Вражаючі дані: З країни хотів би виїхати кожен третій українець, - соцопитування

Кращого життя шукають в основному жителі маленьких містечок, 34,5% яких замислюються про від'їзд, за ними готовий піти кожен третій житель великих міст.

Ілюстрація:Styler

Кожен третій українець розглядає можливість виїхати з країни - прямо зараз або при певних сприятливих обставинах. Про це повідомляє Дзеркало тижня з посиланням на результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, передають Патріоти України.

Так, 6,3% опитаних готові виїхати з України і роблять для цього певні кроки, 10,8% - "у принципі готові, але для цього поки нічого не робили", ще 20% "поки не готові, але хотіли б, при сприятливих обставинах".

При цьому 29,1% опитаних заявили, що вони думають про те, щоб виїхати з України, а 63,6% - що це не приходило їм у голову. Ще 7,3% не визначилися з відповіддю.

"Кращого життя шукають в основному жителі маленьких містечок, 34,5% яких замислюються про від'їзд, за ними готовий піти кожен третій житель великих міст (від 100 до 500 тис. населення), 30% городян напівмільйонників і мільйонників поглядають у бік кордону, 26 % - готові покинути село, 25% - селище", - повідомляє ЗМІ.

При цьому з тих, хто мають намір покинути Україну 55% - молоді люди у віці від 18 до 29 років; 44% - від 30 до 39 років; 33% - 40-50-річні.

З тих, хто готовий виїхати, 40% - люди з вищою освітою; 27,6% - з середньою спеціальною; 23,2% - із середньою і 17,8% - з неповною середньою освітою.

За різними даними, за межами України заробляють на життя від шести до восьми мільйонів наших громадян. Втім, частково вже не тільки наших, бо тенденція "виїхати, заробити і повернутися" переростає у "виїхати, влаштуватися і залишитися".

З огляду на мільйони тих, які вже відбули, і розуміючи масштаб намірів, стає зрозумілим, що людський відплив набув масштабу загрози національній безпеці.

У всьому світі, скажете ви, міграція в тренді, включаючи ряд найрозвиненіших країн. І ми не будемо сперечатися. Молодь їздить по світу за робочими місцями, низькими податками, новими враженнями. Але якщо з Великобританії хтось їде, наприклад в США, то на його місце приїжджає поляк, чию соту в Польщі закупорює українець.

А хто приїжджає в Україну? Хто переллється до нас, заповнюючи втрачену кров? І це питання не простої національної цікавості. Це питання професійного та культурного рівня донорської крові. Однак відповіді на нього ні кількісного, ні якісного наша країна не має.

За прогнозами Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, якщо показники народжуваності, тривалості життя і міграції залишаться незмінними, то до 2050 року в Україні залишиться не більше 32 млн жителів, при цьому частка громадян старше 60 років зросте в півтора рази. І це з урахуванням тільки демографічного чинника, без міграційного відпливу.

Суд "заробіток" не схвалив: На Донеччині чоловіка та жінку покарали через секс

вівторок, 23 квітень 2024, 22:15

У Донецькій області судили чоловіка та жінку, які від 2021 до 2023 року знімали пікантні відео та продавали їх у Мережі. Про це йдеться у вироку Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області, передають Патріоти України. За даними суду, уродже...

Суд виправдав чоловіка за водіння в нетверезому стані: Що сталося

вівторок, 23 квітень 2024, 20:50

Суд у Бельгії виправдав чоловіка, якого звинувачували у водінні в нетверезому стані – у його крові виявили алкоголь, однак бельгієць його не вживав. Річ у тім, що організм чоловіка сам виробляє спиртовмісні сполуки. Про це розповідає The Guardian, пере...