Вчені назвали справжню причину вимирання останніх мамонтів на Землі

Мамонтів з острова Врангеля погубили шкідливі мутації, які привели до зникнення даної популяції.

Мамонти. Ілюстрація: Кореспондент.net.

Американські науковці з Каліфорнійського університету в Берклі встановили, що стало причиною вимирання останніх мамонтів на Землі. Виявилося, що їх погубили шкідливі мутації. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Карликовий підвид шерстистих мамонтів Mammuthus primigenius жив на Землі кілька тисяч років тому. Доісторичні тварини були ізольовані від решти світу, так як жили на острові Врангеля. На думку вчених, мамонти "накопичили" занадто багато шкідливих мутацій, що призвело до зникнення даної популяції на острові. Вчені уточнюють, що мова йде про втрату безлічі нюхових рецепторів. Крім того, відбулися зміни в активності генів, які відповідали за вибір партнера і положення в соціальній ієрархії.

До таких висновків експерти дійшли, порівнявши геноми двох груп Mammuthus primigenius, що мешкали на острові в різний період часу. Перша з них представлена тваринами з ізольованої популяції чисельністю близько 300 мамонтів, що жили на острові приблизно 4,3 тисячі років тому. Друга група складалася з материкових Mammuthus primigenius, предки яких походили від мамонтів, що жили приблизно 45 тисяч років тому.

Попередній генетичний аналіз зразків з моляра карликового мамонта, який помер 4,3 тисячі років тому, показав, що популяція острівних мамонтів, швидше за все, страждала від інбридингу - близькоспорідненого схрещування. Ці мамонти, ймовірно, були останніми на Землі, тоді як більшість Mammuthus primigenius зникли приблизно 10-12 тисяч років тому.

"Найголовніше, щоб у мене не забрали російський паспорт": Український футболіст хоче виступати за збірну РФ

вівторок, 14 травень 2024, 11:44

Український півзахисник Артур Мурза, який у березні 2024 року перейшов у російський Муром із Другої ліги, зізнався, що має подвійне громадянство. За словами Мурзи, якого цитує Sport24, він не відмовляється від громадянства України, однак мріє виступати...

Відвезли в реанімацію: На Сумщині школярка потрапила до лікарні через отруєння електронною сигаретою

вівторок, 14 травень 2024, 9:59

Прикрий випадок стався наприкінці минулого тижня. За попередньою інформацією, у 14-річної школярки раптово і дуже стрімко стало перехоплювати дихання. Батьки негайно викликали карету швидкої допомоги. Ще до приїзду екстренки дівчина припустила, що погі...