"COVID-19 вражає всі системи організму, а зі щепленнями можуть бути проблеми", - лікар з Ізраїлю

Якщо люди будуть відповідально підходити до питання, то будь-яка система охорони здоров'я впорається.

Різке збільшення кількості захворювань на коронавірус багато в чому пов'язане з безвідповідальним ставленням людей до санітарних правил. Імунітет до коронавірусу може виявитися нестійким. Хворий на грип може захворіти на COVID -19 і навпаки. Про це розповів лікар-анестезіолог з Ізраїлю Борис Бриль, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

– Кількість захворювань на коронавірус в Україні зростає. Ми пам'ятаємо, як навесні в Україні стежили за подіями в Італії, бачили, як медична система не справлялася з навантаженням. Зараз говорять, що і в Україні, можливо, щось подібне. З чим ви пов'язуєте зростання кількості хворих?

– Усе дуже просто. Якщо навесні ми нічого не знали про вірус, то на сьогоднішній день ми знаємо про нього багато. Він передається аерозольним шляхом – це основний шлях передавання. Не носяться маски, не дотримується соціальна дистанція, починається навчання в школі. Це не означає, що я проти навчання, але відбувається передавання вірусу.

Діти переважно хворіють безсимптомно або є переносниками вірусу. Вони приходять додому, заражають батьків, ті заражають дідусів, бабусь.

Чим більше контактів, тим більше передавання. Звідси і зростання захворюваності.

– Тобто активність громадян зросла, відповідальність пропорційно зменшилася. І все ж чи варто очікувати якихось негативних результатів, наприклад, що медична система в Україні не впорається? Або, може, навпаки – всі перехворіють швидше, як ми це бачили в Швеції. І цей колективний імунітет ось-ось почне проявляти себе, і кількість хворих буде зменшуватися.

– Почнемо зі Швеції. Якщо подивимося по графіках, у них усе-таки були обмеження. Наприклад, завод Volvo не працював із березня. Багато інших великих підприємств також закрилися.

Порівняно з Фінляндією або з Норвегією, які ідентичні за щільністю й кількістю населення, у них смертність зросла в 6 разів. Тому щодо Швеції я сказав би так, що там не зросла захворюваність тільки в розмовах. Там пішов у відставку головний інфекціоніст країни, там йдуть великі розгляди з цього приводу.

Тепер щодо колективного імунітету. На сьогоднішній день ми майже все дізналися, але не знаємо одного: скільки зберігатиметься імунітет. Чи буде це як грип, чи не буде як грип.

Є стійкі віруси, як той же вірус СНІДу, а є такі, як грип, які постійно мутують.

Наразі в нас є випадки повторних заражень. І те минуло всього 3-4 місяці. Зазвичай людина не хворіє на грип більш ніж 2 рази на рік. Тому що в неї все одно зберігається імунітет, потім антитіла падають – і все.

Тому ми не можемо нічого сказати з приводу колективного імунітету. Але я думаю, що ті люди, які входять до групи ризику, все-таки застерігаються більше.

Я можу сказати на прикладі Ізраїлю, що групи ризику – літнє населення і населення, у якого є проблеми з артеріальним тиском, гіпертонія, цукровий діабет, надмірна вага, – стали більше застосовувати якісь превентивні заходи, носити маски.

Але все одно звикли і вже забувають. Уже нехлюйство.

У Японії ми не бачимо зростання захворюваності. Ми бачимо зростання в Чехії, Ізраїлі, Україні.

– Ми розуміємо, що старші люди й ті, хто страждає на хронічні захворювання, в групі ризику. Але в Україні лікарі кажуть, що діти можуть стати першими, хто почне формувати цей колективний імунітет. Тому що переважно вони переносять COVID-19 без проблем, навіть не відчувають це.

– Як я і сказав, діти абсолютно не відчувають. Але оскільки в нас є повторні зараження, значить, ми можемо сказати, що це антитіла не на все життя.

– Це не вітрянка – перехворів у дитинстві і все.

– Це далеко не вітрянка. У чому проблематика тих же щеплень? Антитіла знижуються.

– Хочу повернутися до теми медичного колапсу. ВООЗ говорить, що треба готуватися до другої хвилі, яка начебто ось-ось розпочнеться. Якщо до цього часу не відкриють вакцину або ліки, чи можуть бути серйозні наслідки для медичних систем, нехай навіть локальні, в окремих країнах або регіонах?

– Так, ми можемо на це очікувати. Але я хочу сказати, як це може бути. Якщо люди не будуть відповідальними... Реалії тепер залежать просто від людей.

Зараз ми всі не бігаємо в захисних костюмах, з респіраторами. Навіть тканинна маска рятує на 70% від аерозольного передавання.

Якщо люди будуть відповідально підходити до питання, то будь-яка система охорони здоров'я впорається. Основна маса – це не тяжкохворі. Але якщо раптом захворіє 80% населення, а з них 20% будуть тяжкохворими, ви розумієте, скільки помре.

Якщо групи ризику застерігаються, то не буде ніякого колапсу. 80% хворих із температурою, з ломотою в кістках взагалі не потребують госпіталізації. Посиділи вдома, попили чайку побільше – одужали.

– Майже як за грипу. Чому я говорю про це – бо осінь, і багато хто чекає на вакцину від грипу, щоб зробити щеплення. Але є ще одна цікава думка з цього приводу – начебто грип може захищати від COVID-19. Що, мовляв, клітина може містити тільки один вірус, другий туди вже не потрапляє.

– Вірус грипу і COVID-19 – це два різних віруси. Так само, як SARS – це теж інший вид коронавірусу. Це не ідентичні речі.

Можна і поламати ногу, і зламати палець. Це дві різні речі. У цій ситуації те ж саме. Вірус з'єднується не з усіма клітинами в організмі. На сьогоднішній день є випадки, коли в людини є COVID-19 і ще приєднується грип.

Ми ще не перебуваємо в сезоні грипу для того, щоб говорити про це сповна. Але такі випадки є.

– І організм переносить це ще важче.

– Не факт. Симптоми в принципі схожі. Хоча від коронавірусу страждають не лише легені. Найчастіше неправильно пишуть "пневмонія". Це не пневмонія, і не атипова пневмонія, і не позалікарняна пневмонія, ця ураження легень. Пневмонія – це запалення легень. Коронавірус – це ураження легень, що не має нічого спільного з пневмонією. Від цього і абсолютно неправильне лікування антибіотиками. Подивіться протоколи МОЗ – антибіотик, антибіотик, антибіотик. Це нерозумно і злочинно! Хтось скаже, це профілактично. Але ж це говорять люди, які, на жаль, не читають досліджень.

За COVID-19 йде ураження всіх систем в організмі – уражаються і печінка, і нирки, частково це схоже на васкуліт. Грип – це трохи інше захворювання. У нього інший механізм, він з іншого сімейства, він взагалі інакше діє.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перемога прийде не просто як воєнний тріумф: У карпатського віщуна знайшли пророцтво про закінчення війни в Україні (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:15

У 2024 році відбудеться вирішальна битва, яка призведе до завершення війни, настання миру та процвітання в Україні. Про це розповів старець Єремія із Карпат, передають Патріоти України. "Настане рік 2024 і в цьому році зійде зоря нової надії. Військо У...

Немає механізмів повернути українців із-за кордону, кожна країна буде захищати свої інтереси - Загородній

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:53

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Варшава може допомогти повернути чоловіків призовного віку в Україну, про це ж обіцяли подумати і в Литві. Проте в Німеччині заявили, що чоловіки можуть залишаться в країні навіть з недійсним па...