Заб'ють російскі зеки, а тюремники їм ще могорич виставлять: "Якщо мене засудять і буде такий самий етап, але довший за часом, то я не виживу", - Гриб

Українського політв'язня Павла Гриба побили в Росії під час етапу за те, що він відмовився співпрацювати зі слідством.

Павло Гриб. Фото:Прямий

Український політв'язень Ігор Гриб практично нічого не розповідає про побиття, яке відбулося під час етапу. Про це повідомив його батько Ігор Гриб, передають Патріоти України.

"Не тільки Павло, усі наші в'язні знаходяться під постійним стресом, під впливом співкамерників, слідчих або оточення, в якому перебувають. Для цього і адміністрація в'язниці може використовувати ув'язнених, які знаходяться навколо політв'язня. Тобто із людьми можна нічого не робити, але створити їм такі умови за ґратами, що виходу не буде", – сказав він.

Батько політв'язня заявив, що бачить у побитті сина помсту російських слідчих. "Помста за те, що Павло не погодився підтвердити обвинувачення, які проти нього висували. Він сказав: "Я так не робив, це не правда, такого не було", – повідомив батько політв'язня.

Ігор Гриб підкреслив, що через це його синові заборонили переслати гроші. "Випадок з останньою нашою передачею йому – це теж верх цинізму. Коли Павлу її передали, вона прийшла до нього в одному пакеті подрібнена і перемішана. Там і сир, і печиво було розбиті на дрібні частинки і повністю перемішані", – розповів Ігор Гриб.

Він додав, що Павло Гриб практично нічого не розповідає про побиття. "Він сказав, що якщо мене засудять і буде такий самий етап, але довший за часом, то я не виживу. Це його слова. Мені страшно подумати, що там було. І такі випадки бувають не тільки з Павлом. Така система ГУЛАГу в Російській Федерації поширюється на всіх наших громадян", – резюмував батько політв'язня.

Як відомо, 24 серпня 2017 року тоді ще 19-річного Гриба, що поїхав до Гомеля (Білорусь) на зустріч зі знайомою, викрали співробітники ФСБ Росії. Два тижні про точне місцеперебування українця не було відомо.

7 вересня у Генеральне консульство України в Ростові-на-Дону надійшло повідомлення від ФСБ про утримання Гриба в СІЗО Краснодара. У РФ українця обвинуватили в підготовці теракту в одній зі шкіл міста Сочі. Октябрський районний суд Краснодара заарештував Гриба до 17 жовтня.

Пізніше запобіжний захід кілька разів продовжували. 25 червня 2018 року адвокат Павла Марина Дубровіна повідомила, що розслідування справи Гриба завершили. 3 липня 2018 року батько Гриба Ігор розповів, що його сина побили інші ув'язнені, які дізналися, за якою статтею його обвинувачують.

У нього також забрали передані консулами продукти і речі. 5 липня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова надіслала в апарат російського омбудсмена Тетяни Москалькової звернення щодо стану здоров'я Гриба та інформації про його побиття. Медики в російському СІЗО не виявили ознак побиття Гриба, повідомили 5 липня у Федеральній службі виконання покарань РФ.

Джерело: ZIK

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...