Від карми не втечеш: Бурятія і Зайбакалля у вогні, МЧС розводить руками - гасити пожежі немає за що

Російська влада замість того, щоб фінансувати боротьбу з пожежами, замовчує реальні масштаби лиха.

Ілюстрація: ЖЖ

"Грінпіс Росії" і державна система виявлення пожеж зафіксували в Амурській області, Забайкальському краї і Бурятії катастрофічні пожежі, які неможливо загасити, оскільки на їх ліквідацію в країні просто недостатньо сил, повідомляють Патріоти України з посиланням на сайт "Грінпісу Росії".

В організації зазначили, що за даними галузевої системи дистанційного моніторингу пожеж, площа тільки однієї великої пожежі в Амурській області становить 284 тис. гектарів. А в зведенні авіалісоохорони згадані тільки трохи менше 21 тис. гектарів пожеж в Амурській області і 65 тис. - по всій країні.

"Площа всього однієї пожежі в Амурській області в 13 разів більше, ніж в офіційній звітності з цього регіону, і в чотири рази більше, ніж в сумі чиновники відзвітували по всій країні", - підкреслили в "Грінпісі".

Глава лісового відділу "Грінпісу Росії" Олексій Ярошенко підкреслив, що при збереженні нинішніх тенденцій 2016 рік може виявитися найгіршим з рівня лісових пожеж з початку XXI століття.

Точно підрахувати площу інших пожеж екологи поки не змогли, оскільки дим заважає супутнику фіксувати точки з високою температурою, а фахівцям - розглянути вигорілий чорний ліс. Однак за попередньою оцінкою вона наближається до 5 млн. гектарів. Приблизно третина цієї площі припадає на Амурську область, решта в основному ділиться приблизно порівну між Бурятією і Забайкаллям.

Ярошенко додав, що Росія горить з року в рік, але у лісників немає коштів і сил гасити пожежі, а у чиновників - ці пожежі визнавати. "Передані органам державної влади лісові повноваження фінансуються з федерального бюджету в кращому випадку на 10-20 відсотків", - пояснив еколог.

У 2015 році лісові пожежі вирували в Хакасії. Вони почалися в кінці березня, але 12 квітня їх площа різко збільшилася. За медичною допомогою тоді звернулися близько 500 осіб. Від вогню постраждали близько 1,3 тис. будівель в 20 населених пунктах Хакасії, більшість з яких житлові будинки.

У республіці Бурятія в РФ в 2015 році через лісові пожежі був введений режим надзвичайної ситуації. Тоді пожежі поширилися на площі 242 гектарів. Причиною загорянь стали несанкціоновані сільгосппідпали.

В гасінні пожеж задіяно понад 600 співробітників лісової охорони, 96 пожежних машин, 19 тракторів і 4 бульдозера. У Згурівський, Еравнінський, Закаменський, Кіжінгінський, Баргузінський райони республіки спрямовані парашутисти-пожежні.

14 квітня через лісові пожежі оголошено надзвичайну ситуацію в Забайкальському краї Російської Федерації. Жертвами лісових пожеж стали три людини, ще 20 людей постраждали.

"Нам говорили, що прогноз позитивний": На Рівненщині під час пологів померла дитина, а потім і її мати

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:38

На Рівненщині, у Костопільському пологовому будинку, після кесаревого розтину помер новонароджений, а за три дні померла і його мати. У жінки залишилося троє неповнолітніх дітей. Рідні звинувачують лікарів, поліція відкрила кримінальне провадження. Док...

У Краснодарі фекалії затопили вулицю "Руская". Місцева влада виправдовується - "проста дєньгі кончілісь"

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:05

Хоча Москва з 2022 року засекретила більшість статистичних даних не лише щодо втрат на фронті але і стану російської економіки та перерозподілу бюджетів, ознаки загального упадку відслідковуються за різними проявами. Як то здороження продуктів харчуван...