Ворог не пройде: Проект "Стіна" на кордоні з Росією готовий вже на 90%

Крім інженерного облаштування, передбачено і технічне оснащення ділянки державного кордону в межах Харківської області — зокрема, бойовими модулями типу "Тритон".

Проект "Стіна" майже завершений. Фото: Слово і Діло

Будівництво "Стіни" на харківському ділянці кордону планується продовжити навесні цього року. Сьогодні споруда готова вже на 90%. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на kh.vgorode.ua.

Проект Стіна між Україною і Росією: бути чи не бути?

Спорудження "Стіни", або як ще називають цей проект — "Європейського валу", зараз припинено у зв'язку з погодними умовами та відсутністю фінансування, повідомив голова Державної прикордонної служби України Віктор Назаренко. У разі надходження відповідних асигнувань на рахунки Державної прикордонної служби роботи планується відновити. Орієнтовно — у квітні-травні 2017 року. Поки ж всі раніше побудовані споруди на кордоні з Росією підтримуються в належному стані.

Як уточнив начальник східного регіонального управління Держприкордонслужби України, генерал-майор Сергій Бідило, спочатку план заходів щодо облаштування українсько-російського державного кордону передбачав терміни реалізації проекту з 2015 по 2018 рік. Але пізніше план був відкоригований, і термін закінчення робіт продовжено до 2020 року.

— У 2015 році на облаштування Стіни, на ділянці державного кордону в межах Харківської області було виділено і освоєно 400 млн гривень, у 2016-му — 200 млн грн. Така ж сума передбачена у держбюджеті на 2017 рік. У відповідності з вибраним бюджетом на сьогоднішній день план виконаний майже на 90%. Залишилося десь закінчити рови, десь дотягнути аркадні дороги, поставити огорожу. Плюс кошти спрямовуються вже і на технічне забезпечення — системи відеоспостереження. Також передбачена реконструкція незавершених будівель.

В ідеалі, за словами Сергія Бідило, "Стіна" повинна виглядати наступним чином: спочатку конусний рів (чотириметровий вгорі і звужується донизу до двох метрів, за ним йде вал (два метри у висоту і стільки ж в ширину), потім — контрольно-слідова смуга, аркадна дорога і загородження. Крім цього, передбачається облаштування ділянки спостережними вежами, камерами відеоспостереження, тепловізорами, а також прокладання сенсорного кабелю.

— Тобто, як ми говоримо, інтелектуальний кордон, — зазначає генерал-майор. — Всі технічні засоби об'єднуються в єдину систему, виводяться на відео прикордонної служби і відповідно здійснюється контроль за ділянкою державного кордону.

Крім інженерного облаштування, передбачено і технічне оснащення ділянки державного кордону в межах Харківської області — зокрема, бойовими модулями типу "Тритон".

— Це броньований автомобіль, на якому встановлений тен радіолокаційної вежі, відео- і тепловізійне спостереження. І все це об'єднано з системою ведення вогню, — розповідає Сергій Бідило. — На сьогоднішній день закуплено чотири таких бойових модуля, які будуть використовуватися на віддалених важкодоступних ділянках, не прикритих інженерними спорудами — наприклад, в заболоченій місцевості, оскільки там неможливо поставити огорожу і викопати рів, або на ділянках, де з'являється загроза безпеки.

Деякі експерти скептично ставляться до проекту, стверджуючи, що в разі наступу супротивника "Стіна" все одно не зможе затримати танки та іншу бойову техніку. За словами Сергія Бідило, такі цілі і не стоять.

— Перша і основна мета плану інженерного облаштування державного кордону — це забезпечити стовідсотковий контроль над кордоном і створити умови для оперативного реагування на всі порушення і на перший час навіть стримати можливі дії агресора, — говорить він. — Хоча можу вас запевнити, що конусний рів і вал танкам подолати буде досить проблематично.

"Що не день, то пригоди": На концерті Анастасії Приходько знову сталася біда

четвер, 18 квітень 2024, 17:58

Співачка Анастасія Приходько повідомила, що під час її концерту знову стався неприємний інцидент. Це вже не перша сумна новина, якою артистка ділилася під час гастролей "Холодно", передають Патріоти України. Лише кілька днів тому виконавиця розповідала...

Дуже бояться: Британська розвідка пояснила, як зміна командування вплинула на діяльність флоту РФ

четвер, 18 квітень 2024, 17:50

Після заміни командувача у березні 2024 року Чорноморський флот РФ проявляє найменшу активність від початку повномасштабного вторгнення. Про це повідомляє міністерство оборони великої Британії із посиланням на дані розвідки, передають Патріоти України....