Життя на Марсі неможливе: Вчені зробили важливе відкриття

Марс непридатний для існування мікроорганізмів через наявність на поверхні планети хімічних сполук, які називаються перхлоратами.

Перхлорати знайдені на Червоній планеті в 2008 році. Фото: NASA.

Вчені з Единбурзького університету в Шотландії з'ясували, що Марс непридатний для існування мікроорганізмів через наявність на поверхні планети хімічних сполук, які називаються перхлоратами. Ці речовини є солями хлорної кислоти і отруйні для живих істот. Результати дослідження опубліковані в журналі Scientific Reports, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Біологи вивчили вплив перхлоратів в концентраціях, характерних для марсіанського грунту, на бактерію Bacillus subtilis, яка часто зустрічається на космічних апаратах і служить джерелом біологічного забруднення.

З'ясувалося, що в поєднанні з ультрафіолетовим випромінюванням токсичність сполук збільшується, що робить їх смертоносними для мікроорганізмів. В результаті B.subtilis гине за кілька хвилин.

За словами фахівців, інші речовини, що зустрічаються на поверхні Марса - оксиди заліза і перекис водню - посилюють вплив перхлоратів, прискорюючи смерть бактерій в 10,8 раза.

Перхлорати знайдені на Червоній планеті в 2008 році, коли спусковий апарат «Фенікс» провів аналіз хімічного складу марсіанського грунту.

Виявилося, що концентрація з'єднань в грунті становила 0,4-0,6 відсотка. Це значення підтвердили проби, взяті марсоходом Curiosity. З огляду на, що на поверхню планети падає ультрафіолетове випромінювання, такий зміст перхлоратів може стати причиною відсутності на ній інопланетних форм життя.

Шпигувала за понтонними переправами ЗСУ: СБУ затримала підозрювану, яка працювала на ворога на Донеччині

вівторок, 30 квітень 2024, 10:50

Служба безпеки повідомила про підозру жительці Донеччини, яка співпрацювала з Росією та шпигувала за понтонними переправами ЗСУ в регіоні. Про це повідомляє СБУ, передають Патріоти України. Зазначається, що затриманою виявилася 25-річна місцева житель...

Вручатимуть навіть обмежено придатним? Які зміни чекають на українців з 18 травня

вівторок, 30 квітень 2024, 10:30

Новий закон про мобілізацію в Україні набирає чинності з 18 травня, і в ньому дійсно будуть положення, про які попереджають юристи - зокрема, про те, що повістки зможуть "виписувати на коліні". Про це йдеться в матеріалі "РБК-Україна", передають Патрі...