"Фальш, багатство та погана їжа?": Якою насправді постає Америка перед очима українця, - блогер

"Нещодавно стояв біля посольства США в Києві, очікуючи, коли стане зрозуміло: сьогодні буде гарний день чи огидний. Потягуючи чорний чай, зрідка поглядав на вихід і розмірковував, що доля поїздки моєї дівчини в Америку просто зараз залежить від того, що про неї подумає співробітник посольства під час співбесіди. Кілька хвилин по тому Наталя вибігла надвір, сяючи від радості, — у паспорті стояв штамп із візою", - пише американець Пітер Сантенелло у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Коли ми почали зустрічатися, вона дала зрозуміти, що вважає за краще британську англійську, а також Європу взагалі й не дуже зацікавлена в поїздці до Америки. Вона мала безліч припущень, на що схожа ця країна. Здебільшого негативних.

Окрім того, вона працює в авіакомпанії Norwegian, у відділі відносин із клієнтами, де головним джерелом головного болю є американці з їхніми дивними запитами. Наприклад, чи може кіт безкоштовно летіти бізнес-класом? Або — як отримати краще місце, якщо кілька років тому чиясь бабуся залишилася незадоволена своєю подорожжю із Norwegian?

Загалом, для мене наша поїздка до США стала вкрай цікавою. Тим паче я вже рік не був удома і побачив країну іншими очима. Ось шість найяскравіших вражень.

1. Приязна, але не фальшива. Якщо Україна на перший погляд справляє суворе враження (лише потім вас зустрічають щирі усмішки), то Америка славиться своєю привітністю, хоч і вдаваною. У Штатах змалку вчать бути ввічливими й усім усміхатися, нехай навіть нещиро. Це той самий орієнтований на клієнта менталітет, який так глибоко вкарбувався у ДНК нашої культури. Однак моя дівчина після двох тижнів у США заявила, що люди були ввічливими і не фальшивими. І в повсякденному спілкуванні дуже приємно мати справу з позитивним ставленням. Вона не відчула тієї нещирості, з якою очікувала зіткнутися.

2. Масштаби. Штати славляться великими речами: машинами, порціями їжі, будинками. Наталю ж вразили тутешні відстані. Особливо коли ми подорожували заходом країни, де простори часом просто неосяжні. Навіть попри те, що Каліфорнія — найгустонаселеніший штат у країні, більша її частина — глушина. Для Наталії це стало шоком. Європейці не уявляють справжніх масштабів американських територій. Доїхати з Сіетла в Лос-Анджелес (тобто лише покататися західним узбережжям США) — це як дістатися від Києва до північної околиці Ірану. І план «огляньмо головні визначні пам’ятки» неможливо виконати за кілька тижнів.

3.Краса природи та чистота довкілля. Штати дуже серйозно ставляться до своїх національних парків і взагалі до природи. Завдяки суворим нормам викидів автомобільні вихлопи не відчуваються. Ландшафти величні й різноманітні. Ми побували на другому за розмірами руднику в передгір'ї хребта Сьєрра-Невада в Каліфорнії, де колись застосовували гідровидобування: гірський схил пробивали потоком води, а потім збирали золоті самородки. У 1882 році від цього методу відмовилися, бо через нього страждала якість води в річці. Хоча в той час на вулицях влаштовували перестрілки, а грабіжники банків роз'їжджали невеликими містечками верхи на конях.

4. Соціально-економічний контраст. У багатьох українців, як і загалом в іноземців, перебільшене уявлення про спроможність американців. Реальність же така, що розрив між багатими і бідними у Штатах величезний. Більшість американців не має грошей (або вільного від роботи часу) на заокеанські подорожі. Більшості вистачає тільки на життя. Так, у Штатах чимало заможних людей, але дослідження, проведене GoBankingRates, продемонструвало, що у 58% американців не набереться і $1.000 заощаджень. Цей контраст особливо помітний у Каліфорнії. Водночас, коли на узбережжі озера Тахо і в Сан-Франциско повно багатіїв, центральні області штату переживають занепад. Якби хтось із України переїхав у одне з відсталих міст центральної долини Каліфорнії, наприклад, у Мерісвілл, йому б до смерті захотілося повернутися до Києва — такого модного й сучасного.

Різноманіття і згуртованість. Наталю вразило те, наскільки велике етнічне розмаїття у США. Той, хто виглядає як житель Китаю або Індії, може бути більшим американцем, ніж я, оскільки його прямі предки іммігрували до США на кілька поколінь раніше, ніж мої. Вона була здивована тим, як тут переплелися різні культури і, всупереч новинам, люди здебільшого прекрасно ладнають між собою.

6. Їжа. Америка асоціюється із поганою їжею через всю цю експортовану нісенітницю — як-от McDonald’s, Budweiser або Dominos. Однак реально тут здорова й різноманітна їжа. На узбережжі Каліфорнії їжа просто дивовижна: органічні фрукти, овочі, рибні тако, фермерські ринки і все, чого тільки забажається.

Кожне місце по-своєму унікальне, цікаво порівнювати і знаходити відмінності між країнами. А часом потрібен свіжий погляд іноземця, щоб помітити, на що не звертають уваги місцеві жителі. Точно так само, як я в Україні можу побачити й почути те, чого не бачать і не чують українці".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки - Deep State

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:19

Російські окупаційні війська, що рухаються від Авдіївки, захопили села Соловйове та Семенівка в Донецькій області. Про це повідомив аналітичний проєкт Deep State, передають Патріоти України. "Кадри сьогоднішніх відео, та і наші друзі, свідчать про те, ...

У Путіна з’явився новий ресурс для мобілізації: Роман Цимбалюк розповів, звідки в РФ візьмуть "гарматне м'ясо"

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:51

Найближчим часом чисельність російської армії може збільшитися за рахунок жителів Оренбурзької області, яким треба заробити грошей на відновлення своїх будинків. Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомив журналіст Роман Цимбалюк, передають Патріоти Україн...