"З професією не визначився": Полковник перетворив полігон на фермерське господарство

Через це військова частина недоотримує до 20-25 мільйонів гривень на рік

Ігор Микула на фото зліва. Фото: crime-ua.com

Командир 235-го загальновійськового полігону «Широкий Лан» (військова частина А1890) полковник Ігор Микула займається сімейним сільськогосподарським бізнесом на полігонівських землях, в результаті чого військова частина недоотримує до 20-25 мільйонів гривень на рік. Про це розповів перший заступник військового прокурора Південного регіону України Петро Візнюк, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Преступности.нет".

За його словами, Микула зареєстрував на свою дочку і зятя сільськогосподарську фірму ТОВ «Д.І.М.». У квітні 2014 року він уклав з ними договір про спільну обробці 477 га земель 235-го загальновійськового полігону «Широкий Лан». У цьому році в березні, незважаючи на реальний конфлікт інтересів, Микула підписав від імені військової частини А1890 ще й додаткову угоду, збільшивши площу переданих в користування приватному підприємству земель оборони до 617,31 га. І не забув забезпечити сприятливі умови для сімейного бізнесу, зокрема, плату за користування землями оборони вдвічі менша за ринкову (711 гривень замість 1,5-1,8 тисяч).

Як зазначив Візнюк, з метою залучення Микули до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушень, пов'язаних з корупцією, передбачених ч. 1 і ч. 2 ст. 172-7 КУпАП, прокуратура Південного регіону ще 14Серпень направила матеріали за вказаним фактом до Головного управління Національної поліції в Миколаївській області.

«Це класичний приклад службового зловживання, - вважає він. - Проведена в серпні 2016- го ревізія виявила прострочену дебіторську заборгованість ТОВ «Д.І.М.» перед військовою частиною на суму майже 0,5 мільйона гривень (зараз погашена). І факти умисного ухилення від сплати земельного податку завдяки службовій підробці. Так, в 2011-2014 рр. бюджет недоотримав земельний податок у 114 тисяч гривень за використання в сільськогосподарських цілях земель полігону і податок з отриманого прибутку на суму 1,4 мільйона гривень від спільної діяльності в / ч А1890 з ТОВ «СВГП« Солоха », СФГ« Волощакевіч », ФГ« Алеся », ТОВ« Д.І.М. »і ТОВ АФ« Тріхатське-Агро ». Для ухилення від податкових виплат в офіційні документи - декларації про плату за землю і податкові звіти про використання коштів неприбутковими установами та організаціями - вносилися неправдиві відомості про нібито формуванні 100% пільги на сплату земельного податку і податку на прибуток. За даним фактом 7 вересня апаратом військової прокуратури Південного регіону України до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 і ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу ».

Але незважаючи на все це, Міноборони України активно захищає командира.

«Я зустрівся з міністром і його заступником Павловським. За Микуле є чотири кримінальні виробництва і адмінпротокол про корупційне правопорушення. Однак він і далі на посаді. У нього на початку року солдати з 53-й бригади бовталися по горло в болоті і бруду, але йому не до того - він разом з сім'єю фермерством займається. Ми підрахували, що на землях оборони військова частина А1890 недоотримує в рік до 20-25 мільйонів гривень. На ці кошти можна забезпечити нормальні умови для проживання військовослужбовців, побудувати навчальні поля, багато іншого », - заявив Візнюк.

Варто відзначити, що напередодні цього запити щодо незаконної діяльності командира полігону генеральному прокурору України Юрію Луценку та міністру оборони Степану Полторак направив народний депутат України Андрій Вадатурський.

Раніше повідомлялося, що на Миколаївщині командування Широколанівського полігону заробляє на незаконній здачі землі в оренду під сільське господарство. Нардеп Вадатурський озвучував приблизні цифри втрат держави від таких махінацій. За його словами, 25 з 29 гектарів кимось обробляються, і за один рік полігон міг би отримувати близько 40 мільйонів гривень прибутку.

Після чого військова прокуратура направила Степану Полторак уявлення для проведення службової перевірки управлінських рішень по операціях із землями миколаївського полігону «Широкий Лан» та інших полігонів.

Пізніше радник президента Юрій Бірюков заявляв, що Полторак відсторонив від виконання обов'язків відповідального командира полігону «Широкий Лан» через те, що земля Міноборони в межах полігону була віддана в оренду сільгоспвиробникам за дуже низькою ціною. Але, судячи з усього, ненадовго.

Під бронь не підпадає: Дмитро Коляденко розповів, чи готовий вступити до лав ЗСУ

четвер, 2 травень 2024, 9:39

Відомий український шоумен і співак Дмитро Коляденко зізнався, чи піде він служити, якщо йому прийде повістка. Під час телемарафону Єдині новини Дмитро Коляденко зізнався, що перебуває на військовому обліку. Він підкреслив, що якщо отримає повістку, то...

Самогубця наостанок стала вбивцею: Киянка вистрибнула з 14-го поверху і впала на перехожу

четвер, 2 травень 2024, 9:14

У Києві жінка викинулася з 14-го поверху і впала на перехожу. Обидві загинули. Про це повідомив ТГ-канал Київ без цензури. . Напередодні повідомлялося, що з вікна багатоповерхівки на вул. Каштановій, 12б, вистрибнули двоє людей - жінка 1996 року нар...