"З Муравського вийшов би прекрасний весільний фотограф", - журналіст Сергій Лойко про гучну фальсифікацію фото з передової

Брехнею, якою є постановочні фотографії із зони АТО екс-радника міністра оборони України Дмитра Муравського, Росію не перемогти, вважає фотокор Los Angeles Times Сергій Лойко.​

Сергій Лойко: "Цей епізод ввійде в історію як "Міна Муравського". Фото: Фейсбук.

Заради красивої, "патріотичної" картинки фотограф Дмитро Муравський ризикував життям українських солдат. Про це написав у Facebook фотокореспондент видання Los Angeles Times Сергій Лойко, коментуючи скандал з постановочними знімками з Широкино Донецької області, передають Патріоти України.

"Він змушував солдатів, ризикуючи життям, бігати по прострілюваній наскрізь вулиці на передовій, та ще організовував цілком небезпечний вибух у них за спиною. Те, що він підставив Міністерство, всю армію, всю країну фальшивими кадрами, про які тепер знає весь світ, - це одне. Те, що він ризикував життям людей на передовій, коли йде війна, - це вже злочин. В Америці такий вчинок був би моментально розслідуваний, і винні були б покарані, аж до тюремних термінів ", - вважає Лойко.

Він привів у приклад історію свого колеги, якого звільнили в 2003 році з Los Angeles Times за використання фотошопу у знімку з Іраку.

Вихідні дані гучного фото, представлені автором, лише переконують у тому, що солдати просто зображували евакуацію пораненого, а вибух не уявляв для них небезпеки, зазначив Лойко.

"Якщо подивитися інші, не менш вражаючі знімки цього фотографа, то можна помітити, що йому з професійної точки зору кожен раз щастить з солдатами і вибухом в кадрі. І всюди солдати когось або чогось тягнуть на собі, а ззаду їх переслідує величезний вибух, правда, знову ж без осколків і вибухової хвилі ", - іронізує автор поста.

"Але повернемося до вихфдних даних, наданих Муравським. Він чудовий режисер, але не Станіславський. Він проінструктував солдатів бігти, рятуючи товариша, з пункту А в пункт Б. Але надзавдання, а саме пояснити, навіщо вони взагалі сюди біжать, не поставив. Біжать, щоб від вибуху втекти? На останньому кадрі вже видно, що вони біжать прямо на штатив фотографа і ось-ось зупиняться. Будь-який фотограф став би знімати цей епізод до кінця, бігти з ними разом, знімати з іншого ракурсу, зробити фотографії з наближенням особи, очі . Але не Муравський, адже він просто талановитий любитель. А вибух? Невже режисер сам його поставив? З'ясовується, що сам. Для краси і виховання патріотизму ", - аналізує Лойко.

Він вважає, що Муравський даремно звинуватив його та інших експертів в нанесенні шкоди діловій репутації.

"Я впевнений, що цей епізод увійде в історію фотографії як "Міна Муравського". Є, наприклад вертоліт Сікорського або люстра Чижевського. Ми довели, що з "діловою" репутацією у Муравського якраз все нормально. Він прекрасний режисер і організатор масових постановок. З нього вийде прекрасний весільний фотограф, який буде кричати всій весіллі: "А зараз всі разом стрибаємо!". Ще не прилетіла "Міна Муравського ..." - резюмував Лойко.

Історію зі знімками з Широкино фотокор американської газети має намір використовувати для своєї відкритої лекції у Швеції.

Нагадаємо, Муравський 15 серпня опублікував фото із зони антитерористичної операції. Особливий резонанс в мережі отримала після передруку журналістом Юрієм Бутусовим фотографії "Перемир'я в Широкино", на якій товариші допомагають морпіху дістатися в укриття під обстрілом.

Колеги Муравського і учасники бойових дій на Донбасі вважають, що знімок "Перемир'я в Широкино" та інші фотографії із зони АТО не є документальними, сам фотограф наполягав, що знімки не постановочні.

28 серпня міністр оборони України Степан Полторак звільнив Муравського з посади радника, заявивши, що "наслідки поширення в світовому співтоваристві звинувачень України у фальсифікації фактів російської агресії можуть підірвати авторитет країни".

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...