10 міфів про виживання, які можуть коштувати нам життя

Виживання в суворих умовах природи не є простою справою, і більшість уроків неможливо вивчити з різноманітних реаліті-телешоу.

Всім нам хотілося б виглядати героями в критичних ситуаціях, коли необхідні навички виживання. Тому нам і подобається дивитися по TV реаліті-шоу на кшталт "Останній герой" чи то ж таких як "Survivor" і "Man vs. Wild", як пише ScienceAlert, передають Патріоти України.

Але виживання в дикій природі - непроста справа, і тут вже ніяке реаліті-шоу не допоможе. Швидше нашкодить, тому що безліч правил телевізійного «виживання» - це міфи, вірити в які часто небезпечно для життя.

Далі мова піде про укорінені переконання, іншими словами міфи, про виживання, які швидше за погублять, ніж врятують вас в надзвичайній ситуації.

Міф 1: Ви можете висмоктати отруту з місця зміїного укусу

Насправді зміїна отрута одразу ж потрапляє в кров, а не накопичується в місці укусу. Крім того, в роті знаходиться безліч бактерій, і ви просто додасте всеї гидоти зі свого рота в рану. Крім того, отрута змії може пошкодити слизову вашого особистого рота і стравохід.

Найкраще, що можна зробити в цій ситуації - це зберігати спокій, не дозволяючи серцю прискорено битися, утримувати пошкоджену кінцівку нижче рівня серця і якомога швидше дістатися до лікарні.

Міф 2: Зіткнувшись з ведмедем, вдайте з себе мертвого

Насправді, зіткнувшись з ведмедем в лісі, найкраще відразу ж зупинитися і починати повільно задкувати від нього. Якщо це сталося у вашому дворі або в тому місці, де ви розбили табір, то вам треба видати себе за великий об'єкт (розкиньте руки в сторони, розкрийте куртку) і голосно кричати. Це повинно відлякнути ведмедя.

Але в разі, якщо ведмідь дійсно нападає, ваша поведінка має залежати від виду ведмедя і самого нападу. Ніколи не вдавайте себе мертвим перед чорним ведмедем (барібалу) - давайте йому відсіч.

У більшості випадків бурий ведмідь або грізлі нападають, лише захищаючи себе або своїх ведмежат. В такому випадку вони попереджають, видаючи голосне ревіння, і всім своїм виглядом ніби показують - Не приближайся.

Повільно відходите від ведмедиці, яка захищає або захищається. Якщо ведмідь підійшов до вас впритул, падайте на землю животом вниз і, обхопивши шию руками, лежите без руху.

У рідкісних випадках, коли ведмідь нападає без попередження (або ж, як вам здається, переслідує вас), постарайтеся дати відсіч всіма доступними способами.

Міф 3: Якщо ви загубилися в лісі, то першочергове завдання - знайти їжу

Це абсолютна нісенітниця. Ви можете обходитися без їжі досить довго - до шести тижнів.

Точний період вказати неможливо, тому що це залежить від багатьох умов, включаючи стан вашого здоров'я. Але вода і місце, де можна сховатися від негоди - це точно набагато важливіше.

Міф 4: Сок з кактуса врятує вас від спраги

Насправді ж, про кактуси вам потрібно знати, що існує лише один вид бочкоподібного кактуса, сок якого можна добути і пити без ризику для здоров'я.

Але рідини кактусів інших виду містять токсини, які можуть викликати блювоту, прискорюючи процес зневоднення.

Міф 5: Мох росте тільки з північного боку дерева

Насправді, мох може рости з усіх боків дерева, в залежності від умов навколишнього середовища. Не вірте цьому поширеному міфу, інакше заблукаєте в лісі.

Міф 6: Якщо тварини це їдять, то і мені можна

Насправді, деякі ягоди і гриби, які можуть їсти птиці і білки, смертельно небезпечні для людини.

Міф 7: Якщо хтось замерз, треба розтерти потерпілому обморожені ділянки і приготувати йому гарячу ванну

Насправді, розтираючи обморожені ділянки, ви можете ще більше пошкодити шкіру, а гаряча вода може викликати шок і нашкодити людям з обмороженням або гіпотермією.

Вам треба поступово зігріти замерзлого, накривши його ковдрами і обклавши пляшками з теплою водою (покладіть їх також і пахви).

Міф 8: Якщо на вас нападає акула, вдарте її в ніс

Насправді, в воді у вас навряд чи вийде сильно вдарити по носі пливучу акулу.

У рідкісних випадках, коли напад все-таки відбувається, намагайтеся тримати який-небудь твердий предмет між вами і акулою (наприклад, маску або плавальну дошку). Якщо під рукою нічого немає, намагайтеся роздряпати акулі очі і зябра.

Міф 9: Пливіть паралельно берегу при попаданні в відбійну течію

Потрапити в відбійну течію, яка відносить вас від берега, жахливо. Дійсно, якщо протягом відносить вас саме від берега, то в такій ситуації краще всього плисти паралельно берегу.

Але треба знати, що така течія найчастіше рухається в різних напрямках, а не тільки від берега в бік моря. Тому, намагаючись, щоб вас не відносило, пливіть перпендикулярно течії, змінюючи напрямок відносно руху течії.

Намагайтеся не витрачати сили, і ви переконаєтеся, що плисти таким чином - це зовсім не те, що плисти проти течії. Якщо вам не вдається виплисти, тримайтеся на плаву якомога довше, поки течія не втратить силу або не підійде допомога.

Міф 10: Навіс - це чудове укриття

Насправді, будувати те чи інше укриття треба, зважаючи на погодні умови і навколишнє оточення. У жарких сонячних місцях вашим порятунком буде тінь, але там, де прохолодно, вас врятує тепле укриття.

Треба захистити себе від вітру, а також подбати про теплий підстилці-ліжка, щоб не замерзнути на холодній землі вночі.

Навіс або курінь можуть захистити від вітру і негоди, але без надійної підстилки вони не забезпечать вас достатнім теплом.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 18 квітня. Кузьма городник обіцяє багатий врожай, тим хто дослухається до порад

четвер, 18 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 18 квітня за новим стилем вшановує пам'ять учня Григорія Декаполіта преподобного Іоанна і єпископа Кузьми Халкідонського. За старим стилем у свято сьогодні згадують мучеників Агафопода і Феодула. . Наші пращури в свято 18 кв...

"Навіть якщо усунути чинник військового договору": Захід не захищатиме Україну так само, як Ізраїль, оскільки політично йому це не вигідно, - Ілія Куса

четвер, 18 квітень 2024, 6:39

"Теза про те, що Ізраїль захищають усі, а нас ніхто, не витримує жодної критики, лише відображає рожевий світ, в якому живе частина суспільства", - про це у Фейсбуці пише Ілія Куса, передають Патріоти України. "1. Ізраїль має юридичного союзника, підп...