Знову: Кабмін пропонує ввести 12-річну середню освіту

У проекті закону про освіту передбачається, що держава повинна забезпечити асигнування на освіту в розмірі не менше 7% ВВП.

Засідання Кабміну. Ілюстрація:ukr.media

Уряд пропонує ввести 12-річну середню освіту. У внесеному Кабінетом міністрів України до Верховної Ради проекті закону про освіту, який зареєстровано під №3491, передбачено, що навчання учнів за програмами дванадцятирічної повної загальної середньої освіти починається: для початкової освіти - з 1 вересня 2018 року; для базової середньої освіти - з 1 вересня 2022 року; для профільної середньої освіти - з 1 вересня 2018 року.Про це інформують Патріоти України з посиланням на УНІАН.

При цьому в пояснювальній записці до законопроекту сказано, що введення 12-річної програми для здобуття повної загальної середньої освіти збільшить реальні витрати в частині отримання середньої освіти лише у 2018 році.

При цьому сума не уточнюється, а лише зазначено, що, за розрахунками Міністерства освіти і науки України, реалізація проекту закону потребує додаткового бюджетного фінансування в розмірі 300 мільйонів гривень.

Крім того, передбачено, що держава забезпечує асигнування на освіту в розмірі не менше 7% валового внутрішнього продукту за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством.

Законопроектом передбачено проходження педагогічними працівниками державної сертифікації. При цьому механізм сертифікації включає перевірку знань (тестування) з предмету, що викладається (предметів) та педагогічної теорії, і перевірку педагогічної майстерності вчителя.

Тестування буде проводитися на базі існуючих регіональних центрів оцінювання якості освіти. Сертифікація педагогічних працівників з подальшим присвоєнням їм кваліфікаційних категорій до 1 січня 2021 року є добровільною.

Відповідно до законопроекту, повна загальна середня освіта передбачає завершення трьох рівнів освіти: початкова освіта тривалістю чотири роки, яка отримується в початковій школі; базова середня освіта тривалістю п'ять років, яка отримується в основній школі; профільна середня освіта тривалістю три роки, яка отримується у старшій школі або в професійних закладах освіти.

Також законопроектом передбачено запровадження зовнішнього незалежного оцінювання після завершення базової і профільної середньої освіти.

При цьому наголошується, що сьогодні вже функціонує система зовнішнього оцінювання знань.

Василь Ломаченко здобув дострокову перемогу: відео потужного нокауту

неділя, 12 травень 2024, 12:59

У неділю, 12 травня, український боксер Василь Ломаченко яскраво нокаутував австралійця Джорджа Камбососа та завоював вакантний пояс чемпіона світу за версією IBF у легкій вазі, повідомляють Патріоти України. Поєдинок в австралійському місті Перт закін...

Кара небесна? Росія продовжує йти під воду - в одній з областей затоплено сотні будинків

неділя, 12 травень 2024, 12:23

У країні-агресорці РФ через паводки в Омській області прорвало дамбу. Про це пишуть росЗМІ. Губернатор Омської області Віталій Хоценко повідомив, що вранці, 11 травня, рівень води в річках Іртиш, Ішим, Туй зростає. "Загроза затоплення населених пунктів...