Від першої особи: Мішель Терещенко розповів про створення у Глухові Центру терапії коноплями (фото)

"Якщо це дозволить впоратись із пияцтвом, то це вже буде національне досягнення, - каже Терещенко.

Мішель Терещенко вже має досвід вирощування льону і технічних конопель. Фото: ukrpolitic.com.

Заява мера Глухова Мішеля Терещенка щодо створення у місті Центру терапії коноплями (hemp therapy) створила чималий резонанс. "Українська правда. Життя" вирішила розпитати у мера Глухова, що за Центр він планує створити та які перспективи розвитку цього бізнесу він бачить, передають Патріоти України.

Мішель, нащадок українського роду аграрних підприємців, отримав українське громадянство відносно недавно – у березні 2015 року.

Вже за півроку, у ході виборчих перегонів, він отримав також посаду мера міста Глухів.

Разом з тим, ані Україна, ані коноплі для Мішеля не є якоюсь новинкою. З 2003 року він проживає між Глуховом та Києвом, займаючись аграрним бізнесом у компанії Linen of Desna, котра спеціалізується на вирощуванні льону та технічних сортів коноплі, а також на виготовленні із цієї сировини різних товарів.

Змінивши бізнес на управління містом, Мішель Терещенко, схоже, вирішив розвинути можливості не лише аграрного сектору, але й медицини, котра все частіше розглядає коноплі не як наркотик, а як засіб, що допомагає при багатьох хворобах.

– Чому ви вирішили, що такий центр потрібен Глухову?

Знаєте, я живу на кордоні з Росією, але не Росія є головною проблемою у Глухові, а алкоголізм. У нас навіть солдати тут помирають не від куль снайпера, а від алкоголю. Люди втратили всі надії і йдуть купувати самогон.

Коноплі ж можуть допомогти людям позбутись алкоголізму, який взагалі майже національна проблема. І для цього не потрібен наркотик, потрібен КБД (канабідіол), що не має наркотичної дії.

Якщо це дозволить впоратись із пияцтвом, то це вже буде національне досягнення.

Також у глухівському центрі прийому громадян багато людей кажуть, що їм потрібна хіміотерапія, а ліки коштують так дорого, що вони не можуть собі їх дозволити.

Ми закуповуємо дороге обладнання для лікування онкології, ми можемо допомагати їм сумою в 5 тисяч гривень, але все рівно людям потрібно десь знайти 6-7 тисяч доларів.

Я бачу як люди продають усе, бачу розорених людей, які беруть кредити під великі відсотки чи то в банках, чи у ломбардах. Я спостерігаю за цією ситуацією, але не можу їм допомогти.

Також у Глухові, ще з радянських часів, є Інститут луб'яних культур, який спеціалізується на коноплях. Зараз він майже занепав, але там є хороші спеціалісти, вони дуже багато знають і можуть допомогти нам.

Для мене це важливо, як для міського голови, тому я буду домовлятись також про купівлю обладнання для цього інституту. Я хочу, щоб він жив, і щоб там відбуватись дослідження коноплі – це важливо для мене, і для міста.

– На заваді стоїть діюче законодавство, що розглядає канабіс як наркотик.

Так, але у нас є українські сорти, що не містять наркотичного ТГК (тетрагідроканабінол, головний психоактивний компонент канабісу – ред.), але при цьому містять елементи, що лікують альцгемера, допомагають онкохворим і при багатьох інших недугах.

За нашими підрахунками, одного гектару коноплі вистачило б для надання допомоги 80 тисячам людей.

КБД (канабідіол) – ненаркотичний канабіноїд, допомагає при мікродозах. Це будуть дуже дешеві засоби, адже ми живемо у бідності, люди не можуть платити дорого.

Ви знаєте, що я спостерігаю? У нас в Інституті працюють старі радянські спеціалісти, їм по 80 років. Вони продовжують працювати, оскільки люблять коноплі.

Так ось вони проводять селекцію на полі, і постійно працюють своїми руками, і коли б ви побачили їх, ви б сказали, що їм 50, може 60 років, їхня шкіра немов у дітей.

Мішель Терещенко, до обрання на посаду мера, розвивав бізнес, який спеціалізувався на вирощуванні льону та технічних сортів коноплі.

Я пам’ятаю, що коли на Кубі була блокада, американці також закрили доступ до західних медикаментів. Це дало поштовх для розвитку альтернативних методів лікування, з використанням природних ресурсів.

Зокрема, йдеться про апітерапію – лікування медом, прополісом тощо. Така м’яка, soft медицина була також і значно дешевшою, адже всі необхідні інгредієнти добувались локально. Що нам заважає займатись цим?

– А як ви збираєтесь видобувати КБД (канабідіол)? Більшість речовини міститься у верхівках конопель, а їх, згідно з законом, необхідно знищувати, неважливо – є в них ТГК (тетрагідроканабінол), чи немає.

Так, верхівки необхідно знищувати. Але вже зараз ми можемо робити екстракт КБД (канабідіол) з олії, яку ми й так добуваємо з насіння.

40% об’єму насіння – це масло. Звісно, в сортах, що містять наркотичні речовини, відсоток КБД (канабідіол) значно вищий 13-14%, а нам доводиться мати справу з насінням, де всього лише 1-1,5%. Але нічого, з цього можна зробити концентрацію.

– Гарний план. Але чи не варто добиватись надання в Україні марихуані статусу медичного засобу?

Ми не говоримо про медичну марихуану. Зауважу, що мій пост у Facebook був розрахований на колег із Америки, тому я й писав його англійською.

Я аж ніяк не розраховував, що його лайкатимуть тисячі українців. Багато хто прочитав текст через перекладач, який помилково переклав hemp як марихуану, хоча йшлося, наголошую, про коноплі.

Я не проти марихуани, але зараз немає необхідного закону, а на отримання статусу медичного препарату потрібні мільйони.

Мішель Терещенко: "Я не проти марихуани, але зараз немає необхідного закону, а на отримання статусу медичного препарату потрібні мільйони".

– Тобто все ж серед цілей є також і надання марихуані статусу медичного засобу?

Ви знаєте, для мене було великим подивом отримати 2 тисячі коментарів на Facebook, де лише один – негативний.

У Франції була би половина негативних відгуків, це дуже консервативне суспільство, як і, приміром, російське. Україна ж навпаки – готова до інновацій, оскільки нам необхідно робити усе заново, будувати нову країну.

Україна більше нагадує Америку, де нові ідеї знаходять людей, які до них відкриті. У США зараз 23 штати дозволили використовувати марихуану у медичних цілях. В Україні, як і в Америці, давня історія коноплярства, ця культура тут традиційна, тобто люди її знають і не бояться.

Так що я думаю, що так, необхідно змінювати закон, і навіть говорив щодо цього вже з людьми з МОЗу.

– З в.о. міністра охорони здоров'я Уляною Супрун?

Уляна – парамедик, і, тим паче, канадійський, я думаю вона достатньо знає про це. Я бачив її на днях, але ми не мали можливості поговорити на цю тему. Утім вона наш друг, вона дуже допомагає, так що, думаю, все можливо.

Мені здається, що Україна готова до інновацій. Нам необхідно робити усе заново, будувати нову країну, і я бачу людей, які завжди готові до нових ідей, українцям, як і американцям притаманна така риса.

У Франції або у Росії це було б значно складніше, бо це більш консервативні суспільства.

– Як працюватиме Центр терапії коноплями у наявних законодавчих умовах?

Я можу зробити лише клініку здоров’я, і не можу навіть рекламувати, що там будуть лікувати. Все, що стосується медицини потребує мільйонних капіталовкладень, тривалий процес отримання ліцензій тощо.

Утім, ми можемо виготовляти косметичні препарати, що, згідно з дослідженнями, допомагають, а також разом із колегами аналізувати й бачити результат використання олії та інших засобів при різних недугах. Відповідні методи терапії будуть пропонувати лікарі, і у нас багато бажаючих долучитись.

Але Центр буде більш схожим на центр краси, ніж на клініку.

Глухів дуже красиве місто, тут природа – як у Баварії. Я вже придбав приміщення на березі озера, де ми його й організовуватимемо.

Я вирішив поговорити про це з потенційними інвесторами, і ви знаєте, вони були у захваті від такої ідеї. Неймовірно, виявилось, що це ідея, котра готова для бізнесу.

Я не можу сам ним займатись, але я можу сприяти. Через місяць ми збираємось робити прес-конференцію, і вона покаже увесь потенціал конопляної продукції.

Близнючка таємно ходила на роботу замість сестри, але далі щось пішло не так

четвер, 16 травень 2024, 12:29

Після того, як одній із сестер відмовили у щорічній відпустці, блогерки з Канади Алі та Ное Ченс, вирішили спробувати провернути аферу. Однак, усе закінчилося провалом. Сестра, яка була на заміні, розповіла про це у TikTok і ролик побачив керівник. На ...

Більшого поєдинку в боксерському житті вже не буде: Усик розповів, чи завершить кар'єру після об'єднавчого бою з Ф'юрі

четвер, 16 травень 2024, 11:43

Чемпіон світу за версіями WBO, WBA та IBF у суперважкій вазі українець Олександр Усик заявив, що не планує завершувати кар'єру найближчим часом. За словами українця, незалежно від результату бою з володарем титулу WBC британцем Тайсоном Ф'юрі, він збир...