Вчені висунули нову гіпотезу про загибель Атлантиди

​В основі легенди може лежати реальна історія про вибух вулкана на острові Санторін.

Загибель Атлантиди залишається загадкою. Ілюстрація: Космос-гід.

Вчені з Франції і Греції запропонували нове пояснення причин загибелі Мінойської цивілізації і походження легенди про Атлантиду. Фахівці провели нове дослідження на архіпелазі Санторін, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Відомо, що в давнину він був єдиним островом, але його зруйнувало виверження вулкана. Вважається, що Санторін і був тією самою Атлантидою, про загибель якої в 360 році до н. е. повідав Платон. Він розповів про процвітаючий острів, який раптово занурився в море і зник без сліду.

Вчені вважають, що знайшли пояснення народженню міфу. За їх словами, в основу лягла реальна історія про вибух вулкана на острові Санторін.

Виверження сталося в 1628 році до н. е. Воно зруйнувало середину острова і викликало надпотужне цунамі. Навколишні території піддалися бомбардуванню уламками і вулканічним попелом. В результаті серйозно постраждав острів Крит, який населяла високорозвинена Мінойська цивілізація.

У новому дослідженні геологи з Франції встановили, що виверження відбулося досить швидко. Всього за століття свіжа магма заповнила порожнечі під островом Санторін.

Розплавлені породи розширилися до такого ступеня, що буквально розірвали його на частини. Аналіз порід показав, що спочатку розпечена магма прорвалася на поверхню в лагуні, яка перебувала в центральній частині Санторіна.

Змішавшись з морською водою, вона вибухнула, через що острів був миттєво затоплений. Утворилася хвиля заввишки до 35 метрів. До Криту дійшло цунамі, що вже зменшилося до 10 метрів, але і його сила виявилася катастрофічно руйнівною.

Австралійський боксер порівняв Ломаченка... з Ейнштейном

вівторок, 7 травень 2024, 12:51

Василь Ломаченко все ще залишається сильним боксером, попри свій вік. Так вважає майбутній суперник українця Джордж Камбосос, передають Патріоти України. Австралієць порівняв свого майбутнього суперника по чемпіонському поєдинку з відомим у минулому на...

Суд визнав винним: На Львівщині працівник ТЦК водив авто під наркотиками

вівторок, 7 травень 2024, 12:14

На Львівщині суд визнав працівника районного винним у водінні авто в стані наркотичного сп'яніння. Йому призначили 17 тис. грн штрафу з річною забороною керувати транспортними засобами. Про це повідомляє Zaxid.net, передають Патріоти України. Повідомля...