Громадянин Латвії став одним із найбільших покупців російської нафти, - економіст

"Не писатиму про ситуацію на фронті, про Рамштайн, про підготовку агресора до нових ракетних ударів та нової хвилі наступу найближчі тижні. Про це ви і без мене зможете прочитати. Продовжу ділитися інформацією про джерела фінансування агресії", - пише економіст та підприємець Анатолій Амелін у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"За минулі 2 тижні тіньовий флот Росії приніс на фінансування агресії проти України додаткові 2,6 млрд євро. А санкцій стосовно власників, які керують цим флотом, немає, як немає і стосовно власників компаній, які володіють нафтою, що перевозиться. Нема їх і до портів, де цю нафту перевалюють. Немає від Європи та США, але, головне, немає від України. Ми навіть кримінальні справи щодо фінансування тероризму не відкрили.

Це недбалість чи злий намір?

Нагадаю, що Росія собі може дозволити за ці $2,6 млрд євро: це два комплекси С-400 Тріумф або 180 вертольотів Ка-52 Алігатор або 4 аналоги крейсера Москва або 1000 іранських балістичних ракет Fath-360 (які вже лежать на складах).

Як вам улов за 2 тижні, поки ми сиділи із заплющеними очима?

Але ворог не сидів спокійно. Він постійно тасує власників судів, змінює компанії, їхніх власників. Як наслідок:

Щонайменше, 21 із 72 танкерів, що підпали під санкції США, ЄС та Великобританії, з квітня 2024 року почали знову перевозити російську нафту, (Bloomberg). Більшість вантажів із сирою нафтою прямували до Китаю, близько третини доставили до Індії. Перші танкери завантажувалися в Новоросійську, проте останні вантажі збиралися майже у всіх російських експортних портах.

У Greenpeace вважають, що нафтова катастрофа в Балтійському морі — це питання часу. Танкери, які використовує Росія, як зазначається, проходять через небезпечні та вузькі ділянки Балтійського моря, такі як протока Кадет-Реннен та протока Фемарн-Бельт, де вони можуть сісти на мілину або зіткнутися з іншими суднами.

З’являються і нові гравці ринку «тіньової нафти».

Громадянин Латвії Олексій Халявін став одним із найбільших покупців російської нафти в обхід цінової стелі, з’ясував видання The Insider, вивчивши дані зареєстрованих в ОАЕ компаній. За даними видання, з Халявіним пов’язані три компанії, зареєстровані в ОАЕ: це

— Black Pearl Energy Trading (Халявін був власником та директором цієї компанії) та афілійовані з нею — OGC Shipping та Conmar Maritime.

Уряд Росії на 2025 рік прогнозує, що нафтогазовий сектор Росії принесе до державної скарбниці $118 млрд.

Тут слід зазначити, що в «скарбницю» йде далеко не вся сума виторгу за нафту. Частина осідає у видобувних компаній, а частина на офшорах та «прокладках», що контролюються Кремлем. При цьому поки світ і ми «закриваємо очі», Росія отримує ресурс для вбивства українців.

Вони розуміють своє слабке місце і те, що рано чи пізно будуть санкції. І буде негативний ефект для економіки Росії. І тому вже сьогодні планують скорочувати залежність бюджету Росії від нафти. Міністр фінансів Росії повідомив, що кілька років тому доходи від продажу нафти і газу становили 35−40% доходів бюджету Росії, наступного року ця частка знизиться до 27%, а в 2027 році — до 23%.

Міністерство економіки Росії, навпаки, очікує отримання майже $240 млрд від експорту нафти і газу цього року означатиме збільшення на $13 млрд порівняно з 2023 роком. У 2025 році прогноз також був підвищений до $236,5 млрд.

Нагадаю, що кожен нафтовий долар допомагає Росії вбивати українців.

Ось і FT пише, що з моменту введення перших заходів в експорт російської нафти у грудні 2022 року Москва зібрала флот із 400 таких суден, що перевозило близько 4 мільйонів барелів нафти на день.

Нагадаємо, що раніше я описував схеми Роснафти, які координуються громадянами Азербайджану (з можливою підтримкою уряду країни). Але FT провели розслідування про схеми Лукойлу.

Розслідування FT показує, що російська компанія Лукойл використала власний судноплавний підрозділ для підкупу 74-річного британського бухгалтера на ім'я Джон Ормерод та придбання не менше 25 б/в танкерів у період з грудня 2022 по серпень 2023 загальною вартістю понад $7 млн .

Кожне судно було куплено окремою компанією, зареєстрованою Ормеродом на Маршаллових островах, але дубайська Eiger Shipping DMCC, що належить Лукойлу, надала кошти, внісши передоплату за фрахт суден.

У той же час компанії в Дубаї, пов’язані з британським судноплавним магнатом на ім'я Мухаммад Тахір Лакхані, призначили управителями судів, кажуть люди, знайомі із цими структурами.

Хоча Лукойл перебуває під санкціями США з 2014 року, ні Eiger Shipping DMCC, ні її дубайський власник Litasco Middle East DMCC не належать до підсанкційних компаній.

Схема володіння судами включає кілька рівнів фірм-прокладок.

Наприклад, деякими судами «тіньового флоту» володіє компанія Freyana Shipping Ltd, зареєстрована на Маршаллових островах.

Freyana повністю належить до іншої компанії з Маршаллових островів під назвою Grand Eagle Maritime Inc, яка, у свою чергу, повністю належала третій компанії з Маршаллових островів під назвою Eudora Ltd.

Загалом, як бачите, усі все знають. Всі заробляють. А російська армія продовжує стабільно отримувати нафтодолари та вбивати українців.

Якщо подивитися на останню згадку реакції України на тіньовий флот, то я знайшов новину, що згадує вивчення можливості введення санкцій аж місяць тому. Так розумію, у нас залишається надія лише на персоналізовані санкції від ГУР".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Столичний орк коштує вище": Росіяни вже скуповують останнє, найдорожче "гарматне м’ясо" - у Москві, Петербурзі та Єкатеринбурзі, - Дикий

понеділок, 14 жовтень 2024, 16:04

Ветеран російсько-української війни, екскомандир роти батальйону Айдар Євген Дикий розповів, що Росія вже скуповує найдорожчий резерв «гарматного м’яса» у Москві, Петербурзі та Єкатеринбурзі, передають Патріоти України. «Те, що ми зараз спостерігаємо, ...

Ольга Фреймут порадила, в яких випадках треба спілкуватися російською

понеділок, 14 жовтень 2024, 15:56

Українська ведуча Ольга Фреймут розкрила, як треба реагувати на російську мову та в яких випадках можна нею спілкуватися. Знаменитість у своєму Instagram поділилася декількома правилами етикету, передають Патріоти України. Зокрема, Ольга Фреймут розкри...