Брянщина, настав час визволення? Чи має Україна резерви розвивати наступ на сусідню область на захід від Курщини

Рейд російських добровольців

Ввечері 21 серпня у Брянській області поскаржилися на спробу прориву кордону ЗСУ: кажуть, що там був бій.

Ой, а що ж таке знову сталося? За словами губернатора регіону Олександра Богомаза, у Климівському районі російські сили нібито зіткнулися з українською диверсійно-розвідувальною групою, яка намагалася проникнути на територію Росії. Після зіткнення росіяни нібито зуміли відбити атаку та "зупинити українських військових".

Російські пропагандистські ЗМІ також стверджують, що бій нібито стався біля селища Забрама. Російську сторону представляли вісім прикордонників та десять бійців чеченського спецназу Ахмат, тоді як "українська група" налічувала щонайменше 20 військових.

При цьому прокремлівський російський воєнкор Юрій Котенок поставив під сумнів офіційну версію подій. Він стверджує, що прорив намагалася здійснити не просто ДРГ, а посилена ротно-тактична група, підтримана кількома бронемашинами.

До речі, Котенок припускає: російська влада навмисно занижує масштаб загрози, аби заспокоїти громадян та керівництво в Кремлі.

Натомість військовий експерт, полковник ЗСУ у запасі Роман Світан зазначає, що проникнення деяких частин Сил оборони України на територію Брянщини є цілком ймовірним.

"Там росіяни зібрали техніку та особовий склад для можливої атаки на Чернігів. Тому операція на кшталт курської може убезпечити цей регіон. Климово росіяни використовують як вертолітний майданчик. Клінцівська база має велику кількість російських військ. Така ж ситуація тут, як була перед їхньою атакою на Вовчанськ, і таке ж угруповання, яке було зібрано в Суджі", - пояснив він логіку українських військових.

Звісно, після оглушливого фіаско у Курській області втратити ще й Брянщину росіянам явно не з руки: і так кремлівці на чолі з Путіним вимушені робити "добру міну при поганій грі", вдаючи, що у Курську нічого не відбувається. А опинитись ще без одного прикордонного російського регіону для них взагалі смерті подібно, бо тоді вже "пересічні росіяни", тобто провінційний та навіть столичний російський плебс, можуть різко розлюбити як самого диктатора, так і його посіпак.

Та й нині, хоча достеменних відомостей про розвиток Брянської операції поки немає, у РФ вже добу шириться хвиля паніки, котру підігрівають місцеві і столичні ЗМІ. Зокрема, видання Наш Брянск пише: старший науковий співробітник Академії військових наук Володимир Прохватилов вважає, що ЗСУ можуть знову атакувати Брянську область. А, наприклад, Брянская губерния запевняє, що у Брянській області "нормально організована оборона", у відповідь на що російське Военное дело попереджає: прориваючи кордон тепер уже на Брянщині, "українські військові прагнуть виявити вразливі ділянки російського кордону.

Але що тут дивуватися, коли російська влада хоче переконати росіян, що бої у Курській області – це "нова нормальність", пише Радіо Свобода. Можновладці країни-агресора розраховують, що бої на цій території триватимуть кілька місяців.

При цьому журналісти Радіо Свобода посилаються на свідоцтва, надані джерелами, близькими до адміністрації президента та уряду РФ. Відразу після початку операції ЗСУ у Курській області російські еліти були "шоковані", кажуть вони, але за два тижні "шок минув, сталося звикання".

Сіра зона на території РФ

Тож ЗСУ, схоже, нині має вибір: напрямків для розширення протяжності фронту існує чимало.

На думку військового ізраїльського військового оглядача Ігаля Левіна, український Генштаб нині пильно спостерігає за млявої реакцією росіян на вторгнення на Курщину (зокрема, оголошення незрозумілої контртерористичної операції, або КТО) та робить відповідні висновки.

"У залежності від того, як РФ себе буде вести, де проявить слабкість - ту слабку ланку й будуть рвати на наступному етапі", - зауважив він у ефірі UKRLIFEз Людмилою Немирею.

При цьому експерт вважає, що Україна не задіяла й зараз всі наявні військові сили.

"В України є ще сили. Ми напевно знаємо, як мінімум, що після змін Закону про мобілізацію є багато нових мобілізованих, котрі проходять навчання. У мене є знайомі, котрі зараз в "учебці", а не на Донбасі чи у Курську. Більше того, деяких навіть зняли з фронту та послали доучуватися - наприклад, мого друга, сапера. Інший товариш - офіцер, його теж нещодавно направляли на захід України для доучування, підвищувати навички. Тобто немає такого, що ось, кошмар, людей немає. А це все може бути задіяно, і буде задіяно", - пояснив він свою точку зору.

За словами експерта, Україні, умовно, "потрібно дві армії - одна стримує наступ ворога на Донбасі, інша пішла у наступ в Курській області".

"Окрім таких двох армій, завжди потрібен ще й резерв. Це священне правило командуючого, мати резерв за будь-яких обставин. Не можна вести війну без резерву. Український Генштаб був готовий втрачати населені пункти на Донбасі, де ворог повільно, але просувався, залишалися села. Але резерв створювався. Це свідчить про те, що в Україні - справді грамотні військові. І коли резерв був задіяний, має залишатися ще інший резерв", - підкреслив Левін.

Причому створення резерву - це не самоціль, а інструмент для ведення тієї самої "асиметричної війни" з переважаючими силами супротивника, коли протистояння "у лоб" заздалегідь програшне, продовжив він.

Тож, вважає військовий експерт Владислав Селезньов, операція ЗСУ може поширитися і на територію Білгородської і Брянської областей.

"Не факт, що плани українського Генштабу ширяться лише на території Курської області. Цілком ймовірно, що масштабування цих процесів може статися і на території Білгородської і Брянської областей. Ймовірно, що динаміка може відбуватися і на півдні нашої країни, зокрема в тимчасово окупованому Криму", - зауважив Селезньов в ефірі Інформаційного Стріму.

Переоцінити такі зусилля наших Сил оборони - просто неможливо. Та й недооцінювати або знецінювати їх, як дехто нині робить - як мінімум, нерозумно.

"Ця операція Сил оборони (поки на Курщині - ред.) не повною мірою повертає їм (ЗСУ - ред.) ініціативу, але ставить жирний хрест на ідеї противника закінчити війну одним потужним ударом з території РФ через Чернігівську, Сумську та Харківську області в напрямку на Полтаву - Київ. Зараз же противник вимушений шукати й перекидати в Курську область боєздатні резерви, щоб організувати оборону чи, принаймні, протидію", - підкреслив у блозі для LB.uaзначення перенесення військових дій на територію ворога експерт Центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Декого не вистачає?: На відео з російськими військовополоненими помітили цікавий нюанс

субота, 24 серпень 2024, 16:54

Після обміну полоненими, який відбувся 24 серпня на День Незалежності України, російський аналітик помітив, що серед полонених російських військових немає кадирівців. На цьому зауважив російський військовий аналітик Ян Матвєєв у себе в Telegram-каналі,...

Візит Моді до Києва – знаковий. В Азії всі розуміють символи – напередодні Дня Незалежності випадкових візитів не буває, - ексголова МЗС України Клімкін

субота, 24 серпень 2024, 16:42

"Прем'єр-міністр Індії Моді не буде грати в нашу гру. Але його візит до Києва не про це – він не просто важливий, він знаковий", - пише ексочільник МЗС України Павло Клімкін на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продов...