В Україні заарештували АТОшника із Чечні... на прохання Росії

Наразі Мовлу Тімарову присудили тимчасовий арешт на 40 днів, за цей час Росія має надати документи про його арешт, в чому звинувачують і чи дійсно він оголошений у розшук.
У Миколаєві арештували АТОшника із Чечні. Фото: соцмережі.

Екстрадиція заарештованого Ленінським судом Миколаєва уродженця Грозненського району Чечні, учасника АТО на Донбасі Мовлу Тімарова в Росію практично неможлива, оскільки до заведеної на нього кримінальної справи є багато питань, передають Патріоти України.

"Його затримали правоохоронці за ст. 208 КК України коли він виходив з дому, і повезли в обласне управління", - сказала у коментарі журналістам адвокат Тімарова Тетяна Гриненко.

За її словами, в Росії АТОвець підозрюється за ст. 309 і ст. 307 кримінального кодексу України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, збереження, транспортування або пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їхніх аналогів без мети збуту).

"У 2007 році Тімаров нібито комусь передав за оплату півграма героїну, за що отримав 2000 руб. Його затримали і при особистому огляді вони у нього виявили в кишені ці 2000 руб. Але незрозуміло, чи була там передача, чи була фіксація, чи просто все зі слів описано. Його затримали і, не допитуючи, відпускають", - розповіла Гриненко.

Через п'ять років Росія подає його в міжнародний розшук, але чи була така потреба, як каже адвокат, ще варто з'ясувати. "По-перше, в Росії немає вироку щодо Тімарова, є лише постанова про притягнення як обвинуваченого і то заочно. До Інтерполу подають документи, коли злочинець особливо небезпечний, якби він колись вбив, здійснив низку якихось злочинів, щоб була необхідність подати до міжнародного розшуку", - каже вона.

Гриненко пояснила, що від таких дій страждають сотні чеченців, які виступають за незалежну Республіку Ічкерія, на її думку, Тімарова просто переслідують з політичних мотивів і небажання співпрацювати з російськими спецслужбами.

"А там є свій президент Кадиров, є Путін, а є люди, які бажають, щоб Чечня була самостійною державою. І ось на грунті таких політичних конфліктів людей просто сотнями оголошують в розшук, починають переслідувати, вони починають тікати з Чечні, бо жити там неможливо", - розповіла адвокат.

Наразі Тімарову присудили тимчасовий арешт на 40 днів, за цей час Росія має надати документи про його арешт, в чому звинувачують і чи дійсно він оголошений у розшук. "Наразі ми чекаємо запит від Росії, буде він чи ні, чи підтвердиться дана інформація, тому що є лише копії сумнівних документів про те, що є кримінальне провадження щодо нього. У даних документах багато суперечностей і інформація, яка в них є, що він оголошений був у міжнародний розшук Інтерполу", - каже Гриненко.

Однак, з огляду на попередній досвід затримання підозрюваного, Гриненко вважає, що навіть запиту про видачу з боку РФ не буде. "Я не можу сказати на 100%, але з більшою впевненістю, я думаю, що навіть запиту про видачу не буде. У 2012 році його теж затримували, начебто він у розшуку, а коли зробили запит, сказали, що ніякого розшуку немає і відпустили. Зараз та сама ситуація, єдине, що у 2012 році ще не змінився КПК, не було процедури затримання за ст. 208, як зараз. Тому зараз доводиться чекати всіх цих підтверджень письмових і перебувати у СІЗО", - сказала вона.

За словами адвоката, у справі є багато дивного, як з боку російських правоохоронних органів, так і українських. "Тімаров у розшуку з 2012 року, 6 років справа лежить без діла, а тут, напевно, комусь набридло, можливо щось там вирішили відправити. У мене є свої думки з цього приводу. У 2015 році Нацполіція робила запит у Миколаївську обласну поліцію про те, чи проживає в Миколаєві Мовлу Тімаров, на що отримали підтвердження і адресу, за якою він проживає. Минає ще років зо два, і ніхто нічого не робить, а тут раз - взяли і затримали. А чого затримали? План треба зробити? Або комусь просто захотілося, в плані, а ми ще ось так можемо нашкодити", - зазначила вона.

Джерело: Обозреватель

Завдяки протестам українців: У Нью-Йорку скасували участь артистів балету з Росії у гала-концерті (фото)

субота, 20 квітень 2024, 12:44

У Нью-Йорку скасували участь артистів балету російського Маріїнського театру у гала-концерті, присвяченому 25-й річниці престижного балетного конкурсу Молодіжний гран-прі Америки, який мав відбутися 18 та 19 квітня. Про це повідомила посол України у СШ...

В Україні хочуть запровадити нове маркування товарів у магазинах та в рекламі: Що зміниться

субота, 20 квітень 2024, 12:29

В Україні запропонували маркувати продукцію брендів, які досі не вийшли з російського ринку. У разі, якщо до законодавства внесуть відповідні зміни, маркування таких товарів стане обов'язковим не лише на прилавках магазинів, а й у рекламі, передають П...