Втрачені перлини України: Раритетні світлини одного з кращих магнатських палаців України

Палацу князів Любомирських - один з найкращих зразків аристократичних садиб Полісся. Зведений протягом 17-19 ст. Щоб помилуватися цією спорудою та погостити у однієї з найвідоміших аристократичних родин Польщі сюди з'їзджалися і з Варшави, Кракова, Києва.

Палац Любомирських у Рівному, яким його побачив фотограф Стефан Платер-Зиберк, 1927 рік

Виявляється, рівненський палац князів Любомирських своєю красою приваблював не лише місцевих мешканців, а й був відомий далеко за межами Рівного. Його зображення прагнули мати в своїх колекціях заможні шляхтичі, повідомляють Патріоти України.

У мережі Інтернет вдалося натрапити на раритетні світлини палацу з Рівного, датовані 1927 роком. Автором світлин виявився знаний варшавський професійний фотограф та художник Стефан Платер-Зиберк, який був власником відомого фотоательє “Фото-Плят”, що у Варшаві на вулиці Довгій, 42.

З біографії фотографа дізнаємося, що зацікавився він фотографією в 1912 році, а в міжвоєнний період він стає відомим далеко за межами Варшави. На замовлення власників маєтків він робив чудові світлини пейзажів та архітектурних споруд, які сьогодні знаходяться в приватних колекціях по всьому світу. Варшавське фотоательє “Фото-Плят” виконувало також роль своєрідного фотоархіву.

Графиня Кароліна Лянцкоронська
Дуже цікавою є історія створення варшавським фотографом світлин із Рівного. Виявляється, ці фото були замовленням графині Кароліни Лянцкоронської, яка мешкала в маєтку, що в містечку Розділ (територія сучасної Львівської області).

Батьком Кароліни був граф Кароль Лянцкоронський. Він, власник маєтків у Східній Галичині й Польському Королівстві, був відомим мистецтвознавцем, колекціонером, письменником, мандрівником, віце-президентом Організації Культурної Оборони в Галичині, кавалером ордену Золотого Руна, мальтійським кавалером.

Фото палацу Любомирських у Рівному роботи Стефана Платер-Зиберка, 1927 рік
Кароліна наслідуючи приклад свого батька, який був власником цінної колекції предметів мистецтва, в 1927 році замовила у варшавського фотографа Стефана Платер-Зиберка кілька світлин з пам’ятками Луцька і Рівного. На представлених світлинах можемо побачити палац Любомирських у Рівному, яким його побачив талановитий фотограф.
Сумно, але палац згорів теж у 1927 році.
Джерело фото: Polska Akademia Nauk
Родина Лянцкоронських передала колекцію світлин Кароліни Лянцкоронської у власність Польської Академії Наук, де вони знаходяться й зараз у фонді Лянцкоронських.

Треба почекати: Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло

четвер, 25 квітень 2024, 8:48

В Україні посеред цього тижня розпочнеться поступове підвищення температури. Втім, швидкого повернення тепла очікувати не варто. Про це NV розповіла синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха, передають Патріоти України. За її словами, на погоду вплив...

"Захист України" стосується всіх: У Раді ухвалили законопроєкт, за яким хлопців і дівчат не розподілятимуть

четвер, 25 квітень 2024, 8:30

Депутати Верховної Ради більшістю голосів ухвалили в першому читанні законопроєкт №11092, яким пропонують скасувати розподіл у навчанні дисципліни "Захист України" для хлопців і дівчат. "За" проголосували 291 парламентар, передають Патріоти України. Пр...