Час викинути з дому: Неочікуваний термін придатності таких звичних побутових речей, - інфографіка

Неочевидні речі, які також мають обмежений час використання.

Термін придатності продуктів ми часто перевіряємо ще перед покупкою у супермаркеті і старанно його дотримуємося, адже прострочений йогурт може обернутися не найприємнішими наслідками для здоров'я, повідомляють Патріоти України.

Втім, у предметів побуту та навіть одягу довкола нас також є чіткі терміни придатності. І наслідки недотримання їх можуть бути не менш неприємними, хоча і менш помітними оку.

Про неочевидні речі, які також мають обмежений час використання.

Термін придатності деяких речей

Йодована сіль

Сіль сама по собі фактично не має терміну придатності і може зберігатися століття. Однак, коли сіль йодована, все змінюється – зберігати її довше 6 місяців не варто. При цьому жодних кепських наслідків для організму не буде – просто йод із солі вивітрюватиметься, і врешті всі її додаткові властивості зійдуть до нуля.

Відбілювач

Якщо ви полюбляєте купувати величезні бутлі з відбілювачами, аби вистачило надовго (і було дешевше) – доведеться вас розчарувати. Вони втрачають свої властивості протягом трьох місяців після відкриття, тож їх навряд чи варто зберігати роками. Це ж, до речі, стосується і дезінфікуючих засобів.

Розетки та подовжувачі

У багатьох з нас одні й ті ж розетки та подовжувачі слугують не те, що роками, а подекуди і десятиліттями. А це – неправильно і небезпечно. Експерти рекомендують міняти їх кожні 4-5 років , оскільки вони є основною причиною пожеж вдома. Термінову заміну потрібно проводити, якщо ви помітили, що розетки та подовжувачі почали нагріватися.

Спеції

Ще одна кепська новина для тих, хто любить купувати спеції гігантськими банками або ж взагалі зберігає рідкісні їх види роками – на "особливий випадок" чи для колекції. Втім, спеції не вічні. При правильному зберіганні вони втрачають свої ароматичні та смакові властивості через 2-3 роки, при неправильному рахунок може йти на місяці і навіть тижні.

Рушник для душу

Усі ми знаємо, що зубні щітки потрібно міняти щотримісяці (хоча не всі робимо). Але так само регулярно (хоча і не з тримісячним терміном) варто міняти рушник для душу. Через часте використання і постійне вологе середовище він стає оазою для розмноження різноманітних бактерій. Крім того, і тканина рушника зношується через 1-2 роки використання.

Мочалка

Від цих елементів ванної кімнати та особистої гігієни багато дерматологів радять відмовитися взагалі – надто ідеальні вони розплідники для мікроорганізмів. Втім, якщо мочалки ви все ж полюбляєте, то змінювати їх варто принаймні раз на 2 місяці, якщо вона із синтетики, і раз на місяць, якщо мочалка виготовлена з натуральних матеріалів. При цьому їх потрібно щодня просушувати і прати раз на тиждень.

Зубна паста

Навряд чи знайдеться людина, яка зберігає тюбик зубної пасти роками. Втім, про всяк випадок краще розуміти – вони теж не вічні. В середньому термін придатності пасти – близько 2 років. Втім, навіть після цього строку вона не стане токсичною і не перетвориться на отруту. Натомість, почне втрачати свої властивості. Як мінімум, фтор у зубній пасті може почати руйнуватися, зменшуючи захист від бактерій.

Леза для бритви

Звісно, усі ми звикли міняти леза у бритві (чи радше насадки з ними) коли ті добряче притупилися і вже не виконують свою пряму функцію добре. Втім, бритви так само, як і мочалки та рушники накопичують бактерії, а також відмерлі частинки шкіри разом із залишками різноманітних засобів для догляду за тілом. Усе це може викликати подразнення, особливо при використанні лез на чутливих ділянках шкіри. В ідеалі замінювати леза потрібно через кожні 5-7 використань. Але навіть якщо цього не робити, подовжити "здорове" життя бритви все ж можна: регулярно мити її гарячою водою, дезінфікувати та зберігати у сухому місці. І, звісно ж, не забувати очищувати простір між лезами від усього зайвого.

Дитячі автокрісла

Певно, багато автомобілістів-батьків вважають дитячі автокрісла так само умовно вічними, як і звичайні крісла в авто. І передають їх з рук до рук – тож одне автокрісло може використовуватись різними родинами роками і навіть з десятиліття. Втім, у них є строк придатності (у різних виробників він варіюється від 5 до 10 років). Зокрема через те, що більшість автокрісел виробляють з не надто якісного пластику, схильного до швидкого зносу. Зменшують термін придатності мінливі погодні умови та перепади температури. І з усім цим не варто жартувати – від якості та цілісності крісла залежить безпека дитини. Якщо термін служби закінчився, існує ймовірність, що пластикова основа трісне. Це, у свою чергу, може стати причиною серйозних травм дитини в разі ДТП.

Важливо: термін придатності автокрісла варто рахувати не з дати початку його використання, а з дати виробництва. Часто буває, що у продажі опиняються товари, до закінчення терміну придатності яких залишилося кілька місяців, або ж він взагалі збіг.

Спідня білизна

Полиця зі спіднім також потребує регулярної ревізії. Адже термін придатності класичних трусів (як чоловічих, так і жіночих) за умови постійного використання - 6-12 місяців. Бюстгальтерів – 6-8 місяців. А от білизна "для особливого випадку" може прожити кілька років.

Але чому так мало?

Щодо трусів, то через виділення зі слизової, тертя і прання вони досить швидко деформуються, а це може викдикати дискомфорт при носінні. Крім того, з часом на них також можуть акумулюватися мікроорганізми, що не зникають від води і порошку.

Бюстгальтери при регулярному використанні також втрачають свою форму та розтягуються. Часто це може супроводжуватися неприємним натиранням шкіри та навіть болісними відчуттями, недостатнім рівнем підтримки грудей (якщо він передбачений моделлю).

Строк життя спіднього також сильно залежить від прання: якщо застосовувати делікатний режим, це може досить пристойно подовжити життя речам. Натомість, прання "все з усім" швидко зробить свою справу у зворотному напрямку.

Обробна дошка

Змінювати кухонні дошки потрібно раз на рік, а між цим – дезінфікувати та добряче мити гарячою водою, адже дошки є чудовим осередком для хвороботворних бактерій. Особливо це стосується дошок, які використовуються для нарізки м’яса та риби.

Дерев’яні лопатки

Кухонні лопатки з дерева не довговічні, а за умови тривалого використання через вогке середовище і перепади температур їх покривають мікроскопічні тріщини – чудове середовище для мікроорганізмів. Включно з кишковою паличкою.

Найкраще змінювати лопатку (а також щипці та інші дерев’яні приладдя) кожні 1-2 роки, а за умови появи видимих тріщин – зразу ж викидати у смітник.

Кросівки

Так, у взуття (особливо спортивного) також є термін придатності. Щоправда, вимірюється він не у роках, а на кшталт автомобільних шин – у пробізі. Якщо взуття деформується, втрачає свої практичні властивості, комфорт, функціональність, це напряму загрожує його власнику травмами.

"Пробіг" кросівок встановлюється виробником. Зазвичай це великі та відомі мережі спортивного взуття (навряд чи до кросівок з найближчого ринку додадуть інструкцію).

Втім, загалом взуття зберігає оптимальну амортизацію при пробігу до 600-800 км. При цьому кросівки із тонкою підошвою зношуються швидше. Крім того, важлива і вага власника взуття: чим вона більша, тим менше слугуватимуть кросівки (у своєму безпечному для використання вигляді).

Матрац

Середній термін експлуатації матраців – 8 років. Інколи довше, в залежності від його типу та якості використаних при виробництві матеріалів.

За роки служби форма матрацу деформується, а провали і грудки зумовлюють погіршення сну та болі у спині.

Крім цього, у них накопичуються пилові кліщі та маса інших алергенів, що небезпечно для людей із хворобами дихальних шляхів, астмою та алергією.

Ковдра та подушки

Подушки – найменш довговічні із спального приладдя. Середній (бажаний) строк їхньої служби – 3 роки. Після цього терміну як мінімум з гігієнічних причин їх варто міняти. Тут так само накопичуються пилові кліщі, змертвілі часточки шкіри. А за умови, що ви полюбляєте лягати спати із вологим волоссям чи полити сліз у подушку, вона стає ще й чудовим плідником для бактерій. До речі, прати подушки потрібно раз на 3 місяці.

Ковдра ж прослужить довше – від 7 до 10 років при належному догляді (делікатне регулярне прання, ретельна сушка, використання підковдри та відсутність залишків їжі).

Медичні маски та респіратори

У медичних одноразових масок та респіраторів також є термін придатності. При цьому, незалежно від свого підвиду (стерильні, нестерильні, марлеві тощо) він однаковий – 5 років, після чого їх використання не рекомендоване виробниками. І умови зберігання у ці 5 років також мають бути відповідні: температура повітря + 15 ... + 25 ° C, вологість не більше 80%. При цьому вони мають бути у герметичному пакуванні, аби до них не потрапляли пил та волога. При неправильному зберіганні маски та респіратори можуть не тільки зіпсуватися, а і становити небезпеку: на них може з'явитися грибок або цвіль.

Антисептик

Середня довжина життя антисептика з дати виробництва - 2-3 року. І хоча обробка рук простроченим засобом небезпеки не становить, у його користі також не можна бути впевненими. Справа у тому, що дезінфектор зазвичай складається як мінімум на 60% зі спирту, а той має властивість з часом вивітрюватися. Недостатня кількість спирту в антисептику дорівнює його неефективності та виживання мікроорганізмів на ваших руках.

Джерело: ​Depo.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...