Відсторонення Блаттера і Платіні: Що це означає для українського футболу

Скандал навколо футбольних чиновників не вщухає.

Блаттер та Платіні. Фото: uainfo.org

Позавчора арбітражна палата етичного комітету ФІФА на вісім років відсторонила від футбольної діяльності президента ФІФА Йозефа Блаттера та президента УЄФА Мішеля Платіні. Якими будуть наслідки корупційного скандалу розбиралися Патріоти України, посилаючись на Футбол 24.

За що покарали Блаттера і Платіні

Приводом для такого суворого покарання Блаттера і Платіні став незаконний платіж на суму у 2 мільйони швейцарських франків від Блаттера на рахунок Платіні в лютому 2011 року. Заплатив швейцарець за послуги, які надавав йому француз в період з 1999-го по 2002 рік, працюючи на посаді радника президента ФІФА.

Блаттер стверджував, що нічого у цьому незаконного немає, просто ФІФА не змогла заплатити обіцяну винагороду вчасно через фінансові проблеми, пов'язані з банкрутством комерційного партнера ФІФА - маркетингової компанії ISL. У той же час в період з 1999 по 2002 роки рахунки ФІФА показали 115 мільйонів швейцарських франків прибутку. При цьому сума винагороди Платіні не значилася в договорі, підписаному в липні 1999 року чиновниками. Блаттер просто скористався своїм статусом президента ФІФА, а обидва чиновники стверджують, що про все домовилися усно. І це, власне, незаконно, хоч Блаттер посилається на Статут ФІФА, де можливість усних домовленостей прописана.

«Конфлікт інтересів»

«Панове Блаттер і Платіні опинилися в ситуації конфлікту інтересів, не повідомили про цей платіж, котрий не має жодного правового підгрунтя, продовжували виконувати свої обов'язки. Їх свідчення щодо усної домовленості визнані недостатніми», - повідомляється в офіційній заяві арбітражної палати Комітету з етики ФІФА. Палата повідомляє, що доказів недостатньо для пред'явлення звинувачень у корупції, але цілком вистачає, щоб звинуватити Блаттера і Платіні в порушенні статті 20 (пункт 2) «Кодексу ФІФА з етики» (дарування і прийняття подарунків та інших пільг).
Також цей грошовий переказ дивним чином збігся у часі з майбутніми виборами на посаду президента ФІФА в 2011-му. Головних претендентів було двоє - Блаттер і Платіні (не враховуючи катарця Мохаммеда бін Хаммама, який ішов на вибори в якості опозиції до швейцарця, але підтримкою не обзавівся). Француз у підсумку свою кандидатуру зняв.

Що буде далі

Блаттер оголосив, що готується подавати апеляцію на це рішення у спортивний арбітражний суд (CAS) в Лозанні (Швейцарія). У тому числі буде відстоювати і честь француза («Платіні - чесна людина!»). Але шансів на те, що Блаттер і Платіні будуть повністю реабілітовані, майже немає. Платіж незаконний. Факт прямої корупції хоч і не доведений, але репутація обох зіпсована. І, як мінімум, Мішель Платіні точно не зможе взяти участь у виборах на пост президента ФІФА, призначених на 26 лютого 2016 року. Вердикт у справі його апеляції до того моменту навряд чи встигнуть оголосити.Від УЄФА на вибори піде генсек цієї організації Джанні Інфантіно.

Як це позначиться на українському футболі


Якщо з приводу відходу зі сцени «претендента» на Нобелівську премію миру (висловлювалися такі ідеї у Росії) Йозефа Блаттера ми плакати не будемо, то подія з Платіні заторкне і Україну. Француз завжди був досить лояльним до нашої країни і нашого футболу. Нагадаємо, саме він займав пост президента УЄФА в 2007 році, коли Україна з Польщею несподівано виграли тендер на проведення Євро-2012 в Італії, яку на той час вважали фаворитом. На Апеннінах тоді на етнічного італійця Платіні навіть образилися, мовляв, «що ж ти, Мікеле, невже не міг підсобити землякам?»

І під час самої підготовки до Євро-2012, коли ми, здавалося, безнадійно відставали від графіків, Платіні нас терпів. Підганяв, вимагав прискоритися, але заяв про те, що УЄФА розглядає варіант перенесення Євро-2012 в іншу країну, від нього ніхто так і не почув.

Нарешті, згадаймо, що Платіні рік тому приїжджав до Києва і навіть зустрічався з Президентом України Петром Порошенком. Прихильники «теорії змови» припускали, що шеф європейського футболу приїхав в Україну, щоб переконати відпустити кримські клуби в чемпіонат Росії. Але - нічого подібного. Навпаки, незабаром після тієї зустрічі було оголошено, що Київ і НСК «Олімпійський» подадуть заявку на проведення фіналу Ліги чемпіонів в одному з найближчих сезонів. Правда, дискваліфікації стадіону та расистські скандали майже звели нанівець наші шанси отримати таке право в близькому майбутньому.
Та й не слід забувати, що представник України у вищому ешелоні влади УЄФА, один з віце-президентів Григорій Суркіс, неодноразово висловлював підтримку саме французові.

Паспорти придбали за хабар, в Україні ніколи не бували: Роми обманювали швейцарську владу, прикидаючись... українцями

середа, 8 травень 2024, 11:59

У столиці Швейцарії Берні виявили низку випадків зловживання українськими паспортами з боку ромів. Про це пише місцевий портал новин Nau, передають Патріоти України. Щонайменше десять сімей ромів використовували отримані обманним шляхом або за хабар па...

"Це не моя війна. Ви її почали, ви її і закінчуйте": Військовослужбовиця розповіла про роботу у ТЦК

середа, 8 травень 2024, 11:44

Реабілітолог, бойова медикиня та учасниця бойових дій Юлія Вітковська після Бахмуту та Вугледару служила на Чернігівщині, де й пройшла військово-лікарську комісію. Зараз вона несе службу у територіальному центрі комплектування і розповіла подробиці про...