Зміни клімату продовжують бити рекорди: Екологи зафіксували аномальні зміни на Землі (фото)

2016-й був найтеплішим роком за всю історію спостережень і "екстремальні і незвичайні" погодні умови триватимуть і у 2017 році.

Карта демонструє глобальні відхилення температури від довгострокового середнього значення у січні цього року.  Фото: ВВС.

В атмосфері, морях і навколо полюсів - всюди на Землі зміни клімату досягають нових тривожних рівнів. Такими є дані, що їх наводить у детальному глобальному аналізі Всесвітня метеорологічна організація (ВМО), пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Згідно з документом, 2016-й був не лише найтеплішим роком за всю історію спостережень, але й засвідчив найвище зростання СО2 в атмосфері. Водночас арктичний лід взимку встановив новий мінімум.

"Екстремальні і незвичайні" погодні умови тривають у 2017 році, зазначено у доповіді.

Повна картина

Дані НАСА і Британської метеорологічної служби свідчать, що 2016 рік став найспекотнішим від початку метеорологічних спостережень у 1880 році, ‎відібравши це звання у 2015-го.

Науковці кажуть, що велику роль у цьому відіграє явище Ель-Ніньйо, що проявляється у ‎різкому підвищенні температури поверхневого шару води на сході Тихого океану. Проте ‎головною причиною є викиди СО2 у атмосферу.‎

Серед інших факторів, що спричинили зростання температури у 2016, - ‎небувале потепління в Арктиці. ‎

Автори доповіді стверджують, що поміж екстремальних погодних явищ в 2016 році були сильні посухи у Південній і Східній Африці, а також у Центральній Америці. Ураган Метью в Північній Атлантиці був одним із найбільш руйнівних лих, спричинених погодними умовами. Він призвів до сотень смертей та руйнувань на Гаїті.

Згідно з інформацією ВМО, погодні аномалії вже стали звичними і для 2017-го року. Принаймні тричі впродовж зими в Арктиці фіксували еквівалент сильної спеки, коли потужні атлантичні вітри принесли до регіону тепле і вологе повітря.

Науковці пояснюють це тим, що надмірне тепло, яке скопичилося на Землі, сконцентрувалося в океанах, а минулого року значна його частина виплеснулася назад.

Зміни в Арктиці і танення морського льоду також призводять до зрушень в атмосферній циркуляції, що впливає на інші частини світу.

Це спричиняє незвичайне потепління у деяких регіонах - в США, наприклад, від початку 2017 року побито більше 11 тисяч верхніх температурних рекордів.

"Навіть без сильного Ель-Ніньо в 2017 році ми бачимо інші значні зміни по всій планеті, які кидають виклик рамкам нашого розуміння кліматичної системи. Зараз ми опинилися на справді незвіданій території", - сказав Девід Карлсон, керівник Світової програми дослідження клімату ВМО.

Емпіричне підтвердження

Роботу дослідників клімату по всьому світу ускладнило ще й ставлення до теми уряду Дональда Трампа у Вашингтоні.

Нова адміністрація відкликала деякі глобальні заходи боротьби проти потепління, ухвалені президентом Обамою, а новопризначений глава Агентства з охорони навколишнього середовища Скотт Прюітт заперечив, що вуглекислий газ є основним фактором потепління.

"Антропогенна причина зміни клімату - це факт, який тепер підтверджується емпірично, оскільки на зміни, які ми спостерігаємо з року в рік, накладаються наслідки додаткових викидів парникових газів", - прокоментував доктор Філ Вільямсон з університету Східної Англії.

"Ті, хто заперечує цей зв'язок, не скептики - вони заперечують науку", - додав він.

"Ринг був зовсім крихітним": Відомий боксер розповів, як у селі бився проти Усика

четвер, 25 квітень 2024, 19:53

Британський боксер Джордан Томпсон (15−1, 12 КО) пригадав, як свого часу отримав запрошення стати одним із спаринг-партнерів українського боксера Олександра Усика (21−0, 14 КО), який нині володіє поясами WBA, WBO, IBO та IBF у надважкій вазі, передають...

В Україні запустили мапу провайдерів, які надають інтернет під час блекаутів

четвер, 25 квітень 2024, 18:59

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров показав мапу провайдерів з усієї України, які працюють під час відключення світла. Мапа показує, чи може провайдер у конкретному будинку дати доступ до інтернету від 4 до 72 годин під час відключен...