Врятувати Надію: Петицію за звільнення Надії Савченко підписали Нобелівські лауреати

Станом на 7 березня звернення підписало більше 2 тис осіб. Серед них близько 270 відомих громадських діячів з 20 країн світу.

Надія Савченко. Фото: ba.org.ua.

Кілька політиків і світові інтелектуали підписали петицію на захист українки Надії Савченко. Більше 2 тисяч чоловік, в число яких увійшли інтелектуали ряду країн, політики і відомі художники, підписали відкритий лист до європейських лідерів з проханням про сприяння у звільненні української льотчиці. Новину передають Патріоти України.

"Ми звертаємося до вас з проханням вжити надзвичайних заходів з метою негайного і безумовного звільнення 34-річної Надії Савченко, українки, викраденої і ув'язненої протягом уже понад 20 місяців в Російській Федерації. Російська влада зробили посміховиськом цивільні права, міжнародне право і свою власну конституцію", - написано в посланні.

Також в листі наголошується на те, що Москва нехтує мінських угодами і демонструє відкрите презирство до світової спільноти. "До сих пір всі зусилля міжнародного співтовариства виявилися безуспішними. 4 березня, в знак протесту проти розгляду в російському суді, Надія Савченко оголосила повну голодовку, відмовляючись навіть від води. Наша спроба врятувати їй життя буде перевіркою ефективності міжнародної дипломатії і нашим високим стандартам європейських цінностей", - йдеться в листі.

Станом на 7 березня звернення підписало більше 2 тис осіб. Серед них близько 270 відомих громадських діячів з 20 країн світу. Так, серед тих, хто підписав цю петицію, письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури (Білорусь) Світлана Алексієвич, письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури (Литва / США) Томас Венцлова, письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури (Австрія) Ельфріда Єлінек, колишній міністр закордонних справ Німеччини Маркус Мекель, колишній посол Франції в Україні Філіп де Суремайн, президент Групи «Альянс лібералів і демократів за Європу» в Європейському парламенті, колишній прем'єр-міністр Бельгії Гі Верхофштадт, російські письменники Віктор Шендерович і Людмила Улицька, режисер Агнешка Холланд (Польща) , колишній посол Чехії в Російській Федерації Любош Добровський, професор кафедри теорії культурної та російської літератури в університеті Еморі Атланта Михайло Епштейн (США), письменник і журналіст Пітер Померанцев (Великобританія), мікробіолог Манфред Бьохлер (Швейцарія), письменник Адріан ван Дис (Нідерланди) і багато інших.

Українка Вероніка Мірошниченко зізналась, чому потиснула руку російській тенісистці

неділя, 5 травень 2024, 13:51

Тенісистка Вероніка Мірошниченко, яка має російський паспорт, поділилась спогадами з матчів проти представниць країни-агресора. Українка розповіла, що на емоціях потиснула руку росіянці Анастасії Тиханової, однак після цього ігнорувала всіх спортсменок...

"Йому треба вчити нашу історію": Зірка українського боксу розніс Ломаченка

неділя, 5 травень 2024, 13:14

Український боксер Тарас Шелестюк висловився про позицію ексчемпіона в трьох дивізіонах Василя Ломаченка щодо вторгнення Росії в Україну, передають Патріоти України. За словами спортсмена, його співвітчизник повинен вчити історію України. «Я роблю те, ...