Чорний чи зелений? Дієтолог пояснила, який чай корисніший

Існує асоціація з зеленим чаєм: зелений — здоровий. Чи так це насправді?

Насправді корисний не тільки зелений чай. Ілюстрація: соцмережі.

"Вода і напої на її основі — невід'ємна частина здорового харчування. Чай серед напоїв займає важливе місце. Його охоче п'ють, знаючи про його користь. Чай п'ють, щоб розслабитися, підбадьоритися, налаштуватися на позитивний лад і навіть схуднути", - пише дієтолог Світлана Фус на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Смак міцно завареного грузинського чаю — приємний спогад мого дитинства ... Тоді чорний чай з хлібом і маслом для мене і моїх однолітків були улюбленою їжею.

Зараз кількість чаїв в магазинах вражає. Чорний, зелений, з добавками, ароматизований... Яких тільки немає. Багато хто вважає, що зелений чай корисніший, оскільки містить більше з'єднань з позитивним впливом на організм людини. Також існує асоціація з зеленим чаєм: зелений — здоровий.
Чи так це насправді?

У чайних листках міститься велика кількість біологічно активних органічних сполук. До них відносяться катехіни (поліфеноли), проантоціанідіни, таніни, кофеїн, теофілін, теобромін. Так само вони містять амінокислоти, мінеральні солі і вітаміни.

Але основна користь чаю в поліфенолах. Вони мають антиоксидантні і антибактеріальні властивості. Знижують ризики розвитку пухлин, серцево-судинних захворювань, діабету, а також уповільнюють старіння організму. При виробництві зеленого чаю ці сполуки залишаються в незмінному вигляді. А що в чорному чаї, листя якого піддають ферментації?

В результаті процесів ферментації катехіни (антиоксиданти), що містяться в зеленому чаї, перетворюються в чайні флавіни і теарубігіни (саме вони відповідають за коричнево-оранжевий колір настою). І з точки зору антиоксидантної активності всі вони як і раніше мають такий самий потенціал і такий же подібний ефект, що і катехіни в зеленому чаї.

Дійсно, ферментація листя чорного чаю змінює співвідношення танинов і катехінів, але не знижує їх загальної кількості. Тому поліфенольні сполуки рівні по активності в обох чаях. І це, мабуть, найважливіший факт на захист користі чорного чаю.

Потрібно правильно вживати чай, оскільки будь-який корисний продукт перестане таким бути при нерозумному застосуванні.

Небезпечно використовувати несвіжезаваренний чай і заварку, ту, «що постояла». В такому чаї, наприклад, підвищується концентрація гуаніну, який активно переходить в екстракт чаю через 10 - 15 хвилин після заварювання або в результаті кип'ятіння. У малих кількостях ця речовина є безпечною. Але коли підвищується концентрація гуаніну то накопичуються продукти його окислення — токсичний гуанідин. Саме він починає негативно впливати на стан нервової та серцево-судинної систем, шлунково-кишкового тракту. У великій кількості гуанідин діє на організм подібно гістаміну — підвищує артеріальний тиск, частішає серцебиття. Тому не залишайте заварений чай на завтра. Користь від такого чаю перетвориться на шкоду.

Крім цього, вживання напоїв багатих поліфенолами — зеленого, чорного чаю, кави, какао знижує всмоктування заліза, цинку і кальцію. Тому я не рекомендую пити всі ці напої більше 3-х чашок в день.

Памятайте, що чай при вагітності слід обмежувати. Надлишок катехінів, яких багато в чаї, знижує засвоюваність вітаміну В9 (фолієвої кислоти). Цей факт слід враховувати і молодим жінкам, які планують вагітність. Між іншим, дітям до чотирьох років пити чай не рекомендують.

Багато кажуть про те, що чай та кава викликають зневоднення організму. Частково це правда. Така дія буде, якщо чай та каву вживати у великій кількості. Для того, щоб виникла діуретична (сечогінна) дія, потрібно випити таку кількість чаю або кави, що відповідає 300 мг кофеїну, або теїну (кофеїну), що містить чай. А це близько 6 чашок за один раз. Безпечна доза теїну і кофеїну — до 200-300 мг/добу. Тому потрібно пам'ятати про можливі негативні наслідки вживання міцного чаю у великих кількостях і розумно застосовувати цей напій. Все добре в міру. Безсумнівно, варто знайти протягом дня час для чашки чаю, і це не завжди може бути тільки зелений чай".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сколько нужно ракет ATACMS, чтобы раздолбать российскую ПВО в Крыму - Злий Одесит

середа, 24 квітень 2024, 0:55

В ночь на 17 апреля в районе Джанкоя был нанесен удар по российскому аэродрому, где помимо авиации размещался дивизион ПВО, состоящий из комплексов ЗРС С-400. Результатом удара стало уничтожение четырех пусковых ЗРС С-400; не менее трех РЛС, а именно 9...

Ймовірність і повернення Криму, і кордонів 1991 не нульова, але, як кажуть про деякі ймовірності, близька до нуля, - Ян Валетов

середа, 24 квітень 2024, 0:30

"Позбавлення від будь-яких ілюзій - запорука нормального майбутнього для країни та психічного здоров'я її громадян. Тому стратегія завищених очікувань, як на мене, надзвичайно шкодить суспільству і ще не раз позначиться в майбутньому", - пише українськ...