Зброя для України: від "Гюрзи" до "Кентавра" - які кораблі отримають ВМС

Щоб ліквідувати втрати, отримані після анексії Криму, Україні потрібні десятки кораблів, здатних виконувати різні завдання.

Ілюстрація:uapress.info

Військово-морські сили України поповнилися новинкою: на київському заводі "Ленінська кузня" був спущений на воду малий артилерійський бронекатер (МБАК) "Гюрза-М". На замовлення Міноборони будуть побудовані два таких катери, повідомляють Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Бронекатер "Гюрза"

Секретар РНБО Олександр Турчинов назвав це початком процесу відновлення виробництва бойових кораблів в Україні. Однак, за словами експертів, щоб знівелювати втрати, отримані після анексії Криму, Україні потрібні десятки кораблів, здатних виконувати різні завдання.

Наприклад, необхідно завершити будівництво новітнього українського корвета, який закладений на Чорноморському суднобудівному заводі в Миколаєві. Через відсутність фінансування дата спуску на воду цього корабля постійно відкладається.

Модель корвета "Володимир Великий"

За словами Ігоря Кабаненка, Міністерству оборони вже запропонована концепція будівництва та розвитку національних Військово-Морських сил.

За його словами, вона розрахована до 2020 року: "Підготовчі та організаційно-штатні заходи пропонується провести в 2016 році.

У цей період доцільно оптимізувати структуру органів управління і витрати на утримання, з делегуванням повноважень, зменшити небойові і збільшити бойові складові флоту, в першу чергу плавсклад (сьогодні відсоток плавскладу дуже низький).

Найбільш важливими слід розглядати 2017-2019 роки, коли пропонується провести основне переозброєння національного флоту кораблями, катерами та іншими сучасними бойовими системами".

Як зазначив адмірал, у фіналі Україна повинна отримати сучасні Військово-морські сили у складі надводних і підводних кораблів, морської авіації і морської піхоти, сил спеціальних операцій, а також інших компонентів, що адекватно відповідають загрозам з моря.

Швидкохідний катер "Кентавр"

У свою чергу, Максим Глущенко вважає, що до складу ВМСУ могли б увійти також 5-7 швидкохідних ракетних катерів типу "Лань", на базі яких раніше були побудовані три артилерійські катери для берегової охорони В'єтнаму.

"Сюди ж можна додати розробку десантно-штурмового катера" Кентавр ", який є продовженням лінійки броньованих катерів" Гюрза "і" Гюрза-М ". А таких судів як "Гюрза" і "Кентавр" нам необхідно 20-25 одиниць.

Однак такі кораблі не здатні реально протистояти ворожому флоту, і навіть велика їх кількість не вирішить наших проблем. Тому всі проекти (і малих, і середніх, і великих судів) мають йти паралельно. Це знизить витрати, і спростить кооперацію з іноземними партнерами", - пояснив Глущенко.

Грошей не вистачає: Стало відомо, які плани в українських біженців у Польщі та Молдові

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:44

Уже два роки минуло від початку війни, і українські біженці, які влаштувалися в Польщі та Молдові, все ще стикаються з непростими викликами. Для багатьох із них фінансів не вистачає навіть на базові потреби. Про це повідомили в дослідженні Норвезької р...

Готують варіанти: стало відомо, що Міненерго та НКРЕКП готують підвищення тарифу на електроенергію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:30

Незважаючи на численні заяви про відсутність у Кабміну планів підвищувати ціну на електроенергію, Міністерство енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, планують підвищити та...