В Україні прийнята судова реформа: Що зміниться, коли і навіщо

В результаті судової реформи зросте зарплата суддів: суддя найнижчої ланки - місцевого суду - буде отримувати 30 мінімальних зарплат - 43 500 грн (зараз близько 16 тисяч). І це без надбавок.

В Україні прийнята судова реформа. Фото: УНІАН.

Сьогодні Верховна Рада під наглядом президента ухвалила історичне рішення - затвердила судову реформу. ФАКТИ ICTV вирішили розібратися, що ж має змінитися після набуття законом чинності, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Що сталося?

Верховна Рада остаточно затвердила (ухвалила в цілому) закон про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя.

Чому це важливо?

Ухвалені зміни до Конституції вирішують три основні питання - деполітизація та забезпечення незалежності судової влади, формування відповідальності судової влади і перезавантаження судового корпусу.

Що це означає?

Кожному громадянину України гарантується право звернутися до Конституційного суду, якщо він вважає, що застосований в остаточному судовому рішенні в його справі закон суперечить Конституції.

Що зміниться?

Підвищується віковий ценз для посади судді – ним може стати громадянин України не молодший 30 років (раніше – не молодше 25) і не старший 65 років. Збільшено стаж роботи в галузі права, необхідний для призначення – тепер це п'ять років (було – три роки). Більше немає вимоги про те, що претендент має не менше 10 років проживати в Україні.

Замість Вищої ради юстиції з'явиться Вища рада правосуддя з більшими повноваженнями -ухвалюватиме рішення про звільнення судді та переведення до іншого суду, даватиме згоду на затримання чи арешт судді, а також ухвалюватиме рішення про тимчасове відсторонення судді. Вища рада складатиметься з 21 члена.

Також зросте зарплата суддів: для реорганізованого ВСУ вона буде на рівні 75 мінімальних зарплат (на сьогодні це 108 750 грн). Плюс - надбавки за вислугу, вчений ступінь і т.п. Суддя місцевого суду буде отримувати 30 мінімальних зарплат - 43 500 грн (зараз близько 16 тисяч).

Судді апеляційного суду, вищого спеціалізованого суду - 50 мінімальних зарплат - 72 500 грн. Однак, якщо для суддів Верховного Суду оклади зростуть відразу, то для суддів апеляційних і перших інстанцій - поетапно.

Призначає суддю на посаду президент України за поданням Вищої ради правосуддя.

Скасовано наглядові функції прокуратури. Ліквідується інститут "народних засідателів". Згоду на затримання і арешт судді тепер даватиме не Верховна Рада, а Вища рада правосуддя.

Вперше на конституційному рівні запроваджується конкурс на будь-яку посаду в суді.

Коли змніи набудуть чинності?

Зміни до Конституції щодо правосуддя набирають чинності за три місяці від дня, наступного за днем публікації відповідного закону. Створення, реорганізацію і ліквідацію судів здійснює президент України.

На Вінниччині внаслідок ДТП загинули поліцейські

субота, 11 травень 2024, 17:59

У суботу, 11 травня, на об’їзній дорозі міста Вінниці внаслідок автомобільної аварії загинули троє працівників Білоцерківського районного управління поліції, які проходили тут курс навчання на поліцейських офіцерів громади. Ще один правоохоронець госпі...

Помер відомий український спортивний журналіст і коментатор

субота, 11 травень 2024, 15:55

У віці 68 років помер відомий український спортивний журналіст і коментатор Сергій Савелій. Трагічну звістку повідомляє Суспільне Спорт, посилаючись на рідних Савелія, передають Патріоти України. Савелій понад 40 років працював на Суспільному мовленні,...