Діджитал-детокс

Зі зростанням ролі соціальних мереж та інтернет-технологій у нашому повсякденному житті з часом виникло поняття діджитал-детоксу, яке має на увазі свідому відмову від гаджетів. Насамперед подібний аскетизм спрямований на покращення психологічного та емоційного стану, що стає особливо важливим у сучасних реаліях.

Тривожні дзвіночки

Необхідність цифрового детоксу визначається суто за індивідуальними відчуттями, проте підступність залежності від гаджетів полягає саме у непомітному та поступовому прояві негативних наслідків. Говорячи про відмову від користування смартфоном, ноутбуком чи іншою технікою, перша за все мова йде про відмову від інтернету, проте розповсюджується не лише на новини або соціальні мережі. Наприклад, подібне самообмеження часто застосовується у світі азартних ігор саме для уникнення залежності, адже в ігрові автомати грати сьогодні можливо практично у будь-який спосіб.

Спеціалісти пропонують дбайливо слідкувати за власним емоційним станом, якщо він став змінюватися в результаті постійної взаємодії зі смартфоном. Ознаки можуть бути різні:

  • Тривожність та роздратування від новин;
  • Постійне бажання оновлювати соціальні мережі;
  • Погіршення якості сну;
  • Зниження продуктивності та втрата концентрації.

Все це може бути ознаками куди більш серйозних проблем на ранній стадії, проте саме практика цифрового детоксу часто стає ефективним рішенням.

Пошук альтернативи

У випадку свідомої відмови від гаджетів та обмеження джерел негативної інформації зʼявляється досить багато часу, тож виникає логічне запитання - чим його заповнювати? Перш за все фахівці радять переглянути сформовані звички та налаштувати робочий процес, мінімізувавши взаємодію з гаджетами.

Зміна поведінкових патернів дозволить нагадати про давно забуті хобі та звільнить час для зустрічей з друзями або пошук нових захоплень. Врешті решт, тривала відмова обовʼязково позначиться на загальному самопочутті - зникне відчуття пригніченості та покращиться настрій.

Зрештою альтернативою повинні стати прості речі, які наче втратили актуальність з настанням ери смартфонів - спілкування із близькими, вечеря без перегляду будь-якого контенту, прогулянка без навушників та інше. Важливим результатом такого цифрового відновлення є не просто перерва, а повернення до звичного користування гаджетами все на власних умовах, які дозволять контролювати час та не підпадати під шкідливий вплив інформаційного потоку. Найпростіше з чого можна почати - проста відмова від смартфона протягом години після пробудження та за годину-дві до сну.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пристрасті навколо Содоля. Чому українські вищі командири ворогують і як це відбивається на полі бою - Ігор Луценко

вівторок, 25 червень 2024, 22:55

"Шановний український народе, активісти і просто небайдужі! . Звертаю вашу увагу на те, що головна битва сьогодення — це не бої за Карлівку, Новоолександрівку чи Вовчанськ. Набагато більша вирішальність — у двобої різних поколінь військових. І мова не...

Нелюди, що сміють казати про братерство: Z-блогери хваляться, як здали дівчину в катівню за українську мову

вівторок, 25 червень 2024, 21:55

Журналіст Денис Казанський розповів про трагедію, котра спіткала українська молода патріотка, намагаючись в чомусь переконати рашистів . "Росіяни самі не помітили, як перетворилися на монстрів - кровожерних і безжальних. Ексепримент чекістів із дегуман...