Вчені відкрили сотню невідомих областей в мозку людини

Виявляється, коли ми, наприклад, слухаємо розповідь - її сприймає окрема область головного мозку.

Нова карта людського мозку. Фото: Matthew F. Glasser, David C. Van Essen.

Міжнародна група нейробіологів створила нову карту мозку з описом сотні раніше невідомих областей. Дослідники опублікували результати роботи в журналі Nature, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Вчені скористалися сканерами і комп'ютерами нового покоління під управлінням штучного інтелекту. Вони навчили комп'ютер розпізнавати області кори головного мозку, що відрізняються одна від одної своєю функціональністю.

Для цього нейробіологам потрібні були зображення мозку з високою роздільною здатністю, зібрані у 1200 пацієнтів. Вони також обстежили 210 пацієнтів і визначили активність окремих зон за допомогою різних тестів. Крім того, вчені виміряли кількість мієліну - речовини, що покриває довгі відростки нейронів і прискорює нервові імпульси.

На наступному етапі дослідження штучний інтелект вивчав мозок 210 інших осіб. На основі лише невеликого числа параметрів комп'ютер зміг точно визначити функціональні зони в новій вибірці верхніх відділів центральної нервової системи. Отримана карта включала в себе 83 відомих області і 97 невідомих.

Серед нових областей, зокрема, невелика пляма на бічній стороні мозку, де нейрони мали менше мієліну, ніж сусідні області. Вчені визначили, що ця ділянка стає активною, коли люди слухають розповіді. Це дозволяє припустити, що дана зона є частиною мовної мережі.

Наступним кроком нейробіологів буде пошук зв'язку між активністю мозку та інтелектом. Також дослідники сподіваються, що нові роботи підтвердять існування 180 зон кори. Наприклад, якщо їх функції дійсно відрізняються, то активність генів в нейронах кожної з областей буде різною.

Патріоти України від себе додають: схоже, у Кисельова це відкриття зробили раніше - в жителів Мордору взагалі активована лише ця область мозку людини.

Треба обов’язково мати при собі: Без яких документів транспорт затримають на блокпосту

середа, 15 травень 2024, 3:25

Під час дії воєнного стану на блокпостах в усіх водіїв автомобілів можуть перевіряти документи, адже за новим законом про мобілізацію, чоловікам від 18 до 60 років треба мати при собі військово-обліковий документ. Про це у коментарі РБК-Україна сказав ...

Побиття дівчини представником ТЦК у Одесі: У командуванні Південь відео назвали "роботою на ворога"

вівторок, 14 травень 2024, 23:41

Керівництво оперативного командування Південь звернулося до правоохоронців щодо інциденту з дівчиною та представниками ТЦК в Одесі. Про це йдеться в заяві ОК Південь, передають Патріоти України. Також керівництво хоче дізнатися, у чиїх інтересах був ко...