Вже не "великий и могучий": На теренах колишнього СРСР російська мова втрачає свої позиції

Країни, які раніше перебували у складі Радянського Союзу, позбавляються від російської мови, щоб дистанціюватися від російського впливу, культурного, і, в першу чергу, політичного.

Російська мова втрачає свої позиції у світі. Ілюстрація:YouTube

Російська мова за останні 20 років швидше за інших втрачає свої позиції в світі, втрачаючи вплив у колишніх союзних республіках, які намагаються закріпити свій лінгвістичний суверенітет. Про це повідомляє Главное з посиланням на публікацію журналіста Стіва Джонсона для Financial Times, передають Патріоти України.

За даними національних опитувань і ООН, відповідна тенденція найпомітніше відбувається в Казахстані, де за підсумками минулого року російською говорили лише 20,7% жителів, в той час як в 1994 році ця цифра становила 33,7%.

У той же час кількість громадян Естонії та Латвії, які називають російську своєю основною мовою скоротилася з 1994 року на 10%. Аналогічна картина спостерігається і в Україні.

Число російськомовних жителів також скоротилося в Азербайджані, Литві, Туркменістані та Узбекистані.

На думку старшого партнера консалтингової фірми Macro-Advisory Кріса Уїфера, ці країни позбавляються від російської мови, щоб "дистанціюватися від російського впливу, культурного, і, в першу чергу, політичного".

Щось не поділили: У Дніпрі сталася стрілянина між дівчатами на вулиці

понеділок, 29 квітень 2024, 17:17

У Дніпрі біля кафе в одному з районів міста неповнолітня дівчина вистрілила в іншу з предмету, схожого на пістолет. Про це повідомили на сторінці у Facebook поліції Дніпропетровщини, передають Патріоти України. "Біля одного з кафе в Амур-Нижньодніпровс...

Бережіть голови! Сильна магнітна буря тероризуватиме українців протягом кількох днів

понеділок, 29 квітень 2024, 16:56

Квітневі магнітні бурі поволі перейдуть у травневі - магнітосфера Землі буде доволі неспокійною, передають Патріоти України. Як повідомляє «ТСН», 29 квітня очікується сонячна активність з К-індексом 5 (червоний рівень), що відповідає сильній бурі, здат...