ясовані проблеми минулого "кидають тінь на сучасні покоління" та дають можливість ворогам Польщі та України їх використовувати для досягнення своєї мети.

Хіба можна дозволити ворогам розділити нас? Ілюстрація: litakcent.com.

Українське історичне товариство в Польщі (УІТП) звернулося з закликом до президента, прем’єр-міністра Польщі та голови Інституту національної пам’яті Польщі про створення реєстру жертв польсько-українських протистоянь упродовж 1939-1947 років. Про це пише depo.ua з посиланням на заяву УІТП. Новину передають Патріоти України.

"Одним з елементів належного вшанування усіх загиблих в результаті українсько-польського конфлікту упродовж 1939-1947 років, а одночасно важливим чинником, який вбереже нинішнє і майбутні покоління від інструментального використання "волинської карти" було б створення польсько-українського реєстру жертв 1939-1947 років. Його створенням має зайнятися міждержавна польсько-українська група істориків", - йдеться в заяві товариства.

У ній зазначається, що метою цього реєстру було б встановлення і перевірка персональних даних жертв, обставин їх смерті, а також осіб та збройних формацій, відповідальних за кожен злочин. "Тим самим, можна було б встановити місце поховання жертв з метою їх гідного вшанування", - сказано в заяві.

Також підкреслюється, що нез’ясовані проблеми минулого "кидають тінь на сучасні покоління". "Вони давали і дають можливість групам, силам й особам, які не хочуть українсько-польського примирення, цинічно використовувати "волинську карту" для досягнення своїх цілей, не рахуючись при цьому з болем жертв2, - зазначено у заяві.

Довідка: УІТП створено в 2004 році. До його складу входять 23 особи - громадяни Польщі українського походження, які займаються вивченням історії. Щороку члени товариства публікують кілька десятків історичних статей і монографій.

Чи загрожує депортація з ЄС українським чоловікам - відповідь адвоката

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:59

У деяких країнах ЄС заявили, що сприятимуть поверненню чоловіків призовного віку в Україну. Це сталося після того, як Україна призупинила надання консульських послуг чоловікам від 18 до 60 років. В українському МЗС це рішення назвали питанням справедли...

"Обмежено придатних не буде: Українців ділитимуть на чотири категорії за станом здоровʼя

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:47

В Україні більше не буде людей зі статусом "обмежено придатний". Українців за станом здоров'я ділитимуть на чотири категорії, передають Патріоти України з посиланням на директорку департаменту охорони здоров'я Міністерства оборони Оксану Сухорукову в...