Чи стане гральний бізнес двигуном української економіки: попередні результати 3 років легалізації

Скасовуючи мораторій на азартні ігри в Україні, депутати очікували на значні суми податкових платежів, розвиток інфраструктури, нові робочі місця та приїзд мільйонів туристів. Україна, за заявами представників владних структур, мала стати європейським хабом азартних ігор. Можливо, ситуація в гральній індустрії розвивалася б таким шляхом, проте життя внесло свої корективи. Попри рекордне збільшення податкових надходжень у 2023 році, легальна гральна індустрія не стільки розвивається, скільки бореться за виживання.

Стан справ в секторі азартних ігор

Гральний бізнес працює в основному онлайні. У цьому сегменті ліцензії на організацію азартних ігор мають 14 компаній. Конкуренція є, тому з метою залучення користувачів, оператори пропонують різні заохочення, як, приміром, бонус за реєстрацію без депозиту.

Ставки на спорт мають законне право приймати 3 компанії. Хоча насправді зробити ставку пропонують й БК, що мають ліцензії інших регуляторів.

Принагідно зазначимо, що найбільш популярними є букмекерські контори з бонусом без депозиту. Своїм користувачам вони пропонують фрібет, підвищені коефіцієнти чи страхування ставки. Цікаво й те, що, згідно з інформацією сервісу Promocodius, любителі ставок нерідко шукають промокоди для отримання бонусів.

Стосовно наземних казино та залів гральних автоматів, то вони працюють лише в кількох містах, зокрема, в Києві, Львові, Одесі, Полтаві, Рівному, Івано-Франківську, Чернівцях. Відвідувачів у них порівняно небагато, що пояснюється комендантською годиною, відсутністю туристів, безпековими умовами та економічною ситуацією.

Кількість компаній, які працюють в українській гральній індустрії порівняно невелика, оскільки, як вважають представники бізнесу та окремі експерти, ліцензії коштують досить дорого, а інвестиції окупаються повільно. Крім того, КРАІЛ у 2023 році анулювала ліцензії 12 операторам — частині за їх заявою, решті за порушення законодавства. Щоправда, у цьому ж році регулятор видав близько 20 нових ліцензій

Попри складні обставини гральний бізнес продовжує платити податки. Їх загальна сума за рік перевищила 10 млрд грн проти 730,9 млн у 2022 році. Рекордні понад 2 млрд грн податкових платежів було зроблено у листопаді 2023.

Перепони на шляху розвитку

Здобутки гральної індустрії могли б бути більш значними, якби не серйозні виклики, які існують від початку легалізації. Серйозною перепоною є нерівні конкурентні умови з нелегалами. Вони не платять жодних податків, ведуть агресивну рекламу, переманюють до себе користувачів. Є також проблеми з банками, які нерідко відмовляються проводити фінансові операції, пов’язані зі сферою азартних ігор.

Потребує вдосконалення податкове законодавство. Нові регуляторні закони, які ухвалюють законодавці, на думку експертів, можуть призвести до переходу частини легального бізнесу в «тінь».


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...