Вчені виявили в атмосфері аміак

Фахівці проаналізували дані з супутників, які перебувають в різних частинах тропосфери.

В атмосфері виявлено аміак. Фото: ЖЖ.

Вчені вперше виявили сліди аміаку в тропосфері - нижньому шарі атмосфери. У найвищих концентраціях - більш 33 молекул аміаку на трильйон молекул речовин, що складають повітря, - він був виявлений над Індією і Китаєм. Основна причина викидів аміаку - тваринництво та використання добрив, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Вчені з Технологічного інституту Карлсруе в Німеччині проаналізували дані з супутників, які перебувають в різних частинах тропосфери, за 2002-2012 роки.

За результатами аналізу вони прийшли до висновку, що викиди від сільськогосподарських підприємств можуть грати роль в утворенні в атмосфері аерозолів - крихітних твердих частинок і крапель рідини.

Аерозолі можуть змінювати розмір хмар і те, як вони відображають і поглинають сонячне світло. Таким чином, викиди аміаку не тільки забруднюють місцеву екосистему, а й впливають на поведінку хмар, що знаходяться в атмосфері, і на формування нових. Передбачається, що накопичення аерозолів в тропосфері може виробляти охолоджуючий ефект, частково нівелюючи дію парникових газів.

Вчені сподіваються, що отримані дані допоможуть їм створювати більш точні кліматичні моделі для пошуку вирішення проблем, викликаних змінами клімату.

"ПриватБанк" блокує картки: Названо причину, через яку обмежать рахунок будь-кого

субота, 4 травень 2024, 10:28

Клієнтка ПриватБанку поскаржилась на блокування свого рахунку в банку. За її словами, блокування відбувалось після того, як людина, яка робила їй переказ, поскаржилась на шахрайські дії, передають Патріоти України. Про це клієнтка банку написала в спе...

Який цукрозамінник "найкращий друг" для мозку: Вчені розкрили результати дослідження

субота, 4 травень 2024, 10:26

Видання Medical express пише, що дослідники з Шанхайського університету науки і технологій, Китайської академії наук (CAS) та інших інститутів Китаю нещодавно провели дослідження, щоб з'ясувати, що відбувається в мозку мишей, коли їх годують різними ти...